Οι ΗΠΑ επιτέθηκαν στη Βενεζουέλα και απήγαγαν τον πρόεδρο, Νικολάς Μαδούρο και τη γυναίκα του, Σίλια Φλόρες το Σάββατο 3 Ιανουαρίου.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ θα «κυβερνούν» τη Βενεζουέλα μέχρι να υπάρξει «ασφαλής» μετάβαση της εξουσίας, ενώ απείλησε με δεύτερη επέμβαση αν η χώρα της Λατινικής Αμερικής δεν κάνει ό,τι ζητήσουν.
Η Ντέλσι Ροντρίγκες, που εκτελεί πλέον καθήκοντα προέδρου στη Βενεζουέλα, δήλωσε ότι ο Μαδούρο «είναι ο μόνος πρόεδρος».
Δείτε live

Οι ΗΠΑ άνοιξαν τον εναέριο χώρο πάνω από την Καραϊβική
Ο υπουργός Μεταφορών των ΗΠΑ, Σον Ντάφι, δήλωσε ότι η κυβέρνηση Τραμπ ενημέρωσε τις αεροπορικές εταιρείες ότι οι περιορισμοί στον εναέριο χώρο της Καραϊβικής θα λήξουν τα μεσάνυχτα (τοπική ώρα, 7 η ώρα Ελλάδας) και οι πτήσεις μπορούν να ξαναρχίσουν.
Δείτε σχετική ανάρτηση:
Μια σύντομη περίληψη των γεγονότων των τελευταίων ωρών
- Ο Νικολάς Μαδούρο μεταφέρθηκε στο Μητροπολιτικό Κέντρο Κράτησης της Νέας Υόρκης λίγες ώρες μετά την απαγωγή του κατά τη διάρκεια της αμερικανικής επίθεσης στο Καράκας.
- Το ανώτατο δικαστήριο της Βενεζουέλας όρισε την αντιπρόεδρο Ντέλσι Ροντρίγκεζ υπεύθυνη να ηγηθεί της χώρας κατά την απουσία του Μαδούρο. Νωρίτερα, η ίδια είχε ζητήσει την άμεση απελευθέρωσή του.
- Οι περισσότεροι Ρεπουμπλικανοί βουλευτές υποστήριξαν την απόφαση του Τραμπ να επιτεθεί στη Βενεζουέλα και να συλλάβει τον Μαδούρο, αλλά ορισμένοι βουλευτές που πρόσκεινται στο κίνημα MAGA, μεταξύ των οποίων η Μαρτζόρι Τέιλορ Γκριν και ο Τόμας Μέισι, αμφισβήτησαν τα κίνητρα του Αμερικανού προέδρου για αυτές τις κινήσεις.
- Ο εμπειρογνώμονας του ΟΗΕ, Μπεν Σολ ζητά να διερευνηθεί και να υποβληθεί σε διαδικασία μομφής ο Τραμπ για τη σύλληψη του Μαδούρο, ενώ η Διεθνής Αμνηστία δήλωσε ότι η αμερικάνικη επέμβαση «εμβαθύνει περαιτέρω την κατάρρευση του διεθνούς δικαίου και της τάξης που βασίζεται σε κανόνες».