Δεν χρειάζεται να έχεις υπάρξει θύμα ξυλοδαρμού για να απεύχεσαι να πάθει κάποιος κάτι ανάλογο. Δεν χρειάζεται να έχεις απελαθεί για να συμπονέσεις εκείνον που ξεριζώθηκε και βρέθηκε χωρίς σπίτι και χωρίς ελπίδα. Ούτε χρειάζεται να έχεις βρεθεί εσύ ή κάποιος δικός σου άνθρωπος στο έλεος της βίας της εξουσίας για να γνωρίζεις ότι δεν θα ήθελες να τη βιώσει κανείς.
Υπάρχουν, βέβαια, και εκείνοι που μόνο όταν βρεθούν οι ίδιοι στην άλλη πλευρά καταλαβαίνουν.
Ο Μάιλο Γιαννόπουλος φαίνεται πως ανήκει σε αυτή την κατηγορία.
Το Ελληνοβρετανός ακροδεξιός, που μέχρι πρόσφατα ζητούσε να απελαθούν «εκατομμύρια και εκατομμύρια και εκατομμύρια» άνθρωποι από τις ΗΠΑ, συνελήφθη την περασμένη εβδομάδα από πράκτορες της Υπηρεσίας Μετανάστευσης (ICE) στη Λουιζιάνα και απελάθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Μετά τη δική του εμπειρία, δηλώνει τώρα ότι ντρέπεται για τη στήριξή του στον Ντόναλντ Τραμπ και παραδέχεται ότι για πρώτη φορά κατάλαβε πραγματικά τον φόβο και το τραύμα που μπορεί να προκαλέσει μια τέτοια μεταχείριση.
Μιλώντας την Τρίτη στην εκπομπή Piers Morgan Uncensored, ο 41χρονος Γιαννόπουλος περιέγραψε όσα έζησε ως «ταπεινωτικά και αποπροσανατολιστικά», «σωματικά εξευτελιστικά» και «τρομακτικά». Όπως είπε, «για πρώτη φορά ξέρω πώς είναι να είσαι πραγματικά, πραγματικά τρομοκρατημένος».

«Δεν είχα καταλάβει πόσο θεσμοποιημένη είναι η βαρβαρότητα»
Ο Μάιλο Γιαννόπουλος συνελήφθη την Πέμπτη από ομοσπονδιακούς πράκτορες στο αεροδρόμιο της Νέας Ορλεάνης και στη συνέχεια μεταφέρθηκε σε εγκατάσταση κράτησης της ICE, προτού απελαθεί στη Βρετανία.
Στη συνέντευξή του αποκάλυψε περισσότερες λεπτομέρειες για όσα συνέβησαν εκεί. Όπως μεταδίδει το Al Jazeera, κατά τη διάρκεια της κράτησής του τού έδεσαν με αλυσίδες τα χέρια και τα πόδια. Ήταν αυτή η συγκεκριμένη εμπειρία που επικαλέστηκε όταν μίλησε για τη σωματική διάσταση της μεταχείρισης των κρατουμένων.
«Δεν είχα πραγματικά καταλάβει τη σωματική πραγματικότητα, το πόσο θεσμοποιημένη είναι η βαρβαρότητα στην Αμερική», είπε. «Είναι σαν να αντιμετωπίζουν κάθε άνθρωπο που συλλαμβάνεται σαν να είναι μέλος της συμμορίας MS-13, και πονάει πολύ περισσότερο απ’ όσο φαίνεται στην τηλεόραση».
Ο ίδιος υποστήριξε επίσης ότι όσο βρισκόταν υπό κράτηση κανείς δεν του εξηγούσε τι συνέβαινε ή τι επρόκειτο να ακολουθήσει.
«Κανείς δεν μου έλεγε τίποτα», ανέφερε, περιγράφοντας την αβεβαιότητα και τον φόβο που ένιωσε κατά την κράτησή του.
«Δεν νομίζω ότι έχω φοβηθεί ποτέ έτσι στο παρελθόν», είπε στον Μόργκαν. Η εμπειρία αυτή, πρόσθεσε, τον έκανε να επανεξετάσει ακόμη και τον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπιζε στο παρελθόν ανθρώπους που μιλούσαν για τραυματικές εμπειρίες και για τις συνέπειες που αυτές μπορεί να αφήσουν.
«Νομίζω ότι στο παρελθόν ίσως αντιμετώπιζα κάπως επιπόλαια τους ανθρώπους όταν μιλούσαν για το τραύμα τους, ίσως και λίγο αδιάφορα όταν έλεγαν ότι κάποια πράγματα τούς ακολουθούν για καιρό, αλλά τώρα το καταλαβαίνω», παραδέχθηκε.
«Δεν θα το ευχόμουν σε κανέναν», δήλωσε. Μια διαπίστωση που μοιάζει αυτονόητη μπροστά στις αμέτρητες εικόνες ανθρώπων ακινητοποιημένων στο έδαφος, δεμένων, ξυλοκοπημένων από τις αρχές ή ακόμη και νεκρών έπειτα από αστυνομική βία – εικόνες που συχνά είναι τόσο σκληρές, ώστε δύσκολα αντέχει κανείς ακόμη και να τις παρακολουθήσει. Οι καταγεγραμμένες δολοφονίες και οι θάνατοι πολιτών κατά τη διάρκεια βίαιων επεμβάσεων των αρχών έχουν, άλλωστε, δείξει με τον πιο ακραίο τρόπο πού μπορεί να οδηγήσει η κατάχρηση αυτής της εξουσίας. Το γεγονός ότι ο Μάιλο Γιαννόπουλος χρειάστηκε να βρεθεί ο ίδιος στη θέση του κρατουμένου για να αναγνωρίσει το τραύμα που μπορεί να αφήσει μια τέτοια μεταχείριση είναι ίσως το πιο αποκαλυπτικό στοιχείο της μεταστροφής του – και το στοιχείο αυτό είναι τουλάχιστον θλιβερό.
Τι υποστηρίζουν οι αμερικανικές αρχές
Η εκδοχή του Γιαννόπουλου για το καθεστώς παραμονής του στις ΗΠΑ διαφέρει, πάντως, σημαντικά από εκείνη των αμερικανικών αρχών.
Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ (DHS), στο οποίο υπάγεται η ICE, ανέφερε ότι το alt-right φερέφωνο είχε εισέλθει νόμιμα στη χώρα στις 14 Μαΐου 2019, αλλά στη συνέχεια παρέμεινε πέρα από το χρονικό διάστημα που του επιτρεπόταν, παραβιάζοντας τη μεταναστευτική νομοθεσία.
Σύμφωνα με το υπουργείο, στις 22 Ιουλίου δικαστής μετανάστευσης εξέδωσε οριστική εντολή απομάκρυνσής του, καθώς ο Μάιλο Γιαννόπουλος δεν εμφανίστηκε στην προγραμματισμένη ακρόαση για την υπόθεσή του.
Την ίδια εκδοχή παρουσίασε και ο Τομ Χόμαν, αρμόδιος του Λευκού Οίκου για τα σύνορα. Μιλώντας στο CNN, υποστήριξε ότι ο Μάιλο Γιαννόπουλος κλήθηκε να εμφανιστεί ενώπιον δικαστηρίου μετανάστευσης, δεν παρουσιάστηκε και ο δικαστής διέταξε την απέλασή του.
«Είχε διαταχθεί να εμφανιστεί στο δικαστήριο μετανάστευσης. Δεν εμφανίστηκε. Ο δικαστής διέταξε την απέλασή του», είπε ο Χόμαν, αποδίδοντας ουσιαστικά την ευθύνη στον ίδιο.

Η πράσινη κάρτα και οι καταγγελίες του Γιαννόπουλου
Ο Μάιλο Γιαννόπουλος αμφισβητεί κατηγορηματικά την κυβερνητική εκδοχή και υποστηρίζει ότι δεν είχε κανέναν λόγο να παραμείνει παράνομα στη χώρα.
Όπως είπε στον Μόργκαν, παντρεύτηκε Αμερικανό το 2017 και στη συνέχεια υπέβαλε αίτηση για αλλαγή του μεταναστευτικού καθεστώτος του, ώστε να περάσει από τη βίζα σε πράσινη κάρτα και να αποκτήσει καθεστώς νόμιμου μόνιμου κατοίκου.
Ο ίδιος ισχυρίζεται ότι η πράσινη κάρτα του ακυρώθηκε χωρίς να το γνωρίζει. Προχώρησε μάλιστα σε μια σοβαρότερη καταγγελία: ότι οι ειδοποιήσεις σχετικά με την υπόθεσή του στέλνονταν σε παλιά διεύθυνση, παρότι, όπως υποστηρίζει, οι αμερικανικές αρχές γνώριζαν ότι δεν κατοικούσε πλέον εκεί.
«Η κυβέρνηση ήξερε ότι δεν ήμουν εκεί. Η κυβέρνηση ήξερε ότι δεν λάμβανα αυτά τα έγγραφα. Ήξερε ότι δεν είχα ιδέα τι συνέβαινε και παρ’ όλα αυτά το έκανε», είπε.
Ο Μάιλο Γιαννόπουλος ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να προσφύγει δικαστικά κατά της απέλασής του, την οποία χαρακτηρίζει «άδικη» και «παράνομη». Υποστήριξε μάλιστα ότι η κυβέρνηση δημιούργησε σκόπιμα τις συνθήκες που θα της επέτρεπαν να τον συλλάβει και να τον απομακρύνει από τη χώρα, προκειμένου, όπως ισχυρίζεται, να τον χρησιμοποιήσει ως παράδειγμα.
Οι ισχυρισμοί αυτοί είναι δικοί του και δεν συνοδεύτηκαν από αποδεικτικά στοιχεία.

Από τον Τραμπ στις εκκλήσεις για μαζικές απελάσεις
Η σημερινή στάση του Γιαννόπουλου αποκτά διαφορετικό βάρος αν συγκριθεί με όσα έλεγε ο ίδιος μέχρι πολύ πρόσφατα.
Υπήρξε ένας από τους πρώιμους υποστηρικτές του Ντόναλντ Τραμπ, πριν ακόμη από την πρώτη εκλογή του στην προεδρία των ΗΠΑ το 2016. Πρώην συντάκτης του Breitbart News, έγινε μία από τις πλέον αναγνωρίσιμες και προκλητικές προσωπικότητες της αμερικανικής ακροδεξιάς. Αργότερα συνεργάστηκε και με τον Ye, παλαιότερα γνωστό ως Kanye West, την περίοδο κατά την οποία ο ράπερ εξέταζε το ενδεχόμενο μιας προεδρικής υποψηφιότητας το 2024.
Και οι θέσεις του Γιαννόπουλου για τη μετανάστευση δεν περιορίζονταν σε μια γενική υποστήριξη της πολιτικής Τραμπ.
Τον Δεκέμβριο του 2024 ζητούσε «μηδενική μετανάστευση για τα επόμενα 20 χρόνια». Αργότερα έγραφε ότι η κυβέρνηση έπρεπε να «απελάσει εκατομμύρια και εκατομμύρια και εκατομμύρια ανθρώπους», υποστηρίζοντας ότι «χωρίς αυτό, τίποτε άλλο δεν έχει σημασία».
Τον Ιούνιο του 2025 είχε προτείνει κάτι ακόμη πιο ακραίο: η ICE να πραγματοποιεί ελέγχους σε ολόκληρη την Καλιφόρνια, ακόμη και στις εισόδους σούπερ μάρκετ, σε βενζινάδικα, εμπορικά κέντρα, διασταυρώσεις και κυβερνητικά κτίρια.
Όποιος δεν μπορούσε να αποδείξει ότι βρισκόταν νόμιμα στις ΗΠΑ, υποστήριζε τότε, θα έπρεπε να απελαύνεται επί τόπου.

«Ντρέπομαι που στήριξα τον Τραμπ»
Η ειρωνεία είναι δύσκολο να αγνοηθεί: ένας άνθρωπος που ζητούσε να επεκταθεί η παρουσία της ICE σχεδόν σε κάθε σημείο της καθημερινής ζωής βρέθηκε τελικά ο ίδιος με χειροπέδες και αλυσίδες, υπό την κράτηση της υπηρεσίας.
Και τώρα περιγράφει τη μεταχείριση που υπέστη με όρους που απέχουν πολύ από τη βεβαιότητα με την οποία ζητούσε άλλοτε την εφαρμογή της ίδιας πολιτικής απέναντι σε εκατομμύρια άλλους ανθρώπους.
Η μεταστροφή του δεν περιορίζεται στη δική του περίπτωση. Ο Μάιλο Γιαννόπουλος αμφισβήτησε πλέον και τον ισχυρισμό της κυβέρνησης Τραμπ ότι η επιχείρηση μαζικών απελάσεων επικεντρώνεται στους «χειρότερους από τους χειρότερους», επισημαίνοντας ότι στους ελέγχους της ICE παρασύρονται και μετανάστες χωρίς ποινικό μητρώο.
Όπως είπε, αν η ICE απομάκρυνε από τις ΗΠΑ ανθρώπους που «βιάζουν, σκοτώνουν και πουλούν ναρκωτικά» και μαζί τους συλλαμβάνονταν κατά λάθος ορισμένοι ακόμη —ακόμη και ο ίδιος—, τότε η κατάσταση θα ήταν διαφορετική. «Αλλά δεν κάνουν αυτό», υποστήριξε.
Η μεταστροφή του απέναντι στον ίδιο τον Τραμπ ήταν ακόμη πιο κατηγορηματική.
«Αν είχα την παραμικρή ιδέα ότι ήταν δυνατόν να συμβεί κάτι έστω και κατά προσέγγιση παρόμοιο με αυτό, δεν θα είχα εμπλακεί ποτέ εξαρχής στην υποστήριξη του Τραμπ», είπε στον Μόργκαν.
«Και ντρέπομαι πάρα πολύ που το έκανα».
Χρειάστηκε, τελικά, να βρεθεί ο ίδιος υπό κράτηση και αντιμέτωπος με την απέλαση για να δηλώσει ότι κατάλαβε κάτι που μέχρι τότε έβλεπε από την ασφάλεια της άλλης πλευράς: ότι πίσω από τις πολιτικές, τους αριθμούς και τις εκκλήσεις για «εκατομμύρια» απελάσεις υπάρχουν άνθρωποι που βιώνουν στην πράξη τον φόβο, την αβεβαιότητα και τη δύναμη ενός κρατικού μηχανισμού απέναντί τους.
Και απαντάμε: Τι μας λες;!
*Mε πληροφορίες από: The Guardian, Al Jazeera

