Θανάσιμα παλάτια στην άμμο – Τι λέει ειδικός για τα αθώα παιχνίδια στις παραλίες

Date:

Share post:

Το να σκάβουμε λάκκους ή να χτίζουμε κάστρα στην άμμο μπορεί να είναι διασκεδαστικές και αθώες δραστηριότητες, αλλά μπορεί αυτές οι τρύπες να παγιδεύσουν κυρίως παιδιά με τραγικές συνέπειες. Έρευνες στις ΗΠΑ, έδειξαν ότι περισσότεροι άνθρωποι πεθαίνουν από ασφυξία αφού παγιδεύτηκαν στην άμμο παρά από επιθέσεις καρχαριών.

Ενώ εκατομμύρια λουόμενοι τρέχουν σε παραλίες κάθε χρόνο για να αναζητήσουν ήλιο, άμμο και θάλασσα, πολλοί μπορεί να μην συνειδητοποιούν πόσο επικίνδυνο μπορεί να είναι το σκάψιμο τρυπών στην άμμο.

Αυτό αναφέρει στη The Washington Post ο καθηγητής Παράκτιας Επιστήμης στο Διεθνές Πανεπιστήμιο της Φλόριντα, Στήβεν Λήδερμαν, προειδοποιώντας για τους θανάσιμους κινδύνους που κρύβονται στις αμερικανικές παραλίες.

Πρόσφατα ο Λήδερμαν κλήθηκε να βοηθήσει στη διερεύνηση του θανάτου μιας επτάχρονης, καθώς η ίδια έχασε τη ζωή της όταν μια τρύπα βάθους 1,5 μέτρου που είχε σκάψει με τον αδελφό της σε μια παραλία της Φλόριντα κατέρρευσε πάνω της, θάβοντάς την ζωντανή.

«Η διάσωση κάποιου από μια τρύπα άμμου που έχει καταρρεύσει είναι πολύ δύσκολη επειδή η άμμος είναι και βαριά και ασταθής»

Πολλοί λουόμενοι προσπάθησαν να τη βοηθήσουν να απεγκλωβιστεί, αλλά η τρύπα της άμμου συνέχισε να καταρρέει καθώς έσκαβαν και περισσότερη άμμος χύθηκε μέσα. Οι πυροσβέστες έφτασαν λίγα λεπτά μετά το συμβάν, αλλά ήταν πολύ αργά.

Η κατάρρευση τρυπών από άμμο οδήγησε σε 31 θανάτους, κυρίως παιδιά και 87% άνδρες, από το 1997 έως το 2007 στις ΗΠΑ. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, άλλοι 21 κινδύνευσαν σε παρόμοια περιστατικά αλλά επέζησαν, πολλοί από τους οποίους χρειάστηκαν καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση.

«Όταν η άμμος που σχηματίζει την τρύπα είτε στεγνώνει είτε κάποιος στέκεται κοντά στην άκρη της τρύπας προσθέτοντας επιπλέον βάρος, η τρύπα της άμμου καταρρέει και οι βαρείς κόκκοι γεμίζουν όλους τους ανοιχτούς χώρους στην τρύπα. Αυτό δεν αφήνει αέρα διαθέσιμο για να αναπνεύσει ένα παγιδευμένο άτομο» αναφέρει ο Λήδερμαν.

Ενώ οι παγιδευμένοι σκιέρ σε χιονοστιβάδες μπορούν να σχηματίσουν ένα θύλακα αέρα επειδή το χιόνι είναι ελαφρύ, αυτό δεν συμβαίνει όταν η άμμος καταρρέει.

«Η διάσωση κάποιου από μια τρύπα άμμου που έχει καταρρεύσει είναι πολύ δύσκολη επειδή η άμμος είναι και βαριά και ασταθής» λέει ο καθηγητής, εξηγώντας πως ενώ οι διασώστες αφαιρούν την άμμο για να απεγκλωβίσουν το θύμα, η τρύπα θα συνεχίσει να καταρρέει κάτω από το βάρος των διασωστών και να ξαναγεμίζει με άμμο.

Σύμφωνα με ορισμένες έρευνες, οι διασώστες έχουν μόνο περίπου τρία έως πέντε λεπτά για να σώσουν ένα άτομο που έχει παγιδευτεί σε μια τρύπα από άμμο προτού πνιγεί. Επαγγελματίες όπως οι πυροσβέστες θα τοποθετήσουν σανίδες κατά μήκος της τρύπας όταν σώζουν κάποιον από την κατάρρευση μιας τρύπας στην άμμο. Με αυτόν τον τρόπο, μπορούν να φτάσουν κάτω και να χρησιμοποιήσουν εργαλεία για να αφαιρέσουν την άμμο χωρίς να βάζουν βάρος απευθείας στην άκρη της τρύπας.

Οι ειδικοί συνιστούν να μην σκάβετε ποτέ μια τρύπα πιο βαθιά από το ύψος των γονάτων του πιο κοντού ατόμου στη παρέα σας.

spot_img

Related articles

Η 80ή Επέτειος από την Εκτέλεση των 54 Ελλήνων στο Πικέρμι

Η 80ή Επέτειος από την Εκτέλεση των 54 Ελλήνων στο Πικέρμι Σήμερα, στο Πικέρμι, πραγματοποιήθηκε το μνημόσυνο για την...

Η Ραφήνα χωρίς άμεση ιατρική βοήθεια: Αναγκαία η επέμβαση του Υπουργείου Υγείας

Η Ραφήνα χωρίς άμεση ιατρική βοήθεια: Αναγκαία η επέμβαση του Υπουργείου Υγείας Η χθεσινή τραγωδία στη Ραφήνα, όπου μια...

Χρήστος Μουζακίτης: Το μέλλον είναι εδώ και λάμπει σαν διαμάντι

Η σχέση του παίκτη με την μπάλα είναι ερωτική, οδηγεί σε διαδρόμους μυσταγωγίας και μεταξύ των δύο αναπτύσσεται...

Η νέα γενιά, οι εντολές του «Μέντι» και η ένταση στις προπονήσεις

Ο Ολυμπιακός έδωσε και το δεύτερο φιλικό της προετοιμασίας του στην Ολλανδία, αντιμετωπίζοντας αυτή την φορά την Μέχελεν...