Με στόχο ένα γρήγορο ανεπίσημο deal για την Κομισιόν συνεδριάζουν ατύπως οι 27 ηγέτες της ΕΕ σήμερα στις Βρυξέλλες.
Εφόσον όντως όπως φαίνεται ληφθεί άμεσα η σχετική απόφαση, θα επικυρωθεί επισήμως στην τακτική συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 27-28 Ιουνίου και ιδανικά από τις 18 Ιουλίου και μετά η Ευρωβουλή να ψηφίσει για πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που μαζί με τον Πολωνό ομόλογο του Ντόναλντ Τουσκ έχει αναλάβει ρόλο διαπραγματευτή για λογαριασμό του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, δήλωσε και χθες από την Ελβετία αισιόδοξος για την επανεκλογή της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
Εκτίμησε ειδικότερα ότι “θα μπορέσουμε, στο άτυπο δείπνο των ηγετών, να καταλήξουμε σε ονόματα τα οποία θα είναι αμοιβαία αποδεκτά, ξεκινώντας προφανώς με την υποψηφιότητα της κ.φον ντερ Λάιεν για να συνεχίσει να είναι Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και για τα επόμενα πέντε χρόνια.”
Η αισιοδοξία αυτή του κ. Μητσοτάκη εδράζεται προφανώς στο γεγονός ότι δηλώσεις για μία γρήγορη συμφωνία των 27, η οποια θα αφορά και την επανεκλογή φον ντερ Λάιεν έκαναν τις προηγούμενες ημέρες ο Όλαφ Σολτς και ο Εμμανουέλ Μακρόν.
Ο Γερμανός καγκελάριος και ο Γάλλος πρόεδρος βέβαια είναι πλέον “πληγωμένοι” στο εσωτερικό των χωρών τους μετά το δυσάρεστο για τα κόμματα τους αποτέλεσμα των ευρωεκλογών. Ο δε Μακρόν έχει προκηρύξει βουλευτικές εκλογές, στις οποίες προηγείται το ακροδεξιό κόμμα της Μαρί Λεπέν.
Η κ. Λεπέν πάντως προκειμένου να καθησυχάσει τις αγορές, που αντέδρασαν νευρικά στην προοπτική εκλογής ακροδεξιού πρωθυπουργού στη Γαλλία, διαβεβαίωσε ότι δεν θα ζητήσει την παραίτηση Μακρόν, όποιο και εάν είναι το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών.
Ο γαλλογερμανικός άξονας όμως παραμένει ο “ισχυρός πυρήνας” της ΕΕ και η στάση των δύο συγκεκριμένων χωρών είναι καθοριστική.
Οι μηχανορραφίες του Μισέλ και το σενάριο για Κόστα
Σημειωτέον ότι εκφράζοντας εκ νέου τη στήριξη του ίδιου και του ΕΛΚ στην κ.φον ντερ Λάιεν ο κ. Μητσοτάκης θέλησε εμμέσως πλην σαφώς να απαντήσει και στις πληροφορίες ότι ο νυν πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ προωθούσε την εκλογή του Έλληνα πρωθυπουργού στην προεδρία της Κομισιόν.
Ο κ. Μισέλ πάντως φέρεται να μην παραμένει πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Για τη θέση αυτή σύμφωνα με πληροφορίες κερδίζει έδαφος η υποψηφιότητα του Αντονιο Κόστα. Και αυτό παρότι ο πρώην πρωθυπουργός της Πορτογαλίας έχει να αντιμετωπίσει στην πατρίδα του έρευνες για ενδεχόμενη εμπλοκή του στην προώθηση ευνοϊκής νομοθεσίας υπέρ συγκεκριμένου data center.
Ο Κόστα δεν έχει ακόμη κατηγορηθεί επισήμως και ούτως ή άλλως και η κ.φον ντερ Λάιεν έγινε πρόεδρος της Κομισιόν το 2019 ενώ στη Γερμανία ήταν σε εξέλιξη έρευνα για συμβόλαια επί της θητείας της στο γερμανικό υπουργείο Άμυνας. Ο ήπιος Πορτογάλος πολιτικός είναι σε κάθε περίπτωση δημοφιλής μεταξύ των συναδέλφων του και επιπλέον οι Σοσιαλδημοκράτες θέλουν να πάρουν το συγκεκριμένο πόστο. Οι σκανδιναβικές χώρες αναμένεται πάντως να αντιπροτείνουν τον Δανό πρωθυπουργό, Μέτε Φρεντρικσεν.
Τίθεται βεβαίως το ερώτημα εάν η ανάληψη του αξιώματος του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου από τον υπό έρευνα Κόστα θα δώσει νέα τροφή στη ρητορική της Ακροδεξιάς περί διαφθοράς στα δύο μεγάλα κόμματα στην ΕΕ…
Σημειωτέον ότι συμφωνία φαίνεται ότι διαμορφώνεται και για την επανεκλογή της Ρομπέρτα Μετσόλα (με την οποία ο κ. Μητσοτάκης συναντήθηκε στην Ελβετία) στη θέση της προέδρου της Ευρωβουλής, αλλά και για την ανάδειξη της Εσθονής πρωθυπουργού Κάγια Κάλλας στη θέση της “υπουργού Εξωτερικών” της ΕΕ, σε ένα σαφές μήνυμα προς τη Ρωσία.
Το φλερτ της Ούρσουλα με Μελόνι
Σημειωτέον πάντως ότι Σοσιαλδημοκράτες, Φιλελεύθεροι και Πράσινοι θέτουν ως όρο στήριξης της φον ντερ Λάιεν να μην συνεργαστεί για την εκλογή της με ευρωομάδες της Ακροδεξιάς. Υπενθυμίζεται άλλωστε ότι ακόμη και να πάρει – όπως όλα δείχνουν – το πράσινο φως από τους 27 σήμερα και επισήμως στις 27-28 Ιουνίου, η κ.φον ντερ Λάιεν χρειάζεται και την πλειοψηφία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και συγκεκριμένα την ψήφο 361 από τους 720 ευρωβουλευτές.
Η πρόεδρος της Κομισιόν είχε ως γνωστόν κλείσει το μάτι στην Ομάδα των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών (ECR). Στην ομάδα αυτή ανήκουν, μεταξύ άλλων, το κόμμα Αδέλφια της Ιταλίας (FdI) της Ιταλίδας πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι, το κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS) της πρώην πρωθυπουργού της Πολωνίας Μπεάτα Σίντλο και το ισπανικό VOX.
Σημειωτέον ότι στη συγκεκριμένη ευρωομάδα εντάσσεται και η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου. Ενώ με το ECR αλλά και με την επίσης ακροδεξιά ευρωομάδα Ταυτότητα και Δημοκρατία (ID) δήλωσε ότι θα συνομιλήσει για ένταξη και η Αφροδίτη Λατινοπούλου.
Το ΕΛΚ αρχικά είχε ελαφρά τη καρδία ακολουθήσει την φον ντερ Λάιεν στο φλερτ με την Ακροδεξιά Ιταλίδα πρωθυπουργό, φοβούμενο ότι μία νέα ευρωομάδα που θα μπορούσε να προκύψει από τη συμμαχία Μελόνι- Λεπέν θα μπορούσε να μπλοκάρει την επανεκλογή της προέδρου της Κομισιόν. Εν τελει όμως το ΕΛΚ αποφάσισε, όπως έχει διαμηνύσει και ο κ. Μητσοτάκης, ότι θα πρέπει να συνεχιστεί η συνεργασία κεντροδεξιάς- σοσιαλδημοκρατών- φιλελεύθερων. Αλλά ο πρωθυπουργός έχει πει επίσης ότι δεν βλέπει πρόβλημα στο να στηρίξουν φον ντερ Λάιεν μεμονωμένοι ηγέτες και κόμματα στην Ευρωβουλή, δηλαδή βασικά η Μελόνι.
Και στο βάθος ο Έλληνας επίτροπος
Ο κ. Μητσοτάκης, που μαζί με τον κ. Τουσκ είχαν προτείνει επισήμως την υποψηφιότητα φον ντερ Λάιεν με το ΕΛΚ για δεύτερη θητεία, ποντάρει προφανώς ότι η επανεκλογή της “φίλης Ούρσουλα” θα σημάνει και ένα καλό χαρτοφυλάκιο στην Κομισιόν για την Ελλάδα.
Η Αθήνα φυσικά θα ήθελε τη θέση του επιτρόπου Άμυνας, που η φον ντερ Λάιεν έχει προαναγγείλει ότι θα δημιουργηθεί, ωστόσο αυτό είναι δύσκολο. Θα ήθελε επίσης είτε τη θέση του επιτρόπου Ενέργειας, είτε το χαρτοφυλάκιο της Μετανάστευσης.
Πιθανοί επίτροποι σε αυτό το σενάριο φέρονται στην πρώτη περίπτωση ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θοδωρής Σκυλακάκης και στη δεύτερη ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης. Γεγονός που σημαίνει ότι θα μπορούσε να ακολουθήσει και δεύτερος ανασχηματισμός από φθινόπωρο, εάν δεν αντικατασταθεί απλώς όποιος υπουργός ενδεχομένως μετακομίσει στις Βρυξέλλες.