Ο πραγματικός Ρωμαίος αυτοκράτορας που υποδύεται ο Ντένζελ Ουάσινγκτον στο γεμάτο ανακρίβειες «Μονομάχο 2»

Date:

Share post:

Πολλοί από τους χαρακτήρες στο σίκουελ «Μονομάχος 2» του σκηνοθέτη Ρίντλεϊ Σκοτ με πρωταγωνιστή τον Πολ Μέσκαλ είναι εμπνευσμένοι από την ιστορία, λέει ο ειδικός στον ρωμαϊκό πολιτισμό Σάντι Μπαρτς, διακεκριμένος καθηγητής κλασικών σπουδών του Πανεπιστημίου του Σικάγο.

Όπως ο Χοακίν Φοίνιξ υποδύθηκε τον Κόμοδο, έναν πραγματικό Ρωμαίο αυτοκράτορα, στην επιτυχία του 2000 με πρωταγωνιστή τον Ράσελ Κρόου, έτσι και οι νέοι χαρακτήρες Γέτα, Καρακάλλας και Μακρίνος κυβέρνησαν όντως ο καθένας την αυτοκρατορία.

«Υπήρχε ένας άντρας που λεγόταν Μακρίνος, ο οποίος ήταν Ρωμαίος αυτοκράτορας που κυβέρνησε αμέσως μετά τον Καρακάλλα», επιβεβαιώνει ο Μπαρτς για τον χαρακτήρα που υποδύεται στην ταινία ο Ντένζελ Ουάσινγκτον. Βέρβερος με σκούρο δέρμα, «ο Μακρίνος γεννήθηκε στη ρωμαϊκή επαρχία της Μαυριτανίας, η οποία τυχαίνει να βρίσκεται στη Βόρεια Αφρική», λέει σε συνέντευξη του στο περιοδικό People.

«Μονομάχος 2»: Ο Μακρίνος δεν ήταν πρώην σκλάβος

Ο Μακρίνος «ήταν ο πρώτος αυτοκράτορας που δεν προερχόταν από την τάξη των συγκλητικών», αλλά υπηρέτησε υπό τον Καρακάλλα ως έπαρχος πραιτωριανών που ασχολείτο με τις αστικές υποθέσεις της Ρώμης, προσθέτει ο Μπαρτς.

Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι τελικά ηγεμόνευσε, ήταν «επίσης ο πρώτος αυτοκράτορας που ποτέ, μα ποτέ δεν κατάφερε να επισκεφθεί τη Ρώμη. Ήταν ένας απών Ρωμαίος αυτοκράτορας».

 

Αυτό έρχεται σε αντίθεση με τα γεγονότα του «Μονομάχου 2», όπου ο Σκοτ και οι σεναριογράφοι Ντέιβιντ Σκάρπα και Πίτερ Κρεγκ κρατούν τον χαρακτήρα του Ουάσινγκτον σχεδόν εξ ολοκλήρου εντός της αρχαίας πόλης. Από εκεί, ο Μακρίνος χειραγωγεί τον Λεύκιο Βέρο του Μέσκαλ (φανταστικός χαρακτήρας, αν και το όνομα αυτό είναι δανεισμένο από τον αδελφό του πραγματικού Μάρκου Αυρήλιου) για να πολεμήσει στο Κολοσσαίο, ενώ ο ίδιος παρασκηνιακά παλεύει για την εξουσία.

«Το μόνο που έπρεπε να κάνεις ήταν να έχεις στρατό και να σκοτώσεις τον προηγούμενο αυτοκράτορα» για να κυβερνήσεις, εξηγεί ο Μπαρτς. «Ταξίδευες με τον στρατό σου στις ρωμαϊκές επαρχίες συνεχίζοντας τον πόλεμο, συνεχίζοντας να διευρύνεις τα όρια του αυτοκράτορα. Αλλά δεν χρειαζόταν να έρχεσαι στη Ρώμη, και ο Μακρίνος δεν το έκανε».

Επιπλέον, ο Μακρίνος που ενσαρκώνεται από τον Ουάσινγκτον αποκαλεί τον εαυτό του πρώην υπόδουλο, κάτι που διαφέρει από την ιστορία: «Ο Μακρίνος δεν ήταν σίγουρα πρώην σκλάβος».

Ο Καρακάλλας της ταινίας, τον οποίο υποδύεται ο Φρεντ Χέτσινγκερ, και ο Γέτα, τον οποίο υποδύεται ο Τζόζεφ Κουίν, ήταν στην πραγματικότητα συν-αυτοκράτορες την εποχή που ο Μακρίνος κέρδιζε την εξουσία. Ο πατέρας τους, ο αυτοκράτορας Σεπτίμιος Σεβήρος, ήθελε «να κυβερνήσουν μαζί», λέει ο Μπαρτς, πράγμα που έκαναν – μέχρι που, δύο χρόνια αργότερα, ο Καρακάλλας φροντίζει να σκοτώσει τον Γέτα «για να μην χρειαστεί να μοιραστεί την εξουσία».

* Πηγή: People

spot_img

Related articles

Έμα Κόριν: Το ημιδιάφανο φόρεμα και η κολασμένη εμφάνιση στην πρεμιέρα της ταινίας «Nosferatu»

Στην πρεμιέρα της πολυαναμενόμενης ταινίας «Nosferatu» στο Λονδίνο, το Έμα Κόριν έκανε μία εμφάνιση που δύσκολα θα ξεχαστεί....

1.000 κάμερες θα καταγράφουν και τα πρόσωπα των οδηγών

Νομοθετικές παρεμβάσεις ώστε τουλάχιστον οι 1.000 – από τις συνολικά 1.388 – κάμερες που θα τοποθετηθούν στους δρόμους της Αθήνας,...

O Μόργκαν Φρίμαν αποθέωσε το Maestro – “Αυτή η σειρά είναι ένα αριστούργημα”

Τον θαυμασμό του για την σειρά του Χριστόφορου Παπακαλιάτη, “Maestro“, εξέφρασε με ανάρτησή του στο Instagram, ο Μόργκαν Φρίμαν την ώρα...

Χάος στους δρόμους λόγω της καταιγίδας, πλημμύρισε η Μεσογείων

Μετ’ εμποδίων διεξάγεται η κίνηση των οχημάτων στους περισσότερους δρόμους του λεκανοπεδίου, λόγω της έντονης καταιγίδας που πλήττει αυτή την...