Δημοσκόπηση: Τι λένε για Κεντροαριστερά και το ρόλο του Τσίπρα – Πήρε ή όχι τα μηνύματα της κάλπης η κυβέρνηση

Date:

Share post:

Οι πολιτικές διεργασίες μετά τις ευρωεκλογές βρέθηκαν στο επίκεντρο νέας έρευνας κοινής γνώμης που είδε το φως της δημοσιότητας την Κυριακή (30/06). Στη δημοσκόπηση ερωτώνται οι συμμετέχοντες για την επανεκλογή της Κατερίνας Σακελλαροπούλου, για τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ, τις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ, για το μέλλον του Αλέξη Τσίπρα, τους πολιτικούς συσχετισμούς, την πρόθεση ψήφου, την πορεία της χώρας, τους τομείς που πρέπει να επικεντρωθεί η κυβέρνηση και τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με την έρευνα της Kapa Research για λογαριασμό της «Απογευματινής της Κυριακής», στην εκτίμηση για την πορεία της χώρας έξι στους δέκα απαντούν πως είναι «προς λάθος κατεύθυνση, μάλλον προς λάθος» και κάτι λιγότερο από τέσσερις στους δέκα «μάλλον προς τη σωστή, προς τη σωστή κατεύθυνση».

Το κόστος διαβίωσης πρώτο θέμα για τους πολίτες – Επανεκλογή ή όχι της Σακελλαροπούλου;

Στους τομείς που πρέπει να επικεντρωθεί η κυβέρνηση πρώτο και με διαφορά είναι το θέμα του κόστους διαβίωσης (65%) και ακολουθεί η υγεία (50%) και η εγκληματικότητα – ασφάλεια του πολίτη (37%).

Δημοσκόπηση

Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να απαντήσουν αν επιθυμούν την επανεκλογή της Κατερίνας Σακελλαροπούλου στην Προεδρία της Δημοκρατίας με το 61% να δηλώνει «να εκλεγεί κάποιο άλλο πρόσωπο» και μόνο το 28% «να επανεκλεγεί η Κατερίνα Σακελλαροπούλου».

Θέλουν οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ συνεργασία;

Η δημοσκόπηση εξετάζει ενδελεχώς τα θέματα που απασχολούν την Κεντροαριστερά με τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ να βρίσκονται στο επίκεντρο.

Όσον αφορά το κόμμα της Κουμουνδούρου οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ (ευρωεκλογές 2024)  σε ποσοστό 64% επιθυμούν να παραμείνει πρόεδρος του κόμματος ο Στέφανος Κασσελάκης και το 24% να εκλεγεί άλλο πρόσωπο.

Στην Χαριλάου Τρικούπη οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ (ευρωεκλογές 2024) σε ποσοστό 59%  επιθυμούν εκλογές για την προεδρία του κόμματος το φθινόπωρο του 2024 και 37% εκλογές το 2025 όπως ορίζει το καταστατικό.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το ερώτημα μια πιθανής συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ με την πλειοψηφία των ερωτηθέντων να απαντά «λίγο ή καθόλου». Συγκεκριμένα, το 60% των ψηφοφόρων του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν τρέφουν μεγάλη αισιοδοξία με το ποσοστό να γίνεται ακόμα μεγαλύτερο στους ψηφοφόρους του κόμματος της Χαριλάου Τρικούπη που φτάνει το 80%.

Δημοσκόπηση

Για το ενδεχόμενο σύγκλισης το 36% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ απαντούν θετικά και «σίγουρα ναι, μάλλον ναι». Το ποσοστό αυτό φτάνει το 75% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ.

Δημοσκόπηση

Ο Αλέξης Τσίπρας στο ραντάρ της έρευνας

Με τον Αλέξη Τσίπρα να επιστρέφει στο προσκήνιο και να αποτελεί το πρόσωπο των ημερών το ερώτημα που τέθηκε είναι «τι πρέπει να κάνει από εδώ και στο εξής».

Στο σύνολο του δείγματος το 47% απαντά «να μείνει στα μετόπισθεν της πολιτικής και να βοηθήσει τη χώρα όπως μπορεί ως πρώην πρωθυπουργός». Οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ επιθυμούν κατά πλειοψηφία (44%) «να ενισχύσει όσο μπορεί τον ΣΥΡΙΖΑ υπό την ηγεσία του Στέφανου Κασσελάκη». Υπάρχει και ένα 29% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ που επιθυμεί «να προσπαθήσει να οικοδομήσει ένα νέο σχήμα του ευρύτερου προοδευτικού χώρου».

Δημοσκόπηση

Όχι σε πρόωρες εκλογές, πρόθεση ψήφου

Οι συμμετέχοντες όταν ρωτήθηκαν αν θέλουν τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών σε ποσοστό 66% είπαν όχι, «να δοθεί περισσότερος χρόνος στην κυβέρνηση», ενώ μόνο το 29% ζητά πρόωρες εκλογές.

Ως προς την πρόθεση ψήφου τα ποσοστά των κομμάτων καθορίζονται ως εξής:

  • ΝΔ: 30,3%
  • ΣΥΡΙΖΑ: 13,5%
  • ΠΑΣΟΚ: 12,2%
  • Ελληνική Λύση: 8,5%
  • ΚΚΕ: 7,9%
  • Νίκη: 3,4%
  • Πλεύση Ελευθερίας: 3,2%
  • Φωνή Λογικής: 3%
  • Νέα Αριστερά: 1,8%
  • ΜέΡΑ25: 1,8%
  • Άλλο κόμμα: 2,3%
  • Αδιευκρίνιστη ψήφος: 12,1%
Δημοσκόπηση

Στον δείκτη της δημοτικότητας, ο πρωθυπουργός βρίσκεται στην πρώτη θέση συγκεντρώνοντας το μεγαλύτερο ποσοστό θετικής γνώμης, ενώ στη δεύτερη θέση είναι ο Δημήτρης Κουτσούμπας. Ο Στέφανος Κασσελάκης βρίσκεται στην έβδομη θέση πίσω από την Αφροδίτη Λατινοπούλου.

spot_img

Related articles

Η Δημοκρατία, το Δημοτικό Συμβούλιο και η… βερμούδα

Τελευταία μαθαίνουμε καινούργια πράγματα για τη Δημοκρατία. Ξέραμε ότι χρειάζεται ελεύθερη έκφραση, σεβασμό στους θεσμούς, διάλογο, επιχειρήματα, πλειοψηφίες και...

Αστυνομικός συνελήφθη για βιασμό στη Θεσσαλονίκη μετά από καταγγελία της πρώην συντρόφου του

Στη σύλληψη 48χρονου αστυνομικού προχώρησαν οι Αρχές στη Θεσσαλονίκη, μετά από καταγγελία 51χρονης πρώην συντρόφου του για σειρά σοβαρών αδικημάτων. Όπως αναφέρει το...

Το νούμερο που «εξηγεί» το εξαιρετικό ντεμπούτο του Σμαΐλοβιτς στο πρωτάθλημα για τον Ολυμπιακό

Σε ένα ματς σαν το χθεσινό όπου ο Ολυμπιακός είχε επιθετικό μονόλογο και ο Ατρόμητος απλά και μόνο...

Ψυχιατρείο χρειάζονται όσοι πιστεύουν ότι η χώρα δεν πρέπει ποτέ να αλλάξει κυβέρνηση

Καταλαβαίνω ότι κάποιοι άνθρωποι δεν θέλουν να αλλάξει η κυβέρνηση. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις είναι γύρω στο 25%....