Ρούμπιο για Ουκρανία: Οι ΗΠΑ θα εγκαταλείψουν την ειρηνευτική προσπάθεια αν δεν υπάρξει πρόοδος

Date:

Share post:

Οι ΗΠΑ θα σταματήσουν να προσπαθούν να μεσολαβήσουν για μια ειρηνευτική συμφωνία Ρωσίας-Ουκρανίας εντός ημερών εκτός κι αν υπάρξουν σαφείς ενδείξεις ότι μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία, δήλωσε σήμερα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο.

Ο Ρούμπιο, μιλώντας στο Παρίσι ύστερα από συνάντηση με Ευρωπαίους και Ουκρανούς αξιωματούχους, δήλωσε ότι ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ συνεχίζει να ενδιαφέρεται για μια συμφωνία αλλά έχει πολλές άλλες προτεραιότητες σε όλο τον κόσμο και είναι διατεθειμένος να προχωρήσει παρακάτω εκτός κι αν υπάρχουν ενδείξεις προόδου.

Ο πολιτικός διευθυντής του υπουργείου Εξωτερικών της Γερμανίας Gunter Sautter, δεξιά, ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Jean-Noel Barrot, δεύτερος αριστερά, ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας David Lammy, δεύτερος δεξιά, και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Marco Rubio

Ο πολιτικός διευθυντής του υπουργείου Εξωτερικών της Γερμανίας Gunter Sautter, δεξιά, ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Jean-Noel Barrot, δεύτερος αριστερά, ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας David Lammy, δεύτερος δεξιά, και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Marco Rubio (Julien de Rosa, Pool via AP)

«Αν δεν είναι δυνατόν να τερματιστεί ο πόλεμος στην Ουκρανία, πρέπει να προχωρήσουμε», δήλωσε στους δημοσιογράφους πριν αναχωρήσει από το Παρίσι.

«Πρέπει να προσδιορίσουμε τις επόμενες ημέρες εάν (η ειρήνη) είναι εφικτή ή όχι» και «εάν δεν είναι δυνατή, πρέπει να προχωρήσουμε σε κάτι άλλο» διότι «οι ΗΠΑ έχουν άλλες προτεραιότητες», πρόσθεσε ο Ρούμπιο.

Ο Ρούμπιο είπε επίσης ότι το Λονδίνο, το Παρίσι και το Βερολίνο θα μπορούσαν «να βοηθήσουν να προχωρήσουν τα πράγματα και να μας φέρουν πιο κοντά σε μια επίλυση» της ουκρανικής σύγκρουσης.

«Πιστεύω ότι το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία και η Γερμανία μπορούν να μας βοηθήσουν, να προχωρήσουν τα πράγματα και να μας φέρουν πιο κοντά σε μια επίλυση. Βρήκα τις ιδέες τους πολύ χρήσιμες και εποικοδομητικές», δήλωσε ο Ρούμπιο σε δημοσιογράφους πριν αναχωρήσει για την Ουάσινγκτον από το αεροδρόμιο Μπουρζέ του Παρισιού.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ένα προσχέδιο ειρηνευτικού σχεδίου που συνέταξαν οι ΗΠΑ έτυχε «ενθαρρυντικής υποδοχής» κατά τις συνομιλίες, χωρίς όμως να δοθούν λεπτομέρειες για το περιεχόμενό του. Ο Ρούμπιο μίλησε επίσης με τον Ρώσο Υπουργό Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, και του παρουσίασε το ίδιο προσχέδιο, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση.

“Δεν είναι δικός μας πόλεμος”

Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Jean-Noel Barrot, αριστερά, και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Marco Rubio

Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Jean-Noel Barrot, αριστερά, και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Marco Rubio (AP Photo/Thomas Padilla)

Ο Ρούμπιο δήλωσε ότι ο ίδιος και ο ειδικός απεσταλμένος Στιβ Γουίτκοφ πήγαν στο Παρίσι για να «αρχίσουν να συζητούν πιο συγκεκριμένα τις παραμέτρους για το τι θα μπορούσε να ζητηθεί για τον τερματισμό του πολέμου» και για το αν αυτός ο πόλεμος μπορεί πραγματικά να λήξει.

«Αν δεν είναι δυνατόν, αν οι απόψεις μας είναι τόσο διαφορετικές που δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία, τότε πιστεύω ότι ο πρόεδρος είναι μάλλον σε σημείο που θα πει ότι τελειώσαμε», είπε, σύμφωνα με το CNN.

«Δεν είναι δικός μας πόλεμος. Δεν τον ξεκινήσαμε. Οι Ηνωμένες Πολιτείες βοηθούν την Ουκρανία εδώ και τρία χρόνια και θέλουμε να τελειώσει, αλλά δεν είναι δικός μας πόλεμος», πρόσθεσε.

«Ο Πρόεδρος (Τραμπ) έχει περάσει 87 ημέρες, στο υψηλότερο επίπεδο της κυβέρνησης, καταβάλλοντας συνεχείς προσπάθειες για να φέρει το τέλος αυτού του πολέμου. Τώρα φτάνουμε σε ένα σημείο όπου πρέπει να αποφασίσουμε και να διαπιστώσουμε αν αυτό είναι καν δυνατό. Γι’ αυτό και έχουμε ξεκινήσει διαβουλεύσεις και με τις δύο πλευρές», συμπλήρωσε.

spot_img

Related articles

Κυψέλη: Μπήκαμε στα σπίτια με τις ρωγμές – Κραυγή αγωνίας από τους κατοίκους

Στην πολυκατοικία επί της οδού Κυψέλης όλοι οι ένοικοι είναι ανήσυχοι εδώ και μήνες. Τόσο στους κοινόχρηστους χώρους...

Κύπρος: Ποιοι άνοιξαν τον ασκό του Αιόλου

Οι αμαρτίες των Απριλιανών (στα της Κύπρου και όχι μόνο) δεν έχουν προηγούμενο (ενδεχομένως δε θα έχουν και...

«Πώς πέταξε δίπλα στο Ιράν με αυτό;» – Η προειδοποίηση αξιωματούχων για την ασφαλεία του νέου Air Force One και η απάντηση Τραμπ

Η ιδέα να μετακινείται ο Πρόεδρος των ΗΠΑ με ένα ειδικό αεροπλάνο γεννήθηκε στη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου...

Γιατί θα αργήσει να μειωθεί η τιμή στη βενζίνη

Το κλείσιμο των Στενών του Ορμούζ δημιούργησε την μεγαλύτερη έλλειψη πετρελαίου παγκοσμίως θέτοντας σε κατάσταση συναγερμού κυβερνήσεις και...