Στρατηγική είναι ο τρόπος της χρήσης/σύζευξης των υπαρχόντων μέσων για την επίτευξη των εταιρικών ή των εθνικών/πολιτικών στόχων (goals) από τους οποίους πηγάζουν οι (αντικειμενικοί) στόχοι (objectives) της εταιρείας ή της εθνικής ασφάλειας (για την υποστήριξη των εθνικών συμφερόντων) εν όψει υπάρχουσας ή δυνητικής σύγκρουσης (υπαρκτών ή δυνητικών αντιπάλων). Αποτελεί επιστήμη και τέχνη(βασίζεται στην εμπειρία και στο ταλέντο). Βικιπαίδεια/https://el.wikipedia.org/wiki/Στρατηγική
Ο παραπάνω ορισμός μπορεί κάλλιστα να προσαρμοστεί στα πλαίσια της εκάστοτε πολιτικής της Διοίκησης του ΟΤΑ μας, δεδομένης μάλιστα της πρόσφατης πολυσυλλεκτικής ομάδας που παρουσιάστηκε ως η μόνη λύση «σωτηρίας» του πλανήτη Ραφήνας – Πικερμίου. Πεδίο δόξης λαμπρό, η διακυβέρνηση του Δήμου μας από μία τριπλέτα Εμπειρίας – Γνώσης – Οράματος και εξηγούμαι: Η ομάδα Τσεβά φέρει τεράστια αυτοδιοικητική εμπειρία δεδομένων των 20 και πλέον ετών σε θέση αντιδημάρχου της επικεφαλής. Η ομάδα Βασιλόπουλου φέρει μεγάλο κεφάλαιο γνώσης δεδομένης της ακαδημαϊκής θέσης του επικεφαλής κ. Βασιλόπουλου. Η ομάδα Τερζοπούλου φέρει και γνώση και όραμα ιδιαίτερα στον τομέα των περιβαλλοντικών θεμάτων, μία πολυσυλλεκτική ομάδα, νέα στην αυτοδιοίκηση. Όλα αυτά πριν την δεύτερη Κυριακή των εκλογών. Γιατί μετά την τελική προσφυγή στις κάλπες η κα Τσεβά θεώρησε σκόπιμο να «αδειάσει» τους συνοδοιπόρους των τελευταίων 15 ημερών υφαρπάζοντας με αυτό τον τρόπο την ψήφο των πολιτών (αυτού του κακόμοιρου κόσμου που δεν ήξερε τι θα γινόταν και ψήφισε όπως πάντα με το κεφάλι… ψηλά). Σήμερα λοιπόν βρισκόμαστε στην απόλυτη πολιτική ένδεια με μία διοίκηση Γκέμπελς η οποία σύντομα θα οδηγήσει πολλούς να πουν: «Μπορεί ο κ. Μπουρνούς να ήταν αυταρχικός και απαξιωτικός (για να μην χρησιμοποιήσω άλλους χαρακτηρισμούς από τον 2ο Π.Π. και την Γερμανική Αυτοκρατορία) αλλά τουλάχιστον παρήγαγε έργο. Φυσικά αυτό είναι: ότι χειρότερο ως κατάσταση, φυσική όμως για τον Έλληνα που φημίζεται για την μνήμη αμοιβάδας, διότι αποτελεί μία ισοπέδωση πολιτικών αξιών, μία κατάντια για την ίδια την πολιτική και μία οπισθοδρόμηση για τον Δήμο μας. Φαντάζει ουτοπία μία εποχή όπου οι πολιτικοί της Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα ανέβουν επίπεδο και θα δράσουν συνεργατικά για «το καλό του τόπου».
Ας πάμε σε ένα υποθετικό σενάριο «αναβαθμισμένης» πολιτικής και διακυβέρνησης σε βάση κυκλικής οικονομίας. Η ομάδα Τερζοπούλου ως Project Manager, συνεργάζεται με τις δύο άλλες ομάδες και με αιχμή την ομάδα «Δύναμης Ανάπτυξης» (Δ.Α.) μελετούν, σχεδιάζουν και οργανώνουν την εργονομικής συλλογή και διαχείριση των βλαστικών υπολειμμάτων παράγοντας καύσιμη ύλη ή/και compost. Η ομάδα Τσεβά με την «τεράστια» διοικητική εμπειρία της με fast track (λόγω του κατεπείγοντος) διαδικασίες εξοπλίζει την παραπάνω δράση. Αποτέλεσμα τον χειμώνα που έρχεται τα καύσιμα των Δημοσίων Κτιρίων να μειωθούν στο ελάχιστο με την χρήση των ως άνω παραγόμενων βιοκαυσίμων. Το όλο project δύναται να χρηματοδοτηθεί ως start up μέσα από τις γνώσεις και προγράμματα που τόσα χρόνια διατυμπανίζει ότι γνωρίζει ο επικεφαλής της Δ.Α. Τελικός κερδισμένος ο Δημότης Ρ-Π. Αντί αυτού οι διοικούντες επιλέγουν το Χάος. Σε καλό δρόμο είμαστε γιατί από το Χάος γεννήθηκαν το Έρεβος και η μαύρη Νύχτα. Από την Νύχτα γεννήθηκαν ο Αιθέρας και η Μέρα. Ησίοδος. Θεογονία. 2007. Αθήνα. Παπαδήμα. 3η [120] (Άρα αργούμε λίγο άλλα κάποτε θα ξημερώσει).
Δεν θα αναφερθώ στο ποιοι, ποιες διοικούν σήμερα τον Δήμο. Η πραγματικότητα πάντως είναι 180 μοίρες αντίθετη από το παραπάνω υποθετικό σενάριο. Αυτό κατά κύριο λόγο οφείλεται στην επιλογή συνεργατών του τέως Δημάρχου. Μία επιλογή που καρμπόν ακολουθούν όλοι οι φοβικοί «ηγέτες». Μία επιλογή μετρίων ώστε αυτοί να φαίνονται ισχυροί και άξιοι. Με αυτά τα μυαλά είμαστε εδώ σήμερα και αδύναμοι να αντιδράσουμε παρακαλάμε για βροχές και άπνοια για να μην καούμε. Όσο για την αντιπολίτευση του τέως Δημάρχου θεωρώ ότι είναι κάπου κρυμμένη, σε κάποια παραλία ή σε κάποιο λιμάνι και θα παραμείνει κρυμμένη έως ότου η «αμοιβάδα» ξεχάσει ότι τα πρόσωπα που την αποτελούν ήταν το δεξί του χέρι και κάποιος για λίγες βραδινές ώρες ο Άρχοντας των Δακτυλιδιών. Όσο για τον «γιατρό» της πολιτικής καλά θα κάνει να μην μας ρέει με δάκρυα συγνώμης (τα δάκρυα είναι και λίγο αλμυρά) διότι είναι πολύ κοντά η εποχή που στήριζε με νύχια και με δόντια την σημερινή Διοίκηση και που ακόμα και σήμερα στηρίζει έμπρακτα με τον άμεσο συνεργάτη του την Διακυβέρνηση. Βέβαια έχουμε χορτάσει τέτοιου είδους δίπορτα και φυσικά ως αμοιβάδες δεν θυμόμαστε να έχουν ξαναπαίξει πρωταγωνιστικό ρόλο. Ζούμε μεγάλες στιγμές.
Ως επίλογο θα χρησιμοποιήσω την ακόλουθη σκέψη. Στις μακρινές, πολύ μακρινές επερχόμενες εκλογές θα ήθελα να δω τους πολίτες, ψηφοφόρους ή μη, να στηρίζουν ένα συνδυασμό πολιτών που είναι μορφωμένοι, επιτυχημένοι στην προσωπική και επαγγελματική τους ζωή και μέσα από ίχνη αλτρουισμού και ευαισθησίας, με όραμα και στρατηγική, χωρίς να είναι «επαγγελματίες» πολιτικοί θέλουν να ανατρέψουν την μετριότητα και να πάνε τον Δήμο μπροστά, εκεί που του αξίζει πραγματικά. Θα μου πείτε υπάρχει τέτοιος συνδυασμός? Ορίστε ένα πολύ όμορφο Project.
Πέτρος Σαντ
Αγρονόμος Τοπογράφος Μηχανικός ΕΜΠ,
ΜΒΑ, IPMA-C
Εφημερίδα Polis

