Σε άνευ όρων παράδοση του Ιράν επιμένει ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, όπως ανέφερε σε νέες δηλώσεις που έκανε σε δημοσιογράφους την Τετάρτη (18/06) από τον Λευκό Οίκο.
Στη συνέχεια πανέλαβε ότι το Ιράν θα έπρεπε να ήταν πρόθυμο να διαπραγματευτεί για το πυρηνικό του πρόγραμμα πριν από την επίθεση του Ισραήλ.
Επεσήμανε, δε, πως δεν είναι σίγουρος «για πόσο καιρό» θα λάβει χώρα η σύγκρουση, με την ιρανική αεράμυνα να έχει αποδεκατιστεί.
Είπε επίσης ότι πιστεύει πως οι Ιρανοί έχουν «κακές προθέσεις» με το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας.
Σε άλλο σημείο, υπογράμμισε σύμφωνα με το Reuters πως η υπομονή έχει εξαντληθεί, ενώ τόνισε ερωτηθείς για τον ανώτατο ηγέτη του Ιράν Αλί Χαμενεΐ, είπε «καλή τύχη».
Από την πλευρά του το Ιράν, λίγη ώρα μετά τις δηλώσεις Τραμπ, διέψευσε τον Αμερικανό πρόεδρο. Συγκεκριμένα, όπως μεταδίδει το SkyNews, με γραπτή δήλωσή της η αποστολή του Ιράν στον ΟΗΕ τόνισε πως “κανένας Ιρανός αξιωματούχος δεν ζήτησε ποτέ να περάσει την πύλη του Λευκού Οίκου”.
“Το μόνο πράγμα που είναι πιο απεχθές από τα ψέματα του Τραμπ είναι η δειλή απειλή του να “βγάλει από τη μέση” τον Ανώτατο Ηγέτη του Ιράν. Το Ιράν ΔΕΝ διαπραγματεύεται υπό πίεση, ΔΕΝ θα δεχθεί ειρήνη υπό πίεση και σίγουρα ΔΕΝ θα δεχθεί ειρήνη με έναν πρώην πολεμοκάπηλο.
Το Ιράν θα απαντήσει σε κάθε απειλή με μια αντεπίθεση και σε κάθε ενέργεια με αμοιβαία μέτρα”, αναφέρει ακόμα η δήλωση.
Χέγκσεθ: Ο στρατός μας είναι “έτοιμος να εκτελέσει” όποια απόφαση λάβει ο πρόεδρος
Ο αμερικανικός στρατός είναι «έτοιμος να εκτελέσει» οποιαδήποτε απόφαση μπορεί να λάβει ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ για ζητήματα πολέμου και ειρήνης, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Άμυνας Πιτ Χέγκσεθ.
Αρνήθηκε να επιβεβαιώσει προετοιμασίες για επιλογές επίθεσης των ΗΠΑ στο Ιράν.
«Αν και όταν ληφθούν αυτές οι αποφάσεις, το υπουργείο (Άμυνας) είναι έτοιμο να τις εκτελέσει», δήλωσε ο Χέγκσεθ μιλώντας σε ακρόαση στην Επιτροπή Ενόπλων Δυνάμεων της Γερουσίας.

