«Ο αριθμός των σεξουαλικών πράξεων και των στάσεων που συνήθως υιοθετούνται μεταξύ των ανθρώπων θα επεκταθεί, καθώς τα ρομπότ θα μας διδάσκουν περισσότερα από όσα υπάρχουν σε όλα τα δημοσιευμένα εγχειρίδια σεξ στον κόσμο μαζί», έγραψε ο Ντέιβιντ Λέβι στο βιβλίο του «Love and Sex with Robots» (2007).
Σχεδόν είκοσι χρόνια αργότερα η προφητεία του επιβεβαιώθηκε: η εταιρεία Realbotix εξέπληξε τα πλήθη με την ελκυστική Aria, ένα ανθρωποειδές που μιμείται τα ανθρώπινα συναισθήματα.
«Η αγορά της σεξουαλικής τεχνολογίας είναι εξαιρετικά κερδοφόρα. Το 2023, η αξία της εκτιμάται κοντά στα 30 δισεκατομμύρια δολάρια. Και, μέχρι το 2032, αναμένεται ότι το ποσό αυτό θα ξεπεράσει τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια. Ωστόσο, μέσα σε αυτούς τους συντριπτικούς αριθμούς, κάτι που δεν έχει απογειωθεί είναι τα ρομπότ του σεξ για γυναίκες» γράφει στην εφημερίδα EL PAIS η δημοσιογράφος Marita Alonso.
Πριν από λίγο καιρό, τα μέσα ενημέρωσης μιλούσαν για τον Henry, ένα πραγματικό sexbot της Realbotix που υποσχόταν να φέρει επανάσταση στη σεξουαλική ζωή των γυναικών. Τελικά, το ρομπότ αποδείχθηκε ότι δεν ήταν τίποτα περισσότερο από ένα είδος ‘προσχεδίου’, παρόλο που οι γυναικείες εκδόσεις του, γνωστές ως Harmony και Solana, βγήκαν στην αγορά το 2018.
«Ο Henry, αν θέλουμε να είμαστε αυστηροί, είναι ουσιαστικά ένας δονητής υψηλής ποιότητας συνδεδεμένος σε μια φανταχτερή κούκλα με ένα ηχείο Bluetooth στο κεφάλι του», έγραψε η δημοσιογράφος Άλισον Ντέιβις εκείνη τη χρονιά, σε ένα άρθρο της στο New York Magazine.
Για άνδρες
Αφού αναφέρθηκε σε μια έρευνα του 2016 από το Πανεπιστήμιο Tufts που αποκάλυψε ότι τα δύο τρίτα των ανδρών θα έκαναν σεξ με ένα ρομπότ, ενώ τα δύο τρίτα των γυναικών δήλωσαν ότι δεν θα έκαναν ποτέ, ο Ματ Μακμάλεν, ο ιδρυτής της Realbotix, ισχυρίστηκε ότι ο λόγος που δημιούργησε τον Henry ήταν για να «εκπροσωπήσει και τα δύο φύλα». Ήθελε επίσης να κλείσει το στόμα όσων τον κατηγόρησαν ότι αντικειμενοποιεί τις γυναίκες με τα fembots.
«Όταν δημιουργείται ένα αρσενικό ρομπότ, θα πρέπει να δίνεται μεγαλύτερη έμφαση στην ικανότητα να συνομιλεί και να έχει μνήμη, έτσι ώστε ο αγοραστής να αισθάνεται ότι υπάρχει κάποιος εκεί», συλλογίστηκε ο Μακμάλεν. Εκείνη την εποχή, είχε υποσχεθεί ότι ο Henry θα απήγγειλε ποίηση στις γυναίκες που θα τον αγόραζαν.
Σύμφωνα με τα λόγια του Μακμάλεν, και σύμφωνα με τις ποιητικές ικανότητες του Henry, τα αρσενικά ρομπότ χρησιμεύουν ως σύντροφοι, όχι για σεξ. Επί του παρόντος, η εταιρεία ισχυρίζεται ότι ο σκοπός των ρομπότ της είναι να παρέχουν συντροφιά σε όσους τα αγοράζουν.
«Η τεχνητή νοημοσύνη καθιστά τα ρομπότ μας ιδανικά για το νοικοκυριό και για την αντιμετώπιση της επιδημίας μοναξιάς που καταδιώκει τη Βόρεια Αμερική, καθώς και για να συνοδεύουν τους ηλικιωμένους και όσους είναι απομονωμένοι για γεωγραφικούς ή υγειονομικούς λόγους», σημειώνει το αντίγραφο του ιστότοπου.
Ωστόσο, από τα ρομπότ που εμφανίζονται στον ιστότοπο, τα δύο απεικονίζουν νεαρές γυναίκες, ενώ το αρσενικό ρομπότ έχει τα χαρακτηριστικά ενός ηλικιωμένου άνδρα.
«Τα ρομπότ του σεξ αντικατοπτρίζουν την κατάσταση στη Silicon Valley: η τεχνολογία τους σχεδιάζεται από άνδρες, για άνδρες», προειδοποίησε κάποτε η ειδική σε θέματα τεχνητής νοημοσύνης Κέιτ Ντέβλιν στο podcast With Reason. Και όπως φαίνεται, δεν είχε άδικο.
Αντικειμενοποίηση των σωμάτων
Η Λούσια Χιμένες, σεξολόγος στην Diversual, μια εταιρεία που ασχολείται με την πώληση ερωτικών προϊόντων, αναφέρει επίσης ότι η τιμή αποτελεί σαφές πρόβλημα. Επισημαίνει ότι, επί του παρόντος, δεν υπάρχουν σχεδόν καθόλου ανθρωποειδή ρομπότ προσιτά στο ευρύ κοινό.
«Είναι πιθανό, αφενός, οι μηχανές αυτές να είναι ικανές να καλύψουν ατομικές ανάγκες και, επομένως, να γίνουν ένα επιθυμητό προϊόν. Ωστόσο, απέχουμε ακόμη πολύ από το να συμβεί αυτό», τονίζει.
«Μια ερωτική σχέση προϋποθέτει να σχετίζεσαι με κάποιον που, φυσικά, έχει τα δικά του γούστα, επιθυμίες και ρυθμούς. Μια τεχνητή νοημοσύνη [σύστημα] ή ένα ρομπότ μπορεί να ικανοποιήσει τις προσωπικές επιθυμίες χωρίς να τις αμφισβητήσει ή να χρειαστεί να μπει σε διάλογο. Ως εκ τούτου, οι άνθρωποι που επιδιώκουν να ικανοποιήσουν τις φαντασιώσεις τους χωρίς την πολυπλοκότητα (και το βάθος) που συνεπάγεται εγγενώς ένα άλλο ζωντανό ον, μπορούν να επιλέξουν την τεχνητή νοημοσύνη αντί για έναν άνθρωπο. Σε αυτές τις σεξουαλικές σχέσεις, η διαθεσιμότητα και η συναίνεση θα θεωρούνται πάντα δεδομένες, κάτι που δεν θεωρείται ποτέ δεδομένο σε μια σεξουαλική σχέση με έναν άλλο άνθρωπο», προσθέτει η Χιμένες.
Η Χιμένες προειδοποιεί επίσης για την πιθανή αντικειμενοποίηση των σωμάτων. «Είναι σημαντικό να προβληματιστούμε σχετικά με αυτό και να εκπαιδεύσουμε [το κοινό]. Σε μια κοινωνία που αντικειμενοποιεί [τις γυναίκες], η τάση θα είναι να συνεχίσουν να τις αντικειμενοποιούν. Ίσως είναι πιο [αποτελεσματικό] να εκπαιδεύσουμε τους ανθρώπους ώστε να αλλάξει αυτή η άποψη, παρά να προσπαθήσουμε να καταπολεμήσουμε την τεχνολογική πρόοδο που ήδη συντελείται», καταλήγει.
*Με πληροφορίες από: EL PAIS | κεντρική φωτογραφία θέματος: Realbotix