Επίθεση στην κυβέρνηση για τη διαχείριση των πυρκαγιών και την έλλειψη μέτρων πρόληψης εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, υποστηρίζοντας ότι η χώρα κινδυνεύει να βρεθεί αντιμέτωπη και με σοβαρές πλημμύρες τους επόμενους μήνες λόγω της απουσίας ολοκληρωμένου σχεδιασμού.
Ο κ. Βελόπουλος έκανε λόγο για διαχρονικές ευθύνες των κυβερνήσεων, τονίζοντας ότι η πρόληψη θα πρέπει να αποτελεί βασική προτεραιότητα.
Τα χειρότερα δεν έχουν έρθει ακόμα. Από τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο, όταν αρχίσουν οι βροχές, θα έχουμε πάλι τα ίδια με τις πλημμύρες», ανέφερε, κατηγορώντας διαχρονικά τις κυβερνήσεις ότι δεν εφαρμόζουν τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης.
Αναφερόμενος στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών, έκανε λόγο για ανεπάρκειες στον σχεδιασμό της Πολιτείας και υποστήριξε ότι η πρόληψη θα πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα. Επικαλέστηκε, μάλιστα, την έκθεση Goldammer, που είχε εκπονηθεί μετά την τραγωδία στο Μάτι, υποστηρίζοντας ότι οι προτάσεις της δεν έχουν υλοποιηθεί.
«Όλοι μιλούν για το αποτέλεσμα. Το πρόβλημα είναι να προλάβεις τη φωτιά. Η πρόληψη είναι το σημαντικότερο πράγμα», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Αναφερόμενος στις υποδομές, υποστήριξε ότι η πρόοδος στην υπογειοποίηση των καλωδίων ηλεκτρικού ρεύματος είναι περιορισμένη, ενώ άσκησε κριτική για την κατάργηση των δασοφυλάκων, την έλλειψη αντιπυρικών ζωνών και τις καθυστερήσεις στον καθαρισμό οικοπέδων.
Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης επέκρινε επίσης τη διαχείριση των εναέριων μέσων πυρόσβεσης, υποστηρίζοντας ότι τα ποσά που δαπανώνται για ετήσιες μισθώσεις θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για την απόκτηση μόνιμου στόλου. Παράλληλα, στάθηκε στις συνθήκες εργασίας των πυροσβεστών, ζητώντας μεγαλύτερη στήριξη του προσωπικού που επιχειρεί στα πύρινα μέτωπα.
Στο πολιτικό σκέλος, δήλωσε ότι η Ελληνική Λύση θα διεκδικήσει πρωταγωνιστικό ρόλο στις επόμενες εκλογές, απορρίπτοντας παράλληλα τα σενάρια συνεργασιών και σημειώνοντας ότι οι πολιτικές εξελίξεις θα καθοριστούν από το αποτέλεσμα της κάλπης.
«Η Ελληνική Λύση θα κυβερνήσει. Ο ελληνικός λαός θα καταλάβει ότι χρειάζεται μια διαφορετική πολιτική πρόταση», ανέφερε και πρόσθεσε «Θα ξηλώσουμε τον Μητσοτάκη, θα τον ρίξουμε από τον θρόνο του, τον δήθεν αυτοκράτορα, γιατί αυτοκράτορας είναι αυτός. Κάνει ό,τι θέλει, καίει τα πάντα, πλημμυρίζουν τα πάντα. Δεν απολογείται».
Παράλληλα, απέρριψε τα σενάρια συνεργασιών, λέγοντας ότι το αποτέλεσμα της κάλπης θα καθορίσει τις πολιτικές εξελίξεις, ενώ σημείωσε πως δεν σχολιάζει τις δημοσκοπήσεις.
Όπως είπε, οι πολιτικοί θα πρέπει να δίνουν περισσότερα στοιχεία για τις προσωπικές τους δαπάνες, προτείνοντας να δηλώνουν αναλυτικά τις διακοπές τους και το κόστος αυτών.
«Πρότεινα στη Βουλή όλοι οι πολιτικοί που πηγαίνουν διακοπές να δηλώνουν πού πηγαίνουν και πόσα πλήρωσαν, με προσκόμιση τιμολογίων», δήλωσε, υποστηρίζοντας ότι με αυτόν τον τρόπο θα υπάρχει μεγαλύτερη διαφάνεια.
Παράλληλα, εξαπέλυσε επίθεση για το ζήτημα του πόθεν έσχες των πολιτικών, υποστηρίζοντας ότι υπάρχουν προβλήματα στη διαδικασία ελέγχου των περιουσιακών στοιχείων.
Ο κ. Βελόπουλος αναφέρθηκε ακόμη στην ανάγκη ενίσχυσης της διαφάνειας στο πολιτικό σύστημα, προτείνοντας οι πολιτικοί να δηλώνουν αναλυτικά τις δαπάνες των διακοπών τους, ενώ εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση και για το ζήτημα του «πόθεν έσχες», διατυπώνοντας σειρά καταγγελιών για το ισχύον πλαίσιο.
Τέλος, σχολίασε την κατάσταση των συστημάτων ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας, υποστηρίζοντας ότι απαιτείται άμεσος εκσυγχρονισμός των υποδομών αεροναυτιλίας, ενώ χαρακτήρισε την ακρίβεια αποτέλεσμα αισχροκέρδειας, προτείνοντας αυστηρότερες κυρώσεις σε επιχειρήσεις που παραβιάζουν τη νομοθεσία.

