Το χειμερινό στοίχημα του Πούτιν: Φθορά στη Δύση, πίεση για συνθηκολόγηση στην Ουκρανία

Date:

Share post:

«Ο Πούτιν δεν θέλει να τερματίσει αυτόν τον πόλεμο, αλλά θα τον τερματίσει. Έχουμε σχέδιο», δήλωσε τις προάλλες ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Πρόκειται, τόνισε, για μια συντονισμένη στρατηγική που έχει διαμορφωθεί σε συνεργασία με τους δυτικούς εταίρους του Κιέβου.

Προσώρας, η αποδέσμευση άλλων 6,1 δισεκατομμυρίων ευρώ από το δάνειο της ΕΕ για την Ουκρανία για συστήματα αεράμυνας, πυραύλους, πυρομαχικά και εγκαταστάσεις ραντάρ φαντάζει περισσότερο με «μπάλωμα» στο αμυντικό χρηματοδοτικό κενό των 27 δισεκατομμυρίων δολαρίων που ανακοίνωσε μόνο για τη φετινή χρονιά ο Ζελένσκι.

Η Ουκρανία, προειδοποίησε τη «Συμμαχία των Προθύμων», χρειάζεται μέχρι τον χειμώνα τουλάχιστον 300 πυραύλους Patriot για να ενισχύσει την αποδυναμωμένη αεράμυνά της.

Εν μέσω του πολέμου στο Ιράν, ωστόσο, αυτοί δεν περισσεύουν, ενώ ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, έχει αφήσει στον αέρα την απόφαση να επιτρέψει την παραγωγή πυραύλων αναχαίτισης για τα αμερικανικής κατασκευής συστήματα αεράμυνας.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Άντι Μπέρναμ, δήλωσε στο πρακτορείο Bloomberg ότι ο ίδιος και άλλοι Ευρωπαίοι ηγέτες σχεδιάζουν να ασκήσουν πιέσεις στον Τραμπ για το θέμα, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, τον Σεπτέμβριο.

Όσο για τα σχέδια περί τοπικής συναρμολόγησης και παραγωγής γαλλο-βρετανικών πυραύλων SCALP/Storm Shadow στο Κίεβο;

Δεν αναμένεται να υλοποιηθούν πριν από τα τέλη του έτους.

Τούτων δοθέντων, το Κρεμλίνο διατηρεί το πλεονέκτημα -αν και μένει να φανεί τι μήνυμα μετέφερε στη Μόσχα, στο ταξίδι-αστραπή της Τρίτης, ο διευθυντής της CIA.

 

Μέχρι στιγμής, o Πούτιν δεν έχει δείξει καμία προθυμία για συμβιβασμό.

Αξιώνει από την Ουκρανία παραχώρηση και των τμημάτων του Ντονμπάς που εξακολουθούν να ελέγχονται από τις ουκρανικές δυνάμεις και απειλεί με περαιτέρω κλιμάκωση.

«Το καθεστώς του Κιέβου έχει βάλει στόχο να βλάψει την οικονομία μας», είπε.

«Έχει ανοίξει το κουτί της Πανδώρας».

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν στο γραφείο του στο Κρεμλίνο (Sputnik/Mikhail Metzel/Pool μέσω REUTERS)

Κρίσιμο φθινόπωρο, δύσκολος χειμώνας

Κατά τον αναπληρωτή πρωθυπουργό και υπουργό Ενέργειας της Ουκρανίας, Ντένις Σμιχάλ, η Ρωσία σκοπεύει να στοχοποιήσει τα συστήματα ύδρευσης και αποχέτευσης της Ουκρανίας, πέραν από τις ενεργειακές υποδομές.

«Ελπίζει ότι τον χειμώνα η κοινωνία μας θα λυγίσει από την εξάντληση και θα πιέσει την ηγεσία να υπογράψει τη συνθηκολόγηση», είπε στο Politico.

Το Κίεβο από την πλευρά του, ανέφερε, ελπίζει ότι τα ουκρανικά πλήγματα σε κρίσιμες ενεργειακές και άλλες υποδομές της Ρωσίας, καθώς και οι δυτικές κυρώσεις -πρακτικά των Ευρωπαίων- θα πιέσουν τον Πούτιν να σταματήσει τον πόλεμο αυτό το φθινόπωρο.

 

«Είναι σαν τον 12ο γύρο» σε αγώνα μποξ, είπε ο Σμιχάλ, «με κάθε μποξέρ να ελπίζει ότι ο αντίπαλός του θα πέσει πρώτος».

Ο υπολογισμός του Πούτιν φαντάζει σαφής: το Κίεβο θα πρέπει να εξαντληθεί στρατιωτικά, οικονομικά και κοινωνικά ταχύτερα από ό,τι δύναται να το υποστηρίζει η Δύση.

Θα δοκιμαστεί τον προσεχή χειμώνα, τον πέμπτο κατά σειρά από την έναρξη της πλήρους ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Στο μεσοδιάστημα, υπάρχει λαϊκή δυσαρέσκεια στην ίδια τη Ρωσία από τις επιπτώσεις του ατέρμονου πολέμου -του πληθωρισμού, των ελλείψεων καυσίμων λόγω των ουκρανικών επιθέσεων σε κρίσιμες ρωσικές υποδομές, αλλά και των περιορισμών στο διαδίκτυο, επισήμως για λόγους ασφαλείας.

Η έκφρασή της στις κάλπες των βουλευτικών εκλογών στις 18-20 Σεπτεμβρίου είναι κάτι που απασχολεί το Κρεμλίνο.

«Ούτε καν στις πιο δύσκολες συνθήκες δεν θα παρεκκλίνουμε από τις αρχές της λαϊκής κυριαρχίας, θα διεξάγουμε εκλογές από το Βλαδιβοστόκ μέχρι το Ντονμπάς», διακήρυξε ο Ρώσος πρόεδρος το περασμένο Σάββατο από βήματος του προεκλογικού συνεδρίου του κυβερνώντος κόμματος Ενωμένη Ρωσία.

Πέρα όμως από τα «καρφιά» για την άρνηση Ζελένσκι να διοργανώσει εκλογές στην Ουκρανία εν μέσω του πολέμου, ​​απέφυγε να δώσει συγκεκριμένες υποσχέσεις για τα προβλήματα της καθημερινότητας των Ρώσων.

Κάλεσε σε εθνική ενότητα, διατρανώνοντας «η νίκη θα είναι δική μας!».

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν στο προεκλογικό συνέδριο του κυβερνώντος κόμματος Ενωμένη Ρωσία, στη Μόσχα, στις 22 Αυγούστου (Sputnik/Yekaterina Shtukina/Pool via REUTERS)

Οι υπολογισμοί του Πούτιν

«Το συνταγματικό δικαίωμα των πολιτών να εκλέγουν τους εκπροσώπους τους και να καθορίζουν την κατεύθυνση που πρέπει να ακολουθήσει η χώρα είναι απαραβίαστο», υπογράμμισε στην ομιλία του στο κομματικό συνέδριο ο Πούτιν.

Στις επερχόμενες εκλογές, ωστόσο, η αποχή φαντάζει ένας από τους ελάχιστους διαθέσιμους τρόπους έκφρασης αντίθεσης στον πόλεμο.

Το φιλελεύθερο κόμμα Γιάμπλοκο, το μόνο στη Ρωσία που ζητά δημόσια άμεση κατάπαυση του πυρός, αποκλείστηκε τις προάλλες από τις βουλευτικές εκλογές, χαρακτηρίζοντας τη διαδικασία στο Ανώτατο Δικαστήριο «παρωδία».

Το εναπομείναν φάσμα της εκλόγιμης ρωσικής αντιπολίτευσης θεωρείται συστημικό και, ως εκ τούτου, δεν συνιστά απειλή για το αφήγημα του Κρεμλίνου.

Παρ’ όλα αυτά, τα ποσοστά της κυβερνώσας Ενωμένης Ρωσίας είναι μειωμένα.

Σε τελευταία δημοσκόπηση του ινστιτούτου FOM, κυμαίνεται στο 36% στην πρόθεση ψήφου, σχεδόν 14 μονάδες κάτω από το ποσοστό που είχε εξασφαλίσει τις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές, το 2021, προ πολέμου.

Παρ ‘όλα αυτά, παραμένει η ισχυρότερη πολιτική δύναμη στη Ρωσία, ενώ το 69% των ερωτηθέντων δηλώνει εμπιστοσύνη στον πρόεδρο Πούτιν.

Ο ίδιος, σε συνέντευξή του στο κρατικό δίκτυο Vesti, επέμεινε ότι είναι ακόμη πρώιμη η συζήτηση για τους όρους που θα μπορούσαν να αποτελέσουν τη βάση μιας ειρηνευτικής συμφωνίας με τον Κίεβο, χαρακτηρίζοντας τις μέχρι στιγμής προτάσεις των Ουκρανών, μέσω μεσολαβητών, «εξωτικές» και μη αποδεκτές.

Στον σχεδιασμό του προφανώς σταθμίζει την επίσημη επίσκεψη του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ στην Ουάσιγκτον, στις 24 Σεπτεμβρίου, και τις κρίσιμες για τον Ντόναλντ Τραμπ ενδιάμεσες εκλογές στις 3 Νοεμβρίου για το αμερικανικό Κογκρέσο, στο φόντο του αδιεξόδου στο Ιράν.

Για αργότερα τον Νοέμβριο, δε, εξετάζεται η πιθανότητα νέας συνάντησής των προέδρων ΗΠΑ και Ρωσίας, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας – Ειρηνικού (APEC), στη Σεντζέν της Κίνας, με πιθανή έκβαση εξίσου αμφιλεγόμενη με εκείνη της περσινής μεταξύ των δύο ηγετών στην παγωμένη Αλάσκα.

in.gr

spot_img

Related articles

Σμύρνη, Αύγουστος 1922: Το κακό ερχότανε επάνω μας

ΤΟ ΚΑΚΟ Έτσι που λες, κυρά μου, στην αρχή του Αυγούστου (σ.σ. του 1922) ο στρατός μας κράταε ακόμα...

«How to Lose a Guy in 10 Days»: Έρχεται το σίκουελ της θρυλικής ρομαντικής κωμωδίας

Το «πράσινο φως» για το σίκουελ της διάσημης ρομαντικής κωμωδίας «How to Lose a Guy in 10 Days»,...

Λίγα λεπτά ή καθόλου; Τι έδειξε μια νέα έρευνα για την άσκηση

Μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο BMC Women’s Health, συνέκρινε δύο διαφορετικούς τρόπους με τους οποίους μπορούν να συμπληρωθούν τα συνιστώμενα...

Θα πούμε το ψωμί, ψωμάκι; Κλιματική κρίση και πόλεμοι πλήττουν το σιτάρι, το φθηνότερο βασικό τρόφιμο

Με ελάχιστες εξαιρέσεις, δεν υπάρχει τραπέζι στον κόσμο χωρίς να περιέχει κάποια τροφή που να παρασκευάζεται από σιτάρι. Ψωμί,...