Σοκαριστικά είναι τα νέα στοιχεία που έρχονται στο φως για τις τελευταίες στιγμές του Γιώργου Μαζωνάκη στο ιατρείο των Ηλία Θεοδωρόπουλου και Ιωάννας Γάκα.
Υπενθυμίζεται πως, οι δύο γιατροί του ιδιωτικού ιατρείου στο οποίο βρέθηκε ο τραγουδιστής όταν έπαθε ανακοπή, ζήτησαν νωρίτερα και πήραν προθεσμία προκειμένου να απολογηθούν τη Δευτέρα (14/9). Είχε προηγηθεί άσκηση δίωξης για το κακούργημα της έκθεσης από την οποία προκλήθηκε θάνατος, κατά συναυτουργία.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η θανατηφόρος έκθεση προκύπτει -μεταξύ άλλων- από το γεγονός ότι από στοιχεία φαίνεται ότι η ιατρική πράξη έχει ξεκινήσει, ο ασθενής ήταν από πριν σε δύσκολη κατάσταση και το ιατρείο δεν ήταν αδειοδοτημένο ώστε να μπορεί να προβεί στην εν λόγω πράξη.
Όπως προκύπτει από την εξέταση των ηλεκτρονικών συσκευών που κατασχέθηκαν, σύμφωνα με το MEGA, οι δύο γιατροί αναζητούσαν στην τεχνητή νοημοσύνη (AI) τρόπους να επαναφέρουν στη ζωή τον Γιώργο Μαζωνάκη, την ώρα που εντός του χώρου εξελισσόταν η επείγουσα κατάσταση.
Πλέον, οι αρχές καλούνται τώρα να εξακριβώσουν δύο βασικά πράγματα ως προς αυτό:
- ποιος έκανε την αναζήτηση
- την ακριβή ώρα που έγινε
Ταυτόχρονα, από την εξέταση του ηλεκτρονικού ημερολογίου διαπιστώθηκε ότι είχαν διαγραφεί καταχωρήσεις που αφορούσαν τα ραντεβού του Γιώργου Μαζωνάκη.
Οι Αρχές επιχειρούν να διαπιστώσουν πότε έγιναν οι διαγραφές και να ανασυνθέσουν το ακριβές χρονολόγιο των επισκέψεων του τραγουδιστή.
Η φωτογραφία που είχε διαγραφεί
Ταυτόχρονα, σύμφωνα με πληροφορίες του MEGA, στο κινητό της γιατρού εντοπίστηκε διαγραμμένη φωτογραφία στην οποία ο Γιώργος Μαζωνάκης εμφανίζεται ξαπλωμένος στο μηχάνημα της πλασμαφαίρεσης.
Οι Αρχές εξετάζουν πότε τραβήχτηκε η φωτογραφία και αν προέρχεται από την ημέρα του θανάτου του τραγουδιστή. Η χρονική ταυτοποίησή της θεωρείται κρίσιμη για την ανασύσταση όσων συνέβησαν στο ιατρείο πριν από την ανακοπή.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα στοιχεία που κατάφεραν να συγκεντρωθούν προανακριτικά οδηγούν στις εξής ενδείξεις:
- H ιατρική πράξη φέρεται να ήταν σε εξέλιξη, όταν ο Γιώργος Μαζωνάκης έπαθε ανακοπή, και μάλιστα φαίνεται πως το μηχάνημα ήταν σε λειτουργία για 42 λεπτά
- Αν και ο τραγουδιστής δεν ήταν σε καλή κατάσταση, όπως άλλωστε έχει αναφέρει και η ίδια η κατηγορούμενη γιατρός, προχώρησαν στη διενέργεια της πλασμαφαίρεσης αν και όφειλαν, εκ της ιδιότητας τους, να τον παραμένουν σε νοσοκομείο
- Μέχρι σήμερα δεν έχει προκύψει ότι το ιατρείο είχε άδεια να ενεργεί τέτοιες ιατρικές πράξεις, αντιθέτως φαίνεται πως αυτές θα έπρεπε να λαμβάνουν χώρα μόνο σε νοσοκομείο.
Τι υποστηρίζουν οι γιατροί
Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως, και οι δύο κατηγορούμενοι εμμένουν ότι το ιατρείο τους είχε γνωστοποιήσει τη διάθεση των συγκεκριμένων μηχανημάτων στον ΙΣΑ.
Συγκεκριμένα, ισχυρίζονται ότι το πρώτο μηχάνημα έχει δηλωθεί το 2025 και το δεύτερο το 2026. Μάλιστα, για το πρώτο υποστηρίζουν ότι έχει λάβει χώρα και σχετική αυτοψία του Ιατρικού Συλλόγου, ενώ για το δεύτερο αναμενόταν το προσεχές διάστημα.
Παράλληλα, ο κατηγορούμενος γιατρός φέρεται να έχει αρνηθεί οποιαδήποτε εμπλοκή, “δείχνοντας” τη σύζυγό του ως τη μόνο αρμόδια να διενεργεί πλασματαφαίρεση. Φέρεται να έχει καταθέσει δε ότι τη στιγμή του επεισοδίου ο ίδιος απουσίαζε από το ιατρείο γιατί βρίσκονταν για μεσημεριανό γεύμα. Επέστρεψε εσπευσμένα, όταν τον ειδοποίησαν δίχως να έχει περαιτέρω ανάμειξη.
Από την άλλη, η κατηγορούμενη γιατρός αρνείται ότι οποιαδήποτε ενέργειά της είχε πρόθεση να βλάψει τον δημοφιλή τραγουδιστή, υποστηρίζοντας πως, αν έχει δώσει κάποια αντιφατική κατάθεση, αυτό οφείλεται στο ότι είχε πανικοβληθεί.
Η οικογένεια
Στο μεταξύ, ενώπιον του ανακριτή βρέθηκαν σήμερα και οι πληρεξούσιοι δικηγόροι της οικογένειας Μαζωνάκη προκειμένου να προχωρήσουν σε σειρά αιτημάτων.
Ειδικότερα, ήδη έχουν αιτηθεί τη διενέργεια ανακριτικών πράξεων, μεταξύ των οποίων η άρση τηλεφωνικού απορρήτου, να απομαγνητοφωνηθεί η κλήση στο ΕΚΑΒ και η προσκομιδή του ιατρικού φακέλου του Γιώργου Μαζωνάκη ενώ προσανατολίζονται και στο να αιτηθούν την αναβάθμιση του κατηγορητηρίου σε ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο.
Τι έδειξε η νεκροψία – νεκροτομή
Στο μεταξύ, ολοκληρώθηκε η νεκροψία-νεκροτομή στη σορό του Γιώργου Μαζωνάκη, παρουσία των ιατροδικαστών Νίκου Καλόγρηα και Κωνσταντίνου Κούβαρη, καθώς και του τεχνικού συμβούλου της οικογένειας, Σωτήρη Μπουζιάνη, ενώ παρούσα ήταν και η τεχνικός σύμβουλος Μαρία Καραμάνη.
Η διαδικασία πραγματοποιήθηκε στο Νεκροτομείο Αθηνών, στο πλαίσιο της έρευνας για τη διερεύνηση των ακριβών αιτιών και των συνθηκών θανάτου του τραγουδιστή, και ολοκληρώθηκε λίγο πριν από τις 11:30.
Από την νεκροψία-νεκροτομή δεν κατέστη δυνατός ο προσδιορισμός των αιτιών θανάτου, που χαρακτηρίζονται ως απροσδιόριστες, εν αναμονή και των αποτελεσμάτων των ιστολογικών και τοξικολογικών εξετάσεων που θα γίνουν, για τις οποίες ελήφθησαν και σχετικά δείγματα.
Ως προς κάποια ευρήματα οι ιατροδικαστές του Δημοσίου αναμένεται να αναφέρουν ό,τι κρίνουν ως σημαντικό μόνο στο πόρισμά τους, που θα καταθέσουν στον εισαγγελέα.


