Την πρώτη του λειτουργία μετά την εκλογή του από το κονκλάβιο τέλεσε σήμερα ο Πάπας Λέων ΙΔ’ στο Βατικανό.
Ο νέος Πάπας φορούσε μαύρα παπούτσια, όπως ο προκάτοχός του Φραγκίσκος
Στην ομιλία του, στα αγγλικά και στα ιταλικά, ο νέος ποντίφικας τόνισε ότι ελπίζει πως η Εκκλησία μπορεί να φέρει φως στις «σκοτεινές νύχτες αυτού του κόσμου».
Σημείωσε ότι θα είναι ένας «πιστός διαχειριστής» της Εκκλησίας και ότι η Εκκλησία θα πρέπει να κρίνεται από την αγιότητα των μελών της και όχι «από το μεγαλείο των κτιρίων της».
Πρόσθεσε ότι η Εκκλησία πρέπει να κάνει περισσότερη δουλειά σε μέρη όπου υπάρχει «έλλειψη πίστης» ως μέρος της αποστολής της.
«Ακόμα και σήμερα, υπάρχουν πολλά περιβάλλοντα στα οποία η χριστιανική πίστη θεωρείται παράλογη, προορίζεται για τους αδύναμους και μη ευφυείς», είπε στους καρδινάλιους.
Υπογράμμισε ότι οι περιοχές όπου «προτιμάται η τεχνολογία, το χρήμα, η επιτυχία, η εξουσία ή η ευχαρίστηση» είναι «εκεί όπου η ιεραποστολική μας δράση είναι απελπιστικά απαραίτητη».
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Πάπας έστειλε δύο μηνύματα ταπεινότητας. Φορούσε μαύρα παπούτσια, όπως ο προκάτοχός του Φραγκίσκος (και όχι κόκκινα, όπως ο Βενέδικτος), ενώ δεν τον βοήθησε κανείς με τα άμφια του, την ώρα που λιβάνιζε.
Όλα όσα συνέβησαν στην πρώτη λειτουργία του νέου Πάπα
Η Εκκλησία πρέπει να κάνει περισσότερη δουλειά εκεί όπου υπάρχει «έλλειψη πίστης», υπογράμμισε ο Πάπας
«Η Εκκλησία να φέρει φως στις σκοτεινές νύχτες αυτού του κόσμου»
«Ξέρω ότι μπορώ να βασίζομαι σε σας για να πορευτείτε στο πλευρό μου», είπε ο Πάπας στους καρδινάλιους
Ο νέος Πάπας ξεκίνησε την ομιλία του – «Με καλέσατε να σηκώσω τον σταυρό και να είμαι ευλογημένος»
Ο Πάπας Λέων ΙΔ’ φορά μαύρα παπούτσια, όπως έκανε και ο προκάτοχός του Φραγκίσκος – Τα δύο μηνύματα ταπεινότητας
Το όνομα Λέων είναι ένα από τα πιο δημοφιλή ανάμεσα στους Πάπες
Ολοκληρώθηκε η λειτουργία στην Καπέλα Σιξτίνα
Η λειτουργία στην Καπέλα Σιξτίνα ολοκληρώθηκε με τον Πάπα Λέοντα να βγαίνει από το παρεκκλήσι κρατώντας έναν χρυσό σταυρό.
Οι καρδινάλιοι τον χειροκρότησαν, καθώς περνούσε μπροστά τους.
Ο ποντίφικας χαμογελούσε και χαιρετούσε, καθώς έβγαινε έξω.
Τα πρώτα λόγια του Πάπα Λέοντα ΙΔ’ – Βίντεο από την ομιλία έδωσε στη δημοσιότητα το Βατικανό
Όπως προαναφέραμε, ο Πάπας Λέων ΙΔ’ ξεκίνησε την ομιλία του στα αγγλικά και στη συνέχεια μίλησε στα ιταλικά.
Δείτε βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα το Βατικανό:
Η Εκκλησία πρέπει να κάνει περισσότερη δουλειά εκεί όπου υπάρχει «έλλειψη πίστης», υπογράμμισε ο Πάπας
Ο Πάπας είπε ότι η Εκκλησία πρέπει να κάνει περισσότερη δουλειά σε μέρη όπου υπάρχει «έλλειψη πίστης» ως μέρος της αποστολής της.
«Ακόμα και σήμερα, υπάρχουν πολλά περιβάλλοντα στα οποία η χριστιανική πίστη θεωρείται παράλογη, προορίζεται για τους αδύναμους και μη ευφυείς», είπε στους καρδινάλιους.
Πρόσθεσε ότι οι περιοχές όπου «προτιμάται η τεχνολογία, το χρήμα, η επιτυχία, η εξουσία ή η ευχαρίστηση» είναι «εκεί όπου η ιεραποστολική μας δράση είναι απελπιστικά απαραίτητη».
Η στιγμή που ο Πάπας εισέρχεται στην Καπέλα Σιξτίνα
Το Βατικανό έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο με τη στιγμή που ο Πάπας Λέων ΙΔ’ εισήλθε στην Καπέλα Σιξτίνα για να τελέσει την πρώτη του λειτουργία ως ποντίφικας.
— Vatican News (@VaticanNews) May 9, 2025 “>
Δύο γυναίκες διάβασαν αναγνώσματα από τις Γραφές
Δύο γυναίκες διάβαζαν από τις Γραφές κατά τη διάρκεια της λειτουργίας, γεγονός που ενδεχομένως υποδηλώνει την άποψη του Λέοντα ΙΔ’ για μεγαλύτερη συμμετοχή των γυναικών στη ζωή της Εκκλησίας, σημειώνει το Associated Press.
«Η Εκκλησία να φέρει φως στις σκοτεινές νύχτες αυτού του κόσμου»
Στην ομιλία του, στο ιταλικό τμήμα της, ο Πάπας Λέων ΙΔ’ είπε ότι ελπίζει ότι η Εκκλησία μπορεί να φέρει φως στις «σκοτεινές νύχτες αυτού του κόσμου».
Είπε ότι θα είναι ένας «πιστός διαχειριστής» της Εκκλησίας και ότι η Εκκλησία θα πρέπει να κρίνεται από την αγιότητα των μελών της και όχι «από το μεγαλείο των κτιρίων της».
«Ξέρω ότι μπορώ να βασίζομαι σε σας για να πορευτείτε στο πλευρό μου», είπε ο Πάπας στους καρδινάλιους
«Ξέρω ότι μπορώ να βασίζομαι σε σας για να πορευτείτε στο πλευρό μου καθώς συνεχίζουμε ως Εκκλησία, ως κοινότητα φίλων του Ιησού, ως πιστοί, να αναγγέλλουμε τα καλά νέα, να κηρύσσουμε το Ευαγγέλιο», πρόσθεσε ο Πάπας.
Ο νέος Πάπας ξεκίνησε την ομιλία του – «Με καλέσατε να σηκώσω τον σταυρό και να είμαι ευλογημένος»
Ο Πάπας Λέων ΙΔ’ ξεκίνησε την ομιλία του λέγοντας στους καρδινάλιους: «Με καλέσατε να σηκώσω τον σταυρό και να είμαι ευλογημένος».
Αρχικά ο Πάπας μίλησε στα αγγλικά και συνέχισε στα ιταλικά.
Στο αγγλικό τμήμα του λόγου είπε ότι ήθελε να ξεκινήσει επαναλαμβάνοντας στίχους από ψαλμούς, λέγοντας: «Θα ψάλλω ένα νέο ύμνο στον Κύριο, επειδή έκανε θαύματα».
Ο Πάπας Λέων ΙΔ’ φορά μαύρα παπούτσια, όπως έκανε και ο προκάτοχός του Φραγκίσκος – Τα δύο μηνύματα ταπεινότητας
Ο Πάπας Λέων ΙΔ’ φορά μαύρα παπούτσια, όπως έκανε και ο Φραγκίσκος, σε αντίθεση με τα κόκκινα του Βενέδικτου, ενώ ευλόγησε την Αγία Τράπεζα με λιβάνι χωρίς κανείς να κρατάει τα μανίκια του άμφια του, όπως κάνουν πολλοί κληρικοί.
Με αυτές τις δύο κινήσεις ο νέος Πάπας θέλησε να δείξει ταπεινότητα.
Το πρακτικό για την ανάληψη των καθηκόντων του από τον νέο Πάπα και το όνομα που διάλεξε
Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η εκδήλωση «Θέματα Σεξουαλικότητας στους Εφήβους – Σύγχρονες Προκλήσεις»
Μία ιδιαίτερα ουσιαστική και επίκαιρη εκδήλωση πραγματοποιήθηκε...