Σκεφτόμαστε το πρώην ταίρι μας ενώ είμαστε σε μια νέα σχέση: Τι σημαίνει αυτό για μας

Date:

Share post:

Μήπως παρόλο που βγαίνουμε ραντεβού με ένα νέο πρόσωπο – το οποίο είναι υπέροχο και μας αρέσει πολύ – η σκέψη του/της πρώην μας συνεχίζει να μας βασανίζει; Και τι σημαίνει άραγε όλο αυτό;.

Επιπλέον, ένας/μια πρώην σύντροφος, λογικά υπήρξε σημαντικός/ή για εμάς. Επομένως, είναι κατανοητό να εξακολουθούν να κάνουν βόλτες στο μυαλό μας.

«Δεν είναι ασυνήθιστο να σκεφτόμαστε ανθρώπους για τους οποίους νοιαζόμαστε», είπε στην HuffPost η ειδικός σχέσεων και σεξολόγος Τζες Ο′ Ράιλι, η παρουσιάστρια του podcast «Sex With Dr. Jess» από το Τορόντο. «Και η φροντίδα δεν τελειώνει απαραίτητα όταν μια σχέση τελειώνει, εξελίσσεται ή μετατοπίζεται σε νέα μορφή».

THE GOOD BRIGADE VIA GETTY IMAGES

Αν αναπολούμε στοργικά έναν/μια πρώην σύντροφο, μπορεί να μας συμβαίνει αυτό που οι ψυχολόγοι αποκαλούν «ρόδινη αναδρομή». Πρόκειται για μια κατάσταση κατά την οποία τείνουμε να αναπολούμε το παρελθόν με πιο ευνοϊκό πρίσμα από ό,τι το βιώσαμε εκείνη τη στιγμή.

Αυτή η παραμόρφωση μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την εμπειρία μας για το παρόν και τις προσδοκίες μας για το μέλλον, δημιουργώντας μια εξιδανικευμένη εκδοχή του/της πρώην μας, την οποία ίσως αρχίσουμε να ψάχνουμε σε κάθε νέο ταίρι.

«Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι δεν μπορoύμε να είμαστε πραγματικά ευτυχισμένοι σε μια νέα σχέση αν δεν έχουμε αφήσει πίσω το παρελθόν», αναφέρει ο θεραπευτής Χουάν Ολμέδο. «Αλλά στην πράξη τα πράγματα δεν είναι τόσο απόλυτα. Συχνά ξεκινάμε κάτι νέο, ενώ επεξεργαζόμαστε συμβάντα από το παρελθόν. Τότε θα πρέπει να αναρωτηθούμε αν σκεφτόμαστε το ίδιο το ταίρι ή τον τρόπο που έληξε η μεταξύ μας σχέση», προσθέτει ο ίδιος.

Εάν βέβαια σκεφτόμαστε εμμονικά έναν/μια πρώην σύντροφο, ίσως εξακολουθούμε να έχουμε συναισθήματα για αυτόν/ήν. Κι αν θέλουμε να καταλάβουμε τι τρέχει, θα πρέπει να προσδιορίσουμε πολύ συγκεκριμένα τι ακριβώς μας λείπει.

Αν διαπιστώσουμε ότι περισσότερο μας ταλαιπωρεί η ανάμνηση του χωρισμού, μπορεί απλώς να χρειαζόμαστε περισσότερο χρόνο για να επεξεργαστούμε τη διάλυσή του δεσμού.

Και αν σκεφτόμαστε συχνά τον/την πρώην μας, αλλά δεν θέλουμε να τα ξαναβρούμε, οι αναμνήσεις είναι πιθανότατα συμβολικές και αντανακλούν πράγματα που έχουμε μάθει εμείς για τον εαυτό μας. Αυτές οι αναμνήσεις υπογραμμίζουν ποιες πτυχές των σχέσεων χρειαζόμαστε και ποιες δεν χρειαζόμαστε. Κι αυτό μπορεί να είναι πολύ χρήσιμο για την εμβάθυνση της αυτογνωσίας μας.

JAMIE GRILL VIA GETTY IMAGES

Πότε το να σκεφτόμαστε πολύ ένα πρώην ταίρι μπορεί να θεωρηθεί προβληματικό

Ορισμένα σημάδια υποδεικνύουν ότι οι σκέψεις μας γύρω από το παρελθόν έχουν μετατοπιστεί σε μια δυνητικά προβληματική περιοχή. Πώς θα τα εντοπίσουμε;

Αρχικά, αξίζει να δώσουμε προσοχή στο αν οι σκέψεις του/της πρώην μας έρχονται και φεύγουν ή αν κολλάνε στο μυαλό μας, καταλαμβάνοντας το μεγαλύτερο μέρος της πνευματικής μας ενέργειας. Στη δεύτερη περίπτωση, τα πράγματα δεν είναι και τόσο καλά.

Θα πρέπει επίσης να σημειώσουμε πόσο συχνή και έντονη είναι η παρόρμηση να επικοινωνήσουμε με τον πρώην μας. Και σε περίπτωση που οι δυο μας είχαμε θέσει ένα όριο στο πόσο θα επικοινωνούμε μετά τον χωρισμό, θα πρέπει να αξιολογήσουμε το κατά πόσο το έχουμε σεβαστεί. Το να τσεκάρουμε συνεχώς τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή να στέλνουμε μηνύματα στο Facebook, είναι άλλο ένα σημάδι ότι κάτι πάει στραβά.

Τρίτον, θα πρέπει να σκεφτούμε μήπως οι σκέψεις γύρω από τον/την πρώην μας, μας εμποδίζουν να είμαστε παρόντες και διαθέσιμοι στη νέα σχέση.

Πώς θα αντιμετωπίσουμε τις συχνές σκέψεις για τον πρώην μας

Το να προσπαθούμε να ξεπεράσουμε έναν πρώην αγνοώντας απλώς τα συναισθήματά μας δεν είναι ο σωστός τρόπος. Στην πραγματικότητα, όσο περισσότερο προσπαθούμε να διώξουμε μια σκέψη, τόσο πιο πιθανό είναι αυτή να επιστρέφει δριμύτερη.

Αυτό που πρέπει να κάνουμε, είναι να δώσουμε χρόνο και χώρο στον εαυτό μας να θρηνήσουμε για την απώλεια της σχέσης, εφόσον φυσικά το χρειαζόμαστε.

Ακόμη, θα πρέπει να σεβαστούμε τις απότομες αλλαγές στη διάθεσή μας. Μετά τον χωρισμό, μπορεί τη μια μέρα να νιώθουμε ελεύθεροι και ανεξάρτητοι και την επόμενη να μας καταβάλλει η θλίψη. Δεν χρειάζεται να αναλύουμε και να προσπαθούμε να εξηγήσουμε κάθε συναίσθημα.

Εάν πάλι διαπιστώσουμε ότι υπάρχει ο κίνδυνος να εξιδανικεύουμε τον πρώην μας, πιθανότατα θα ωφελήσει να κοιτάξουμε τη σχέση μέσα από ένα πιο αντικειμενικό πρίσμα. Να εξετάσουμε γιατί χωρίσαμε ή τι δεν λειτούργησε.

spot_img

Related articles

Ξεκαρδιστικό βίντεο: Αγελάδες… καβάλησαν η μία την άλλη μπροστά στη Βασίλισσα Καμίλα – Ξέσπασε σε γέλια

Ένα ξεκαρδιστικό περιστατικό συνέβη κατά την επίσκεψη του Βασιλιά Καρόλου και της Βασίλισσας Καμίλα στο Τζέρσεϊ των Αγγλονορμανδικών...

To παραμυθένιο love story της πριγκίπισσας Λεονόρ με νεαρό ισπανό ποδοσφαιριστή της Barcelona

Μια ακόμη ιστορική βραδιά ήταν η χθεσινή για την Ισπανία, και συγκεκριμένα για την Εθνική ποδοσφαιρική ομάδα της χώρας,...

Ολυμπιακός – Φορτούνης: Αποφασίζει Αραβία και οι «ερυθρόλευκοι» δεν περιμένουν άλλο

Ο Κωστάς Φορτούνης είχε στα χέρια του την μεγαλύτερη πρόταση που έκανε ποτέ σε Έλληνα ποδοσφαιριστή ο Ολυμπιακός. Αναγνωρίζοντας τη...

Ποια είναι η πλουσιότερη ηθοποιός του κόσμου με περιουσία ύψους 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων;

Αν σας ρωτούσαν ποιος πιστεύετε ότι είναι ο/η πλουσιότερος/η ηθοποιός στον κόσμο, ποιος θα λέγατε; Ο Ντουέιν Τζόνσον ή ο Τομ...