Τη μεγαλύτερη επίθεση κατά του Ισραήλ εδώ και χρόνια, εξαπέλυσε το Σάββατο 7 Οκτωβρίου, η ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς, σε μια αιφνιδιαστική κίνηση με ενόπλους να διασχίζουν τα σύνορα και ομοβροντία ρουκετών να εκτοξεύεται από τη Λωρίδα της Γάζας.
Ο αιματηρός απολογισμός αυξάνεται συνεχώς. Οι νεκροί Ισραηλινοί είναι τουλάχιστον 250, ενώ στη Γάζα έχουν σκοτωθεί από την ισραηλινή επιδρομή τουλάχιστον 256 άτομα, στην «Επιχείρηση Σιδερένια Σπαθιά», όπως την ονόμασε το Τελ Αβίβ.
Ο αριθμός των νεκρών αναμένεται να αυξηθεί, ενώ υπάρχουν χιλιάδες τραυματίες.
Καθώς οι σειρήνες συναγερμού ήχησαν σε όλο το νότιο και κεντρικό Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένου του Τελ Αβίβ, ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου σε δηλώσεις του είπε ότι η Χαμάς θα πληρώσει βαρύ τίμημα για «μαύρη μέρα» για το εβραϊκό κράτος, ενώ είπε στους κατοίκους της Γάζας να εγκαταλείψουν την περιοχή.
Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς σημείωσε ότι «ο παλαιστινιακός λαός έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του απέναντι στην τρομοκρατία των εποίκων και των στρατευμάτων κατοχής».
Το επεισόδιο σηματοδοτεί μια άνευ προηγουμένου διείσδυση ενόπλων της Χαμάς στο Ισραήλ από τη Γάζα και είναι η σοβαρότερη κλιμάκωση μετά τον 10ήμερο πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς το 2021.
Live όλες οι εξελίξεις
10:14 Το Ισραήλ υποστηρίζει ότι επανέκτησε τον έλεγχο στο αστυνομικό τμήμα της Σντερότ
Τον έλεγχο στο αστυνομικό τμήμα της Σντερότ ανακοίνωσε ότι επανέκτησε το Ισραήλ. Όπως μπορείτε να δείτε στη φωτογραφία, η περιοχή έχει βομβαρδιστεί έτσι ώστε να εξολοθρευτούν οι μαχητές της Χαμάς.
10:03 Ισραήλ: Πώς η επίθεση της Χαμάς διαμορφώνει νέα κατάσταση
Νέα δεδομένα διαμορφώνονται και για το Παλαιστινιακό και για την ευρύτερη Μέση Ανατολή με τη νέα ανάφλεξη.
Διαβάστε την ανάλυση του Παναγιώτη Σωτήρη εδώ

09:53 Χαμάς: Μαχόμαστε σε επτά περιοχές στο Ισραήλ
Η στρατιωτική πτέρυγα της Χαμάς δήλωσε το πρωί της Κυριακής ότι οι μαχητές της συνεχίζουν να μάχονται σε διάφορες τοποθεσίες κατά μήκος των συνόρων Ισραήλ – Γάζας, συμπεριλαμβανομένων των Οφακίμ, Σντερότ, Γιαντ Μορντεχάι, Κφαρ Αζά, Μπε’ερί, Γιετέντ και Κισουφίμ.
09:44 Αυτοί είναι οι πρώτοι 26 Ισραηλινοί στρατιώτες που σκοτώθηκαν
Το Ισραήλ έδωσε στη δημοσιότητα τα ονόματα και τις φωτογραφίες των πρώτων 26 Ισραηλινών που σκοτώθηκαν. Δείτε τη λίστα εδώ.

09:40 Το Ισραήλ έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφίες από τους απαχθέντες από τη Χαμάς
09:30 Η ώρα της σύνεσης
«Κάποια στιγμή η διεθνής κοινότητα οφείλει να αναμετρηθεί με την εύρεση λύσης στο Παλαιστινιακό», σημειώνει σε άρθρο του ο Λευτέρης Χαραλαμπόπουλος.
Διαβάστε περισσότερα εδώ.
09:20 Υποστηρικτής της Παλαιστίνης κατέβασε τη σημαία του Ισραήλ
Υποστηρικτής της Παλαιστίνης κατέβασε τη σημαία του Ισραήλ έξω από το κτίριο του Συμβουλίου των Ηνωμένων Εθνών.
09:16 Το Ισραήλ χτύπησε στο νότιο Λίβανο μετά την εμπλοκή της Χεζμπολάχ
Δείτε βίντεο από το χτύπημα του Ισραήλ στο νότιο Λίβανο μετά την εμπλοκή της Χεζμπολάχ εδώ.
09:00 Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας: Στόχος πυραυλικής επίθεσης της Χαμάς το Ιατρικό Κέντρο Μπαρζιλάι
Οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας (IDF) υποστηρίζουν ότι στόχος πυραυλικής επίθεσης της Χαμάς έγινε το Ιατρικό Κέντρο Μπαρζιλάι.
08:48 «Η εμπλοκή της Χεζμπολάχ μπορεί να επιφέρει περαιτέρω κλιμάκωση»
Η Ζέινα Κοντρ, ανταποκρίτρια του Al Jazeera στη Βυρητό του Λιβάνου σημειώνει ότι η εμπλοκή της Χεζμπολάχ που ανέλαβε το χτύπημα στο βόρειο Ισραήλ μπορεί να επιφέρει περαιτέρω κλιμάκωση.
«Η Χαμάς είχε καλέσει όλες τις ένοπλες ομάδες του Λιβάνου να πάρουν μέρος στον αγώνα κατά του Ισραήλ. Η Χαμάς έχει συμμάχους στο Λίβανο… Όλες οι ομάδες αποτελούν μέρος του άξονα αντίστασης κατά του Ισραήλ», δήλωσε η Κοντρ.
08:41 Τουλάχιστον 256 οι νεκροί Παλαιστίνιοι – Ανάμεσά τους 20 παιδιά
Τουλάχιστον 256 Παλαιστίνιοι στη Γάζα σκοτώθηκαν μετά από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς, μεταξύ των οποίων 20 παιδιά, ανακοίνωσε το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας.
Άλλοι 1.788 έχουν τραυματιστεί, ανάμεσά τους 121 παιδιά.

