Δεν είναι μυστικό ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορούν να προκαλέσουν εθισμό. Με το πάτημα ενός δακτύλου, μπορούμε να μεταφερθούμε αμέσως σε έναν κόσμο φίλων, συγγενών και αγνώστων που φαίνεται να έχουν «τέλεια ζωή».
Και όταν βλέπουμε κάτι αρνητικό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (που είναι βέβαιο ότι θα συμβεί), μπορεί να είναι δύσκολο να αντισταθούμε στην ανάγκη να διαβάσουμε όλα τα σχόλια ή να μοιραστούμε τις απόψεις μας, πράγμα που μπορεί να οδηγήσει σε έντονες συζητήσεις και το σώμα μας να κατακλύζεται από ορμόνες του στρες.
Αυτός είναι ο κύριος λόγος για τον οποίο μια αποτοξίνωση από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αλλά και από το κινητό μας γενικότερα, μπορεί να είναι ευεργετική.
Κάνοντας ένα διάλειμμα και εστιάζοντας στη ζωή μας για λίγο, όλα όσα έχουν σημασία επανέρχονται στο προσκήνιο.
Οι λόγοι να κάνουμε ψηφιακή αποτοξίνωση
Αυτό ήταν κάτι που έκανε η 30χρονη Σόνια Μπάρλοου, ραδιοφωνική παραγωγός του BBC και συγγραφέας, και τα αποτελέσματα που είδε ήταν εκπληκτικά καθώς όπως λέει η ίδια, η ζωή της άλλαξε εντελώς.
Σε άρθρο της στο βρετανικό Hello, εξήγησε τους λόγους που αποφάσισε να ξεκινήσει την ψηφιακή αποτοξίνωση αλλά αναφέρθηκε και τα πλεονεκτήματα που είχε τελικά στη ζωή της.
Όπως λέει, λόγω των χρόνιων ημικρανιών που την ταλαιπωρούν αλλά και από τη διάγνωση με ΔΕΠΥ, έχει δοκιμάσει αμέτρητες συμβουλές ευεξίας, από τον καθημερινό διαλογισμό μέχρι τη διαγραφή των προφίλ μου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Για να βοηθήσει την προσπάθειά της, αποφάσισε να πάει διακοπές αλλά ούτε αυτό βοήθησε καθώς όπως λέει, άκουγε το audiobook στην ξαπλώστρα, έκανε scrolling στα emails και στο Instagram, χωρίς να χαλαρώνει πραγματικά.
Τότε, αποφάσισε να λάβει δραστικά μέτρα και κλείδωσε το τηλέφωνό της στο χρηματοκιβώτιο του δωματίου της.
«Έκανα το αδιανόητο. Κλείδωσα το τηλέφωνό μου στο χρηματοκιβώτιο του δωματίου μου και ρώτησα το ξενοδοχείο αν είχαν βιβλία που είχαν εγκαταλείψει άλλοι επισκέπτες. Ήμουν πρόθυμη να διαβάσω οτιδήποτε για να με απομακρύνει από το τηλέφωνό μου και το κατάφερα για 11 ολόκληρες ημέρες» σημείωσε χαρακτηριστικά.
Οι αλλαγές που παρατήρησε
Όπως είπε δεν φανταζόταν πως θα ένιωθε ποτέ τόσο ήρεμη ενώ σημείωσε πως έρευνες δείχνουν ότι αν μείνεις χωρίς κινητό τηλέφωνο για 3 μέρες, κοιμάσαι καλύτερα, η διάθεσή σου είναι ανεβασμένη και μπορείς να παρατηρήσεις γύρω σου το περιβάλλον και τους ανθρώπους.
Η Σόνια Μπάρλοου επισκέφτηκε και την Ελλάδα κατά τη διάρκεια των διακοπών της και όπως είπε σε διάστημα δέκα ημερών κατάφερε να διαβάσει επτά βιβλία και έκανε πεζοπορία.
«Ήμουν εκτός σύνδεσης για 11 ημέρες και δεν χρειάστηκε να σκεφτώ τι θα νομίζουν οι άλλοι για το ταξίδι μου. Αυτό βοήθησε στην τόνωση της αυτοπεποίθησής μου και ένιωσα την επιθυμία να δοκιμάσω νέα πράγματα. Θέλω όμως να υπενθυμίσω στους άλλους ότι δεν χρειάζεται να περιμένετε τις διακοπές για να βγείτε εκτός σύνδεσης. Χρησιμοποιήστε καθημερινά χρονοδιακόπτες σε εφαρμογές που σας λένε πότε το αρκετό είναι αρκετό, εξερευνήστε νέα μέρη, βγάλτε τον εαυτό σας ραντεβού, πείτε όχι σε στιγμές που δεν σας εξυπηρετούν, δοκιμάστε διαφορετικές δραστηριότητες, θέστε όρια, και το σημαντικότερο, να έχετε αυτοπεποίθηση στο να βρείτε τι λειτουργεί για εσάς».
Η Σόνια Μπάρλοου επισήμανε πως δεν χρειάζεται να κάνουν ψηφιακή αποτοξίνωση μόνο όταν πάνε ταξίδια. Ακόμη και εάν ο προϋπολογισμός ενός ατόμου δεν φτάνει, τότε η ίδια προτείνει να εξερευνήσετε την γειτονιά σας, αφήνοντας το κινητό τηλέφωνο στο σπίτι.
Στόχος, όπως λέει, είναι να συνδεθείτε με το παρόν και να ανακαλύψετε ξανά την περιέργεια, το παιχνίδι και την ξεκούραση.