Σχέση: Γιατί ο σύντροφός μου μου κρατά μυστικά;

Date:

Share post:

H ειλικρίνεια και η εμπιστοσύνη είναι βασικοί πυλώνες για μια υγιή σχέση. Ωστόσο, φαίνεται πως, καλώς ή κακώς, τα μυστικά υπάρχουν στην καθημερινότητά μας με τον σύντροφό μας, τους φίλους, τους συναδέλφους μας. Ως προς τις ερωτικές σχέσεις, έρευνα με επικεφαλής την ψυχοθεραπεύτρια Έιμυ Μορίν στην οποία συμμετείχαν 1000 παντρεμένα ζευγάρια αποκάλυψε ότι το 40% των συντρόφων πιστεύουν ότι το ταίρι τους τους κρατά τουλάχιστον ένα μυστικό.

Βέβαια, υπάρχουν μυστικά και μυστικά… Ορισμένα φαίνονται και ίσως όντως είναι αθώα. Ωστόσο, η ανειλικρίνεια δεν θέλει πολύ για να κλονίσει την εμπιστοσύνη. Κι αν ο σύντροφός σας δεν μπορεί να σας εμπιστευτεί για τα μικρά πράγματα, πώς μπορεί να ξέρει ότι δεν κρύβετε πολύ μεγαλύτερα μυστικά;

Πώς δικαιολογούν πολλοί τα μυστικά που κρατούν;

Πρώτος λόγος: «Προσπαθώ να προστατεύσω τον εαυτό μου»

Τα μυστικά, όπως αναφέρει η Δρ Μορίν, είναι συχνά μια στρατηγική αυτοπροστασίας στα πλαίσια μιας προσπάθειας να διατηρήσουμε την εικόνα μας στα μάτια του συντρόφου μας. Ίσως κάποιοι:

  • Φοβόμαστε την κριτική και την απόρριψη.

Ο σύντροφός μας ή εμείς μπορεί να μπούμε στον πειρασμό να κρύψουμε πράγματα σχετικά με το παρελθόν, τα λάθη που έχουμε κάνει ή κάποιες συνήθειες για τις οποίες δεν είμαστε περήφανοι.

  • Αισθανόμαστε αμηχανία ή ντροπή.

Σε συνέχεια του προηγούμενου, η σκέψη και μόνο να μοιραστούμε κάτι ντροπιαστικό μπορεί να είναι αποθαρρυντική.

  • Έχουμε την πρόθεση να συνεχίσουμε μια συνήθεια- συμπεριφορά που η σχέση μας δεν εγκρίνει.

Δεύτερος λόγος: «Προσπαθώ να προστατεύσω τον/ την σύντροφό μου»

Ο σύντροφός μας μπορεί να πείσει τον εαυτό του ότι η αποκάλυψη ενός μυστικού θα μας έκανε κακό και αντιστρόφως. Ίσως η απόκρυψη από πλευράς μας ή από πλευράς του συμβεί:

  • Για να μην υπάρξει αναστάτωση και να μην βιώσει κανείς από τους δύο έντονα αρνητικά συναισθήματα, όπως θυμό ή θλίψη.
  • Για να μην προκύψουν λανθασμένα συμπεράσματα, ότι για παράδειγμα δεν υπάρχει αγάπη ή ενδιαφέρον στη σχέση.

Τρίτος λόγος: «Προσπαθώ να προστατεύσω τη σχέση»

Τέλος, μερικές φορές κρατούνται μυστικά σε μια προσπάθεια να προστατευθεί η ίδια η σχέση. Ο σύντροφός μας μπορεί να υποθέσει ότι ο καλύτερος τρόπος για να συνεχιστεί ο δεσμός είναι να κρατήσει τα μυστικά του από εμάς. Έτσι, πείθει τον εαυτό του ότι τα μυστικά κάνουν καλό.

Εν τω μεταξύ, ένα μυστικό μπορεί να είναι μικρό, αλλά αν το έχει κρατήσει από εμάς για μεγάλο χρονικό διάστημα, μπορεί να φοβάται ότι θα εκνευριστούμε που δεν το μάθαμε νωρίτερα και έτσι πιθανότατα θα αποφασίσει με το χρόνο να το κρύψει όλο και πιο βαθιά.

«Ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιον»

Η αλήθεια είναι ότι τα μυστικά συνήθως έρχονται στο φως κάποια στιγμή, και όταν αυτό συμβαίνει, η εμπιστοσύνη μπορεί, όπως επισημαίνει η Δρ Μορίν, να κλονιστεί.

Τι είναι καλό να κάνετε για να αποφύγετε να φτάσετε ως εκεί, σύμφωνα με την ειδικό;

  • Δημιουργήστε ένα περιβάλλον που ενθαρρύνει την ειλικρίνεια. Μοιραστείτε πληροφορίες με τον σύντροφό σας και ενθαρρύνετέ τον να κάνει το ίδιο.
  • Συζητήστε τη διαφορά μεταξύ μυστικότητας και ιδιωτικότητας. Το τι είναι καλό να είναι απόρρητο και το τι θα πρέπει να μοιράζεστε μεταξύ σας.
  • Μην μπείτε στον πειρασμό της… κατασκοπίας. Αν δυσκολεύεστε να εμπιστευτείτε τον σύντροφό σας ή υποψιάζεστε ότι κρατάει μυστικά, είναι προτιμότερο να… ανοίξετε τα χαρτιά σας με ειλικρίνεια.

Πηγή Vita

spot_img

Related articles

Ξεκαρδιστικό βίντεο: Αγελάδες… καβάλησαν η μία την άλλη μπροστά στη Βασίλισσα Καμίλα – Ξέσπασε σε γέλια

Ένα ξεκαρδιστικό περιστατικό συνέβη κατά την επίσκεψη του Βασιλιά Καρόλου και της Βασίλισσας Καμίλα στο Τζέρσεϊ των Αγγλονορμανδικών...

To παραμυθένιο love story της πριγκίπισσας Λεονόρ με νεαρό ισπανό ποδοσφαιριστή της Barcelona

Μια ακόμη ιστορική βραδιά ήταν η χθεσινή για την Ισπανία, και συγκεκριμένα για την Εθνική ποδοσφαιρική ομάδα της χώρας,...

Ολυμπιακός – Φορτούνης: Αποφασίζει Αραβία και οι «ερυθρόλευκοι» δεν περιμένουν άλλο

Ο Κωστάς Φορτούνης είχε στα χέρια του την μεγαλύτερη πρόταση που έκανε ποτέ σε Έλληνα ποδοσφαιριστή ο Ολυμπιακός. Αναγνωρίζοντας τη...

Ποια είναι η πλουσιότερη ηθοποιός του κόσμου με περιουσία ύψους 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων;

Αν σας ρωτούσαν ποιος πιστεύετε ότι είναι ο/η πλουσιότερος/η ηθοποιός στον κόσμο, ποιος θα λέγατε; Ο Ντουέιν Τζόνσον ή ο Τομ...