Θα χαθεί ο κόσμος αν ένας βουλευτής, που έχει ποινικές εκκρεμότητες, δεν θα είναι υποψήφιος στις εκλογές; Αν αθωωθεί, θα επανέλθει ισχυρότερος στις επόμενες.
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έφερε στη Βουλή άλλη μια προκλητική διάταξη. Προκλητική για κάθε πολίτη και ευνοϊκή για κάθε πολιτικό που έχουν νταραβέρια με τη δικαιοσύνη,
Τη διάταξη αυτή είχε προαναγγείλει ο πρωθυπουργός με εντολή στον υπουργό Δικαιοσύνης.
Η αφορμή δόθηκε από τις δικογραφίες της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας για τον ΟΠΕΚΕΠΕ, στις οποίες εμπλέκονται υπουργοί και βουλευτές.
Πω πω πω, τι πάθαμε. Κλαυθμοί και οδυρμοί. Και καλά με τους υπουργούς, δεν τρέχει και τίποτα. Καθαρίζει στο άψε σβήσε η κυβερνητική πλειοψηφία της Βουλής. «Λευκοί» χωρίς καμιά έρευνα Βορίδης και Αυγενάκης.
Τόσο λευκοί που ο πρώτος απαλλαγείς χαρακτήρισε την εισαγγελέα Λάουρα Κοβέσι «ακτιβίστρια». Εντάξει, ήπιος ήταν, ξέρει και νομικά. Δεν έφτασε να πει «η Ρουμάνα να πάει στη Ρουμανία», όπως είπε ο Σοφία Βούλτεψη. Ούτε ότι η ελληνίδα (εισαγγελέας κι αυτή) Πόπη Παπανδρέου είναι «εκβιάστρια», όπως έχει αποφανθεί ο διάσημος νομικός Άδωνις.
Το ίδιο «λευκοί» (έχει προαναγγελθεί ότι) θα αποδοθούν και άλλοι δύο εμπλεκόμενοι υπουργοί, Λιβανός και Αραμπατζή, αν και (τουλάχιστον η δεύτερη ) στην αρχή είπαν «έχουμε εμπιστοσύνη στη δικαιοσύνη». Καμιά εμπιστοσύνη δεν έχει κανένας (και καμία) τους. Κουκούλωμα θέλουν.
Οι υπουργοί, λοιπόν, τη σκαπούλαραν. Και μένουν οι βουλευτές, των οποίων έχει αρθεί η ασυλία. Γιατί να «ταλαιπωρούνται» οι άνθρωποι, με κλήσεις, ανακρίσεις, δίκες και καθυστερήσεις; Γιατί να βρίσκονται σε «ομηρία»; Γιατί να μην ξέρουν αν θα είναι υποψήφιοι στις επόμενες εκλογές;
Αυτή πάνω κάτω είναι η επιχειρηματολογία, που έφερε στη Βουλή τη διάταξη Φλωρίδη, ένα μικρό νομικό τερατάκι, ώστε όλα αυτά να γίνονται στο άψε σβήσε. Στόχος είναι οι δίκες των πολιτικών προσώπων να γίνονται σε μόλις τρεις μήνες, άντε συνολικά πέντε σε περίπτωση μιας αναβολής!
Και δεν είναι αυτό ωραίο, η ταχεία απόδοση δικαιοσύνης; θα αναρωτηθεί ένα «αφελής» πολίτης. Υπέροχο είναι. Αλλά, ταυτόχρονα, είναι και άκρως ευνοιοκρατικό και προκλητικό μέτρο. Διότι κάνει μια απαράδεκτη διάκριση μεταξύ πολιτικού και πολίτη. Ο πολιτικός θα ξεμπερδεύει σε ελάχιστους μήνες. Και, αν δεν κάνουμε λάθος, αυτό είναι αντισυνταγματικό. Αλλά μπορεί να το αντικρούσουν(εκτός από το δικηγόρο-υπουργό Δικαιοσύνης Φλωρίδη) τα τέρατα νομικής μορφώσεως Άδωνις και Σοφία.
Ας θυμηθούμε τώρα πώς αντιμετωπίζονται οι απλοί πολίτες, για να καταλάβουμε το μέγεθος της πρόκλησης που έρχεται για τους πολιτικούς.
Παράδειγμα πρώτο: ένας εθελοντής δασοπυροσβέστης είχε συλληφθεί τον Αύγουστο του 2021 με την κατηγορία ότι προκάλεσε τη μεγάλη πυρκαγιά στη Βαρυμπόμπη. Παραπέμφθηκε για κακούργημα και έμεινε 11 μήνες προφυλακισμένος. Αθωώθηκε παμψηφεί τον Ιούλιο του 2022. Έντεκα (11) μήνες στη φυλακή μέχρι να γίνει η δίκη του. Οι βουλευτές θα ξεμπερδεύουν σε τρεις ή έξι μήνες.
Παράδειγμα δεύτερο: ο Νίκος Ρωμανός συνελήφθη για την έκρηξη σε διαμέρισμα στους Αμπελοκήπους τον Οκτώβριο του 2024, με βάση ένα αποτύπωμα σε μια σακούλα. Και επειδή είναι «συνήθης ύποπτος», έμεινε προφυλακισμένος 17 μήνες. Αθωώθηκε τον Απρίλιο του 2026. Δέκα εφτά μήνες στη φυλακή μέχρι να γίνει η δίκη του. Οι βουλευτές-το ξαναλέμε- θα τελειώνουν με την όποια δικαστική εκκρεμότητα έχουν μέσα σε τρεις (ή το πολύ πέντε) μήνες.
Δεν πρέπει να συμβεί αυτό, εκτός αν κάτι ανάλογο διασφαλιστεί για όλους τους πολίτες. Κι επειδή το δεύτερο είναι αδύνατο, θα έχουμε εξόφθαλμα διακριτική μεταχείριση.
Θα χαθεί ο κόσμος αν ένας βουλευτής, που έχει ποινικές εκκρεμότητες, δεν θα είναι υποψήφιος στις εκλογές; Αν αθωωθεί, θα επανέλθει ισχυρότερος στις επόμενες. Άλλωστε, ούτε αυτόν τον «κίνδυνο» αντιμετωπίζουν. Ο κ. Μητσοτάκης διαβεβαίωσε ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι βουλευτές θα είναι υποψήφιοι. Και ο μόνος που έχει δηλώσει ότι αποσύρεται είναι ο Κώστας Αχ. Καραμανλής.
Όχι, αυτή η πρόκληση δεν πρέπει να περάσει. Οι πολιτικοί έχουν πλήθος προνομίων, δεν χρειάζονται ακόμα ένα. Αν υπάρχουν βουλευτές της ΝΔ που ενδιαφέρονται στοιχειωδώς να μην απαξιωθεί κι άλλο η πολιτική, δεν πρέπει να ψηφίσουν αυτήν την διάταξη.

