Η συμφωνία για τους πυραύλους CM-302, κινεζικής κατασκευής, βρίσκεται κοντά στην ολοκλήρωση, αν και δεν έχει συμφωνηθεί ημερομηνία παράδοσης, ανέφεραν έξι πηγές με γνώση του θέματος.
Οι υπερηχητικοί πύραυλοι έχουν βεληνεκές περίπου 290 χιλιομέτρων και έχουν σχεδιαστεί για να αποφεύγουν τις άμυνες των πλοίων πετώντας χαμηλά και γρήγορα.
Η ανάπτυξή τους θα ενισχύσει σημαντικά τις ικανότητες κρούσης του Ιράν και θα αποτελέσει απειλή για τις ναυτικές δυνάμεις των ΗΠΑ στην περιοχή, δήλωσαν δύο ειδικοί σε θέματα όπλων.
Οι διαπραγματεύσεις με την Κίνα για την αγορά των συστημάτων πυραυλικών όπλων, οι οποίες ξεκίνησαν πριν από τουλάχιστον δύο χρόνια, επιταχύνθηκαν απότομα μετά τον 12ήμερο πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Ιράν τον Ιούνιο, σύμφωνα με έξι άτομα που γνωρίζουν τις συνομιλίες, συμπεριλαμβανομένων τριών αξιωματούχων που ενημερώθηκαν από την ιρανική κυβέρνηση, καθώς και τριών αξιωματούχων ασφαλείας.

«Είναι μια ολοκληρωτική αλλαγή παιχνιδιού αν το Ιράν έχει υπερηχητική ικανότητα να επιτίθεται σε πλοία στην περιοχή», δήλωσε ο Ντάνι Κιτρινόβιτς, πρώην ισραηλινός αξιωματικός των μυστικών υπηρεσιών και νυν ανώτερος ερευνητής για το Ιράν στο think tank του Ινστιτούτου Μελετών Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ. «Αυτοί οι πύραυλοι είναι πολύ δύσκολο να αναχαιτιστούν».
Το Reuters δεν μπόρεσε να προσδιορίσει πόσοι πύραυλοι περιλαμβάνονται στην πιθανή συμφωνία, πόσο είχε συμφωνήσει να πληρώσει το Ιράν ή αν η Κίνα θα προχωρήσει με τη συμφωνία τώρα, δεδομένων των αυξημένων εντάσεων στην περιοχή.
«Το Ιράν έχει στρατιωτικές συμφωνίες και συμφωνίες ασφαλείας με τους συμμάχους του και τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να αξιοποιήσει αυτές τις συμφωνίες», δήλωσε στο Reuters ένας αξιωματούχος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών.
Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας δήλωσε στο Reuters ότι δεν έχει γνώση για τις συνομιλίες για μια πιθανή πώληση πυραύλων.
Το υπουργείο Άμυνας της Κίνας δεν απάντησε σε αίτημα για σχολιασμό. Ο Λευκός Οίκος δεν αναφέρθηκε άμεσα στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ιράν και Κίνας για το πυραυλικό σύστημα όταν ρωτήθηκε από το Reuters.

