Ρόδος: Κατέλαβαν παράνομα παραλία με… 438 ευρώ

Date:

Share post:

Στην απομάκρυνση αυθαίρετης κατάληψης τμήματος της παραλίας Άντονι Κουίν, στη Ρόδο, προχώρησε η Κτηματική Υπηρεσία Δωδεκανήσων Α΄, έπειτα από καταγγελία του Δικτύου ΟΜΠΡΕΛΑ.

Το ζήτημα είχε αναδειχθεί από τις 26 Ιουλίου, όταν το Δίκτυο κατήγγειλε εκτεταμένη ανάπτυξη ομπρελοκαθισμάτων στη δημοφιλή παραλία της περιοχής Λαδικό.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που επικαλείται το Δίκτυο από την εφαρμογή myCoast, για το συγκεκριμένο σημείο δεν υπήρχε ενεργή σύμβαση παραχώρησης, ενώ η έκταση που είχε καταληφθεί φέρεται να ξεπερνούσε κατά πολύ τα 116 τετραγωνικά μέτρα που είχαν δημοπρατηθεί.

Παρά το γεγονός ότι δεν υπήρχε ενεργή σύμβαση, η παραλία χρησιμοποιήθηκε χωρίς την καταβολή ενεργού μισθώματος. Έτσι, με ένα κόστος μόλις 438,4 ευρώ, που ήταν η εγγυητική συμμετοχής στον διαγωνισμό, κατάφεραν να εκμεταλλευτούν παράνομα την παραλία.

Μετά τη δημόσια καταγγελία, η Κτηματική Υπηρεσία Δωδεκανήσων Α΄ πραγματοποίησε έλεγχο στις 20 Αυγούστου 2026, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της για την προστασία του αιγιαλού και της κοινόχρηστης παραλίας.

Όπως αναφέρει το Δίκτυο ΟΜΠΡΕΛΑ, η παρέμβαση οδήγησε στην απομάκρυνση της αυθαίρετης κατάληψης, ενώ επιβλήθηκε και πρόστιμο.

Σύμφωνα με το ίδιο, η υπόθεση αποτελεί ακόμη μία περίπτωση όπου η καταγραφή και η δημόσια ανάδειξη παράνομων καταλήψεων σε παραλίες οδηγούν σε παρέμβαση των αρμόδιων αρχών.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Δικτύου ΟΜΠΡΕΛΑ

Το Δίκτυο ΟΜΠΡΕΛΑ, ήδη από τις 26 Ιουλίου 2026, με δημόσια παρέμβασή του υπό τον τίτλο «Παραλίες Ρόδου: Ξαπλώστρες – Νομιμότητα 1-0», είχε αναδείξει την προκλητική παραβατικότητα που επικρατούσε στην παραλία Anthony Quinn, μία από τις πλέον προβεβλημένες παραλίες της Ρόδου. Σύμφωνα με την εφαρμογή myCoast, όχι μόνο δεν υπήρχε ενεργή σύμβαση παραχώρησης για το συγκεκριμένο σημείο, αλλά επιπλέον στην πράξη καταγραφόταν εκτεταμένη κατάληψη της παραλίας με ομπρελοκαθίσματα, σημαντικής υπέρβασης των 116τμ που είχαν δημοπρατηθεί.

Μετά τη δημόσια ανάδειξη του ζητήματος, στις 20.08.2026 ακολούθησε παρέμβαση της Κτηματικής Υπηρεσίας Δωδεκανήσων Α΄, η οποία κινήθηκε στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της για την προστασία του αιγιαλού και της κοινόχρηστης παραλίας και οδήγησε στην απομάκρυνση της αυθαίρετης κατάληψης και της επιβολής προστίμου.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και το ιστορικό που αφορούσε την δημοπράτηση για το Antonny Quinn. Η θέση με κωδικό δημοπράτησης ΔΩΔΕ_ΡΟΔ26_044, είχε περιληφθεί στη διακήρυξη ηλεκτρονικής δημοπρασίας της Κτηματικής Υπηρεσίας Δωδεκανήσων Α΄ και δημοπρατήθηκε τμήμα 116 τμ στις 09/03/2026 για απλή χρήση αιγιαλού και κοινόχρηστης παραλίας, αποκλειστικά για ομπρέλες. Ενώ η τιμή πρώτης προσφοράς του διαγωνισμού ήταν μόλις 4.384,80 ευρώ, η δημοπρασία κατοχυρώθηκε στο εξωφρενικό ποσό των 200.272,80 ευρώ.

Στην συνέχεια, η εταιρεία που αναδείχθηκε προσωρινός μειοδότης δεν προσκόμισε εγγυητική επιστολή καλής εκτέλεσης, με αποτέλεσμα να μην υπογραφεί σύμβαση παραχώρησης του εν λόγω τμήματος παραλίας. Έτσι με ένα κόστος μόλις 438,4 ευρώ που ήταν η εγγυητική συμμετοχής στον διαγωνισμό, κατάφερε να εκμεταλλευτεί παράνομα χωρίς την καταβολή οποιουδήποτε μισθώματος την παραλία.

Εάν η πολιτεία επιθυμεί πραγματικά τη διασφάλιση της νομιμότητας στις παραλίες, θα πρέπει να λάβει δραστικά μέτρα για την αντιμετώπιση αντίστοιχων πρακτικών. Η επαρκής στελέχωση των Κτηματικών Υπηρεσιών αποτελεί προαπαιτούμενο.

Το Δίκτυο ΟΜΠΡΕΛΑ θα συνεχίσει με συνέπεια τη δράση του για την προστασία των παραλιών της Ρόδου, την υπεράσπιση του κοινόχρηστου χαρακτήρα του αιγιαλού και της παραλίας και την ανάδειξη κάθε περίπτωσης όπου η αυθαίρετη εκμετάλλευση του δημόσιου χώρου επιχειρεί να εμφανιστεί ως κανονικότητα.
ΟΜΠΡΕΛΑ – Δίκτυο για την Προάσπιση του Δημόσιου Χώρου

spot_img

Related articles

Τα «ήρεμα νερά» διχάζουν τη Νέα Δημοκρατία

Σε θέση άμυνας σε σχέση με τα ελληνοτουρκικά, έχει βρεθεί, για άλλη μια φορά, το μέγαρο Μαξίμου, μετά...

Γιατί το Ιράν θυμίζει την Ελλάδα του 1940 – Τρεις ειδικοί εξηγούν στο in τι συμβαίνει στην ιρανική κοινωνία

Καθώς οι ΗΠΑ και το Ισραήλ έχουν αποτύχει, μέχρι στιγμής, να νικήσουν στρατιωτικά το Ιράν, ο Λευκός Οίκος...

Πυρηνικό υποβρύχιο εξαπέλυσε ο Πούτιν – «Δώστε στους Βρετανούς 3 ημέρες για να μάθουν να αναπνέουν κάτω από το νερό»

Tο υποβρύχιο της «Αποκάλυψης», με την ονομασία «Khabarovsk» (Χαμπάροφσκ), ανέπτυξε για πρώτη φορά ο Βλαντιμίρ Πούτιν, φορτωμένο με πυρηνικές...

«Γιατί να τινάξουμε την παγκόσμια οικονομία στον αέρα;» – Οι κυρώσεις που δεν ήρθαν και ο αβέβαιος βηματισμός των ΗΠΑ

Μετά από έξι μήνες πολέμου στη Μέση Ανατολή, η κατάσταση παραμένει ρευστή. Η πρόσφατη απόφαση των ΗΠΑ να...