Εφιάλτες: Ειδικός εξηγεί γιατί πρέπει να σας ανησυχούν εάν τους βλέπετε συχνά

Date:

Share post:

Είναι ασφαλές να πούμε ότι ο ύπνος όλων μας έχει διαταραχθεί από μερικούς τρομακτικά ρεαλιστικούς εφιάλτες με την πάροδο των ετών, αλλά αν αυτοί γίνονται ξαφνικά όλο και πιο συχνοί, αυτό θα μπορούσε να υποδηλώνει ότι κάτι κακό μπορεί πραγματικά να συμβαίνει.

Αν παρατηρήσετε ότι τα όνειρά σας παίρνουν συνεχώς τρομακτική τροπή, οι ειδικοί σε θέματα υγείας προειδοποιούν ότι θα μπορούσε να είναι ο τρόπος που το σώμα σας θέλει να σας πει ότι πρέπει να προετοιμαστείτε για μια… ανώμαλη διαδρομή.

Μια νέα μελέτη διαπίστωσε ότι η αύξηση του αριθμού των εφιαλτών που βλέπετε μπορεί να είναι ένα πρώιμο σημάδι ότι πάσχετε από αυτοάνοσο νόσημα όπως ο λύκος ή ότι τα συμπτώματά σας πρόκειται να ξεσπάσουν.

Τώρα, οι γιατροί συμβουλεύονται να ελέγχουν τους ασθενείς τους για το τι συμβαίνει στα όνειρά τους, ώστε να μπορούν να εντοπίζουν έγκαιρα αυτές τις παθήσεις και να προβλέπουν πότε μπορεί να «φουντώσουν» τα συμπτώματα σε όσους έχουν ήδη διαγνωστεί.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Cambridge και του King’s College του Λονδίνου εξέτασαν 676 διαφορετικούς ανθρώπους που πάσχουν από λύκο, μια ασθένεια που προκαλεί το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού να επιτίθεται στους ίδιους τους ιστούς και τα όργανά του.

Επίθεση, παγίδευση, σύνθλιψη ή πτώση

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο eClinicalMedicine, περιελάμβανε λεπτομερείς συνεντεύξεις με 69 άτομα που ζουν με συστηματικές αυτοάνοσες ρευματικές παθήσεις, συμπεριλαμβανομένου του λύκου, και 50 κλινικούς γιατρούς.

Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να εξηγήσουν το χρόνο κατά τον οποίο άρχισαν να εμφανίζουν 29 νευρολογικά και ψυχολογικά συμπτώματα – όπως κατάθλιψη, ψευδαισθήσεις και απώλεια ισορροπίας.

Τρεις στους πέντε ασθενείς είπαν ότι οι εφιάλτες τους συνήθως αφορούσαν επίθεση, παγίδευση, σύνθλιψη ή πτώση

Τους ανατέθηκε επίσης να βάλουν αυτά σε χρονολογική σειρά για το ποιο σύμπτωμα φαινόταν να έρχεται πρώτο πριν αρχίσουν να εκδηλώνονται τα συμπτώματα της αυτοάνοσης νόσου τους.

Τρεις στους πέντε ασθενείς ανέφεραν ότι ο διαταραγμένος ύπνος με κακά όνειρα ήταν ένα από τα πιο συνηθισμένα χαρακτηριστικά, ενώ το ένα τρίτο από αυτούς ισχυρίστηκε επίσης ότι το βίωναν αυτό για πάνω από ένα χρόνο πριν διαγνωστούν με λύκο.

Έκαναν λόγο για «ζωντανούς και βασανιστικούς εφιάλτες» που συνήθως αφορούσαν επίθεση, παγίδευση, σύνθλιψη ή πτώση.

Παραισθήσεις

Ένας από αυτούς περιέγραψε ότι όταν άρχισαν να αισθάνονται «καταβεβλημένοι» και «αγχωμένοι» όταν η ασθένειά τους αναζωπυρωνόταν, συχνά έβλεπαν «τρομακτικά» πράγματα όταν αποκοιμούνταν.

Όμως μόνο ένας στους τέσσερις ασθενείς ανέφερε ότι είχε παραισθήσεις, αν και η πλειονότητα δήλωσε ότι αυτό δεν άρχισε πριν από την έναρξη της νόσου ή λίγο αργότερα.

Η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Dr Melanie Sloan, δήλωσε σχετικά με τα ευρήματα: «Είναι σημαντικό οι κλινικοί γιατροί να συζητούν με τους ασθενείς τους για αυτού του είδους τα συμπτώματα και να αφιερώνουν χρόνο για να καταγράφουν την ατομική εξέλιξη των συμπτωμάτων κάθε ασθενούς.

«Οι ασθενείς συχνά γνωρίζουν ποια συμπτώματα αποτελούν κακό σημάδι, αλλά τόσο οι ίδιοι όσο και οι γιατροί μπορεί να είναι απρόθυμοι να συζητήσουν για την ψυχική υγεία και τα νευρολογικά συμπτώματα, ιδίως αν δεν συνειδητοποιούν ότι αυτά μπορεί να αποτελούν μέρος των αυτοάνοσων νοσημάτων».

Ο καθηγητής David D’Cruz του King’s College του Λονδίνου πρόσθεσε: «Για πολλά χρόνια συζητούσα τους εφιάλτες με τους ασθενείς μου με λύκο και πίστευα ότι υπήρχε σύνδεση με τη δραστηριότητα της νόσου τους.

»Αυτή η έρευνα παρέχει αποδείξεις γι’ αυτό και ενθαρρύνουμε έντονα περισσότερους γιατρούς να ρωτούν για τους εφιάλτες και άλλα νευροψυχιατρικά συμπτώματα – που θεωρούνται ασυνήθιστα, αλλά στην πραγματικότητα είναι πολύ συνηθισμένα στη συστηματική αυτοανοσία – για να μας βοηθήσουν να εντοπίσουμε νωρίτερα τις εξάρσεις της νόσου».

spot_img

Related articles

Ενημέρωση από τον Δήμο για τους καθαρισμούς των οικοπέδων & τον κανονισμό Πυροπροστασίας – Ποιους αφορά

Ανακοίνωση εξέδωσε ο Δήμος Ραφήνας Πικερμίου σχετικά με τους καθαρισμούς των οικοπέδων και τον κανονισμό Πυροπροστασίας  Αναλυτικά: ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ...

Τι συμβαίνει με τα ξερά χόρτα & κλαδιά σε Ραφήνα και Πικέρμι – Ολόκληρες ντάνες στο Κόκκινο Λιμανάκι! (φωτό & βίντεο)

Μεγάλη είναι η αγωνία των κατοίκων σε Ραφήνα και Πικέρμι που βλέπουν ντάνες από ξερά χόρτα και κλαδιά...

Γιατί η NASA θα προσθέσει ένα «τεχνητό άστρο» στον ουρανό

Μια νέα φωτεινή κουκκίδα θα προστεθεί στα άστρα του ουρανού των ΗΠΑ στα τέλη της δεκαετίας. Η NASA προγραμματίζει για το...

Διαζύγιο: Μήπως ο γάμος σας είχε τελειώσει πριν καν αρχίσει;

Κάθε σχέση περνά από δοκιμασίες και δυσκολίες. Άλλες διαχειρίσιμες, άλλες πάλι όχι. Αν ένας γάμος βρίσκεται σε μια περίοδο κρίσης,...