ΥΠΕΞ για Τουρκία: Εμμονή σε αναθεωρητικές θέσεις χωρίς έρεισμα

Date:

Share post:

Σε υψηλούς τόνους απαντά το υπουργείο Εξωτερικών στις προκλητικές αιτιάσεις της Τουρκίας σχετικά με το νέο Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, χαρακτηρίζοντας τους τουρκικούς ισχυρισμούς «αβάσιμους, απολύτως απαράδεκτους και απορριπτέους».

Το ΥΠΕΞ επισημαίνει ότι πρόκειται για τη δεύτερη ανάλογη τουρκική αντίδραση μέσα σε μόλις 12 ημέρες, μετά τις ενστάσεις της Άγκυρας για το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τον Τουρισμό.

«Η επανάληψη […] των ίδιων ανυπόστατων ισχυρισμών καταδεικνύει την εμμονή σε αναθεωρητικές θέσεις, οι οποίες δεν έχουν κανένα νόμιμο έρεισμα», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Η Αθήνα στέλνει παράλληλα σαφές μήνυμα προς την Άγκυρα για τις τουρκικές αμφισβητήσεις στο Αιγαίο, υπογραμμίζοντας ότι το ζήτημα της ελληνικής κυριαρχίας δεν τίθεται προς συζήτηση.

«Το καθεστώς κυριαρχίας στο Αιγαίο είναι απολύτως ξεκάθαρο. Η ελληνική κυριαρχία ορίζεται σαφώς και οριστικώς από διεθνή συμβατικά κείμενα και δεν επιδέχεται αμφισβήτηση», τονίζει το υπουργείο Εξωτερικών.

Μάλιστα, προειδοποιεί ότι «κάθε άλλη προσέγγιση αντιβαίνει στο Διεθνές Δίκαιο και θα λαμβάνει ανάλογη αντίδραση».

Το ΥΠΕΞ επαναλαμβάνει ότι η Ελλάδα παραμένει προσηλωμένη στον διάλογο και στις σχέσεις καλής γειτονίας με την Τουρκία.

Ξεκαθαρίζει, ωστόσο, ότι για την Αθήνα η μοναδική ελληνοτουρκική διαφορά είναι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ), η οποία πρέπει να διευθετηθεί σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ

”Η χθεσινή δήλωση του Εκπροσώπου του Υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας σχετικά με το νέο Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας περιλαμβάνει σειρά αβάσιμων,απολύτως απαράδεκτων και απορριπτέων ισχυρισμών.

Η επανάληψη δε, για δεύτερη φορά μέσα σε διάστημα μόλις δώδεκα ημερών, μετά την αντίστοιχη τουρκική αντίδραση στο Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τον Τουρισμό, των ίδιων ανυπόστατων ισχυρισμών καταδεικνύει την εμμονή σε αναθεωρητικές θέσεις, οι οποίες δεν έχουν κανένα νόμιμο έρεισμα.

Το καθεστώς κυριαρχίαςστο Αιγαίο είναι απολύτως ξεκάθαρο. Η ελληνική κυριαρχία ορίζεται σαφώς και οριστικώς από διεθνή συμβατικά κείμενα και δεν επιδέχεται αμφισβήτηση. Κάθε άλλη προσέγγιση αντιβαίνει στο Διεθνές Δίκαιο και θα λαμβάνει ανάλογη αντίδραση.

Η Ελλάδα τάσσεται παγίως υπέρ του διαλόγου και των σχέσεων καλής γειτονίας με την Τουρκία και παραμένει προσηλωμένη στη διευθέτηση της μοναδικής ελληνοτουρκικής διαφοράς, αυτή της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας και Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο”

H τουρκική πρόκληση που έφερε αντίδραση

Το τουρκικό υπουργείο Άμυνας είχε επαναφέρει νωρίτερα στο προσκήνιο τη θέση της Άγκυρας περί «γκρίζων ζωνών» στο Αιγαίο, με αφορμή το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, το οποίο τέθηκε σε ισχύ χθες, Τετάρτη (19/08), με υπουργική απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σταύρου Παπασταύρου.

Το τουρκικό υπουργείο Άμυνας, μετά την χθεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, σε σημερινή του τοποθέτηση, επιχειρεί να αμφισβητήσει τον ελληνικό σχεδιασμό, υποστηρίζοντας ότι αυτός «δεν έχει νομικές συνέπειες» για την Τουρκία και δεν επηρεάζει τη θέση της, αφού, όπως αναφέρει, περιλαμβάνει σχηματισμούς «των οποίων η ιδιοκτησία δεν έχει μεταβιβαστεί στην Ελλάδα μέσω διεθνών συμφωνιών».

Ειδικότερα, σε ανακοίνωσή του το τουρκικό ΥΠΑΜ αναφέρει: «Παρακολουθούμε στενά το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας που έχει κηρύξει η Ελλάδα, το οποίο περιλαμβάνει και το Αιγαίο Πέλαγος».

Και συνεχίζει: «Αυτός ο κανονισμός δεν έχει νομικές συνέπειες για τη χώρα μας, συμπεριλαμβανομένων των γεωγραφικών σχηματισμών, των οποίων η ιδιοκτησία δεν έχει μεταβιβαστεί στην Ελλάδα μέσω διεθνών συμφωνιών, και δεν επηρεάζει τη θέση μας. Η χώρα μας διατηρεί την αποφασιστικότητά της να προστατεύσει τα δικαιώματα, τα συμφέροντα και τις ανησυχίες της στο Αιγαίο Πέλαγος στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου».

Η ανακοίνωση καταλήγει: «Επιπλέον, η Τουρκία ευνοεί την επίλυση των προβλημάτων μεταξύ των δύο παράκτιων κρατών του Αιγαίου με βάση το διεθνές δίκαιο, την ισότητα και τις σχέσεις καλής γειτονίας, καθώς και την ανάπτυξη της ειρήνης, της σταθερότητας και της συνεργασίας στην περιοχή».

Στην ίδια γραμμή και το τουρκικό υπουργείο Άμυνας

Την ίδια ακριβώς θέση είχε διατυπώσει την χθες και ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Οντζού Κετσελί.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το πλαίσιο που ανακοίνωσε η Αθήνα, το οποίο περιλαμβάνει το Αιγαίο Πέλαγος, «δεν θα έχει, όπως και άλλες παρόμοιες πρωτοβουλίες της Ελλάδας, καμία νομική συνέπεια» για την Τουρκία, «στο πλαίσιο των διασυνδεδεμένων ζητημάτων του Αιγαίου μεταξύ των δύο χωρών, συμπεριλαμβανομένων γεωγραφικών σχηματισμών των οποίων η ιδιοκτησία δεν έχει μεταβιβαστεί στην Ελλάδα με διεθνείς συμφωνίες».

«Όπως έχουμε τονίσει επανειλημμένα στο παρελθόν, αυτή και παρόμοιες πρωτοβουλίες δεν θα επηρεάσουν τη νομική θέση της Τουρκίας σε ζητήματα του Αιγαίου» προσθέτει ο Κετσελί. Σύμφωνα με τον Κετσελί «η Τουρκία, ως ένα από τα δύο παράκτια κράτη του Αιγαίου Πελάγους, είναι πάντα έτοιμη να συνεργαστεί με την Ελλάδα».

Η ανακοίνωση κατέληγε στο εξής: «Η Τουρκία διατηρεί τη θέση της ότι, στο πλαίσιο της Διακήρυξης των Αθηνών για τις Φιλικές Σχέσεις και την Καλή Γειτονία της 7ης Δεκεμβρίου 2023, θα πρέπει να υιοθετηθεί μια ειλικρινής και ολοκληρωμένη προσέγγιση για την επίλυση των προβλημάτων με βάση το διεθνές δίκαιο, την ισότητα και την καλή γειτονία».

spot_img

Related articles

Ο στόχος είναι η εργασία στο Δημόσιο να γίνει τιμωρία;

Το Συμβούλιο της Επικρατείας αποφάνθηκε ότι η περικοπή των δώρων στο Δημόσιο δεν είναι αντίθετη ούτε προς το...

Λιονέλ Μέσι: Επεισοδιακή επιστροφή στα γκολ μετά τον θάνατο του πατέρα του – Εντάσεις και αποβολή

Ο Λιονέλ Μέσι πέτυχε το πρώτο του γκολ μετά τον θάνατο του πατέρα του, στην ισοπαλία 2-2 της Ίντερ Μαϊάμι...

Αδιάλειπτες δράσεις για την αντιμετώπιση των κουνουπιών και την προστασία από τον ιό του Δυτικού Νείλου

Ο Δήμος Ραφήνας – Πικερμίου, με υψηλό αίσθημα ευθύνης απέναντι στη δημόσια υγεία, συνεχίζει αδιάλειπτα και με ενισχυμένη...

Έχει η τεχνητή νοημοσύνη συνείδηση; Γιατί είναι λάθος να το πιστέψουμε

Το ανθρώπινο είδος έχει ένα μοναδικό χαρακτηριστικό στο ζωικό βασίλειο. Έχει συνείδηση. Είναι αυτή η δυνατότητα του ανθρώπινου...