4 Έλληνες στους 10 μόνο ψήφισαν

Date:

Share post:

Οι ευρωεκλογές ανέκαθεν είχαν τον χαρακτήρα της «χαλαρής» ψήφου. Αν σε αυτό προσθέσουμε πως είναι η 5η φορά που οι ψηφοφόροι προσήλθαν στις κάλπες μέσα σε διάστημα 13 μηνών, την αντίληψη ότι δεν υπάρχει άμεσο εθνικό διακύβευμα και ότι οι δεν συνέπεσαν αυτή τη φορά παράλληλη εκλογική αναμέτρηση (π.χ. αυτοδιοικητικές εκλογές), ώστε οι ψηφοφόροι να έχουν ένα επιπλέον κίνητρο για να συμμετάσχουν στις ευρωεκλογές του 2024 οδηγούμαστε σε ένα ιστορικό ρεκόρ 60%.

Σύμφωνα με την τελική εκτίμηση του ΥΠΕΣ, ψήφισαν 3.891.466 από τους 9.605.244 εγγεγραμμένους ψηφοφόρους, με τη συμμετοχή να φτάνει στο 40,5% και με την αποχή στο 59,5%.

Τα υψηλότερα ποσοστά συμμετοχής εμφανίζονται σε Αττική, Κρήτη και Θεσσαλία, ενώ τα χαμηλότερα στα Ιόνια Νησιά, Πελοπόννησο και Βόρειο Αιγαίο.

Για την ιστορία

Πώς είχαν διαμορφωθεί όμως τα ποσοστά της αποχής στις προηγούμενες ευρωεκλογές; Το υψηλότερο ποσοστό αποχής στις τρεις ευρωεκλογές της τελευταίας 15ετίας, είχε καταγραφεί το 2009 (47,46%).

Συγκεκριμένα, η εικόνα είχε ως εξής:

Ευρωεκλογές 2009 – Αποχή: 47,46%
Ευρωεκλογές 2014 – Αποχή: 40,67%
Ευρωεκλογές 2019 – Συμμετοχή: 41,31%

Υπενθυμίζεται ότι στις τελευταίες εθνικές εκλογές, του Ιουνίου του 2023, η αποχή είχε διαμορφωθεί στο 46,3%.

Κατά κύριο λόγο στις κάλπες αποφεύγουν να πάνε οι νεαρές ηλικίες, σε αντίθεση με τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας. Επιπρόσθετα, άτομα των χαμηλότερων εισοδημάτων δείχνουν να μην έχουν εμπιστοσύνη στις κάλπες και δεν συμμετέχουν.

Το πράγμα σώθηκε κάπως…

«Ένας βασικός λόγος για την αποχή είναι ότι εδώ δεν ψάχνουμε το πρώτο κόμμα» δήλωνε στο in o  διδάκτορας Πολιτικής Επιστήμης Παναγιώτης Κουστένης.

Αναλύοντας τους αριθμούς της αποχής ο κ. Κουστένης τόνισε ότι «παραδοσιακά έως το 2000 όποτε είχαμε ξεχωριστές ευρωεκλογές, σημειωνόταν ταυτόχρονη μείωση της συμμετοχής του κόσμου έως και 400.000 ψήφους. Αυτό άλλαξε στην πρώτη δεκαετία του 21ου αιώνα όπου η μείωση άγγιξε το 1,5 εκατ. – στις εκλογές του 2004 και του 2009. Το πράγμα σώθηκε κάπως στις ευρωεκλογές τόσο του 2014 όσο και του 2019 επειδή έγιναν σχεδόν την ίδια περίοδο με τις αυτοδιοικητικές. Πρόκειται επίσης για αναμετρήσεις που είχαν μεγάλη βαρομετρική σημασία».

spot_img

Related articles

Ενημέρωση από τον Δήμο για τους καθαρισμούς των οικοπέδων & τον κανονισμό Πυροπροστασίας – Ποιους αφορά

Ανακοίνωση εξέδωσε ο Δήμος Ραφήνας Πικερμίου σχετικά με τους καθαρισμούς των οικοπέδων και τον κανονισμό Πυροπροστασίας  Αναλυτικά: ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ...

Τι συμβαίνει με τα ξερά χόρτα & κλαδιά σε Ραφήνα και Πικέρμι – Ολόκληρες ντάνες στο Κόκκινο Λιμανάκι! (φωτό & βίντεο)

Μεγάλη είναι η αγωνία των κατοίκων σε Ραφήνα και Πικέρμι που βλέπουν ντάνες από ξερά χόρτα και κλαδιά...

Γιατί η NASA θα προσθέσει ένα «τεχνητό άστρο» στον ουρανό

Μια νέα φωτεινή κουκκίδα θα προστεθεί στα άστρα του ουρανού των ΗΠΑ στα τέλη της δεκαετίας. Η NASA προγραμματίζει για το...

Διαζύγιο: Μήπως ο γάμος σας είχε τελειώσει πριν καν αρχίσει;

Κάθε σχέση περνά από δοκιμασίες και δυσκολίες. Άλλες διαχειρίσιμες, άλλες πάλι όχι. Αν ένας γάμος βρίσκεται σε μια περίοδο κρίσης,...