Στις εντονότατες πιέσεις των Δημοκρατικών που ζητούσαν εδώ και περίπου ένα μήνα την παραίτησή του, “υπέκυψε” ο Τζο Μπάιντεν. Τέσσερις μήνες πριν τις εκλογές, ο Πλανητάρχης ανακοίνωσε την απόσυρση της υποψηφιότητάς του για την προεδρία των ΗΠΑ.
Της απόσυρσής του προηγήθηκε ένας μήνας ακραίων πιέσεων σε βάρος του και μάλιστα από το εσωτερικό του κόμματός του, που του ζητούσαν να κάνει ένα βήμα πίσω.
Σε κάθε ευκαιρία που του δινόταν, ο Μπάιντεν προσπαθούσε να υπεραμυνθεί των δυνατοτήτων του και τόνιζε πόσο ικανό θεωρεί τον εαυτό του -σε πρώτη φάση- να βγάλει εις πέρας την προεκλογική περίοδο και να συνεχίσει να ηγείται της χώρας.
Οι πιέσεις ωστόσο, φαίνεται να ήταν ισχυρότερες του εγωισμού του Τζο Μπάιντεν. Πώς όμως έφτασε στην απόσυρση;
Η πανωλεθρία στο ντιμπέιτ
Δεν ήταν λίγες οι φορές που η πνευματική κατάσταση του Τζο Μπάιντεν βρέθηκε στο προσκήνιο. Οι απανωτές γκάφες και η γενικότερη στάση του σε δημόσιες εμφανίσεις, πυροδοτούσαν συνεχώς τις συζητήσεις γύρω από την κατάσταση της υγείας του.
Η “σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι” ήρθε μετά το ντιμπέιτ με τον Ντόναλντ Τραμπ. Ο αλόγιστος ειρμός του Μπάιντεν και η αδυναμία του να σταθεί αντάξιος της περίστασης -ως νυν πρόεδρος των ΗΠΑ- κατάφεραν να επισκιάσουν ακόμη και τα κραυγαλέα ψέματα του Τραμπ ενώπιον του κόσμου.
Ήταν μόλις λίγα λεπτά μετά την ολοκλήρωση της τηλεμαχίας των δύο ανδρών και τα σενάρια που ήθελαν τον Μπάιντεν να παραιτείται ήταν τα επικρατέστερα. Μέλη των Δημοκρατικών, χρηματοδότες, ακόμη και Μέσα Ενημέρωσης ζητούσαν δημόσια την απόσυρση του προέδρου.
Οι ενδείξεις μέχρι εκείνη τη στιγμή δεν προμήνυαν τίποτα από όσα θα ακολουθούσαν.
Εσωκομματικός “σεισμός”
Στις αρχές του Ιουλίου ο Τεξανός Λόιντ Ντόγκετ, βουλευτής των Δημοκρατικών, ήταν ο πρώτος που ζήτησε δημόσια την απόσυρση του Τζο Μπάιντεν από την προεκλογική εκστρατεία, επικαλούμενος την εμφάνισή του στο ντιμπέιτ.
«Ελπίζω ότι θα λάβει τη δύσκολη και οδυνηρή απόφαση να αποσυρθεί. Τον καλώ με σεβασμό να το κάνει», ανέφερε ο Ντόγκετ σε μια ανακοίνωσή του προς τα μέσα ενημέρωσης.
Ο Ντόγκετ ξεσήκωσε ένα “τσουνάμι” αντιδράσεων στους Δημοκρατικούς και πολύ γρήγορα, 1 στα 3 μέλη του κόμματος τάσσονταν υπέρ της παραίτησης Μπάιντεν.
Παρά τις δημόσιες εκκλήσεις, τις δυσοίωνες δημοσκοπήσεις και τα εκτενή ρεπορτάζ κορυφαίων μέσων ενημέρωσης, ο Μπάιντεν ξεκαθάριζε σε κάθε του εμφάνιση ότι δεν πρόκειται να αποσυρθεί, ενώ δεν παρέλειψε να… επικαλεστεί και τα Θεία, λέγοντας ότι “μόνο ο Θεός να μπορούσε να τον πείσει να παραιτηθεί”.
Την 11η Ιουλίου πραγματοποιήθηκε η μέγιστης σημασίας Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον. Όλα έβαιναν καλώς, μέχρι οι νέες γκάφες του Μπάιντεν “δώσουν τροφή” σε όσους ζητούσαν την παραίτησή του.
Κατά τη διάρκεια της συνόδου, ο Αμερικανός πρόεδρος αναφέρθηκε στον Ουκρανό ομόλογό του, Βολοντίμιρ Ζελένσκι ως Πούτιν και στην Καμάλα Χάρις ως… Τραμπ.
Κι ενώ η δημοφιλία και η εικόνα του Μπάιντεν έδειχναν να φθίνουν συνεχώς, ο Τραμπ “πόνταρε” επάνω σε αυτά. Μέχρι την απόπειρα δολοφονίας σε βάρος του, όταν κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην Πενσιλβάνια ελεύθερος σκοπευτής πυροβόλησε κατά του πρώην προέδρου, τραυματίζοντάς τον στο αυτί.
Αν και η εν λόγω απόπειρα λίγο έλειψε να του στερήσει τη ζωή, ο Τραμπ φαίνεται να βγήκε κερδισμένος και το απόλυτο φαβορί για τις εκλογές του Νοεμβρίου.
Από την απομόνωση λόγω κόβιντ στην παραίτηση
Στις 18 Ιουλίου έγινε γνωστό ότι ο Τζο Μπάιντεν διαγνώσθηκε θετικός στον κόβιντ, παρουσιάζοντας “ελαφρά συμπτώματα”.
Τότε ξεκίνησε και η επίσημη απομόνωσή του, όμως όχι λόγω του κόβιντ.
Ο ίδιος ξεκαθάριζε ότι ένιωθε καλά και σίγουρος για να επιστρέψει στην προεκλογική του εκστρατεία. Μακριά από το προπύργιό του στο Ντέλαγουερ, ακόμη και ο -μέχρι πρότινος- ισχυρός σύμμαχός του, Μπαράκ Ομπάμα, ζητούσε από τον Μπάιντεν να επανεξετάσει την υποψηφιότητά του.
Τα σενάρια περί παραίτησής του ακόμη και μέσα στο Σαββατοκύριακο διακινούνταν όλο και πιο έντονα. Και επιβεβαιώθηκαν με τη λιτή ανακοίνωση του Τζο Μπάιντεν το βράδυ της Κυριακής.
Το μόνο που μένει πλέον είναι ποιος θα διαδεχθεί τον Μπάιντεν και κατά πόσο σταθερή θα παραμείνει η ενότητα στην παράταξη των Δημοκρατικών.