Η νεκρική προσωπίδα του Γέρου του Μοριά
Ένα σπάνιο τεκμήριο που μας φέρνει πρόσωπο με πρόσωπο με την Ιστορία
του Σπύρου Μαυρολέων
Ο Γέρος του Μοριά
Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης (1770–1843), ο θρυλικός «Γέρος του Μοριά», υπήρξε ο στρατηγός που σφράγισε με το όνομά του την Ελληνική Επανάσταση. Από την πολιορκία της Τριπολιτσάς έως τη μάχη στα Δερβενάκια, η μορφή του ταυτίστηκε με τον Αγώνα για την Ελευθερία. Λατρεύτηκε όσο λίγοι, όχι μόνο για την πολεμική του δεινότητα, αλλά και για την πίστη του στην ελευθερία και στην ενότητα των Ελλήνων.

Η νεκρική του προσωπίδα
Όταν πέθανε το 1843, η μορφή του αποτυπώθηκε με γύψο στην νεκρική του κλίνη. Το εκμαγείο αυτό μεταφέρθηκε σε ορείχαλκο και σήμερα ανήκει στις συλλογές του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου. Πρόκειται για ένα από τα πιο συγκλονιστικά τεκμήρια του Αγώνα: το αληθινό πρόσωπο του Κολοκοτρώνη, παγωμένο στη στιγμή της αιωνιότητας.

Τι είναι οι νεκρικές προσωπίδες;
Οι νεκρικές προσωπίδες ήταν μια συνήθεια που καθιερώθηκε στην Ευρώπη του 18ου και 19ου αιώνα και πέρασε και στην Ελλάδα. Με γύψο ή κερί αποτύπωναν το πρόσωπο του αποθανόντος για να διατηρηθεί ζωντανή η μορφή του. Αρχικά είχαν χαρακτήρα «memento mori» — μια υπενθύμιση της θνητότητας. Με τον καιρό όμως εξελίχθηκαν σε πολύτιμα ιστορικά ντοκουμέντα.

Η διαδικασία ήταν απλή αλλά απαιτούσε ακρίβεια: εφαρμοζόταν γύψος πάνω στο πρόσωπο του νεκρού, δημιουργώντας καλούπι, και στη συνέχεια το καλούπι γινόταν εκμαγείο από γύψο, κερί ή μέταλλο. Έτσι διασώζονταν τα πραγματικά χαρακτηριστικά, χωρίς τις ιδεαλιστικές πινελιές των ζωγράφων ή των γλυπτών.
Ποιες άλλες προσωπίδες διασώζονται
Η προσωπίδα του Κολοκοτρώνη δεν είναι η μόνη. Στις συλλογές του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου και της Εθνικής Πινακοθήκης στο Ναύπλιο φυλάσσονται κι άλλες, εξίσου σημαντικές:
-
Ιωάννης Καποδίστριας – ο πρώτος Κυβερνήτης της Ελλάδας.
-
Ανδρέας Μιαούλης – ο ναύαρχος της Επανάστασης.
-
Νικηταράς (Νικήτας Σταματελόπουλος) – ο «Τουρκοφάγος».
-
Ιωάννης Μακρυγιάννης – στρατηγός και συγγραφέας.
-
Δημήτριος Υψηλάντης – ηγετική μορφή στην Πελοπόννησο.
-
Ανδρέας Ζαΐμης – πολιτικός και πρόκριτος.
-
Κυριακούλης Μαυρομιχάλης – μέλος της μανιάτικης οικογένειας.
Υπάρχουν και αναφορές για άλλες προσωπίδες που κατασκευάστηκαν, αλλά χάθηκαν με το πέρασμα του χρόνου, λόγω φθοράς των υλικών ή έλλειψης φύλαξης.

Γιατί πρέπει να τις γνωρίζουμε
Οι νεκρικές προσωπίδες δεν είναι απλά μουσειακά εκθέματα. Είναι «παράθυρα» στο παρελθόν. Μας δείχνουν με ακρίβεια τα χαρακτηριστικά των ανθρώπων που θυσιάστηκαν για την Ελευθερία, απογυμνωμένα από τον εξωραϊσμό της τέχνης.
Όποιος βρεθεί στο Ναύπλιο ή στην Αθήνα, αξίζει να αφιερώσει λίγο χρόνο για να σταθεί απέναντί τους. Είναι μια εμπειρία που δεν αφήνει κανέναν ασυγκίνητο — μια πραγματική συνάντηση με την Ιστορία.
Βιβλιογραφία:
-
Εθνικό Ιστορικό Μουσείο (είκοσι τρεις μάσκες) — για ιστορική εγκυρότητα.
-
Πολεμικό Μουσείο Τρίπολης — για τοποθεσία έκθεσης και απόδειξη διασώσεων.
-
Κωστής Βελώνης / Έκθεση «199» — για σύγχρονη ερμηνεία της μνήμης.

