Αποκλειστική συνέντευξη του Άρη Παπουτσή: “ΓΕΡΑΣΑΜΕ… να τους βλέπουμε να μη κάνουν τίποτα”

Date:

Share post:

ΓΕΡΑΣΑΝ… μη κάνοντας τίποτα, ΓΕΡΑΣΑΜΕ… να τους βλέπουμε να μη κάνουν τίποτα.

«Οι ίδιοι άνθρωποι μας διοικούν εδώ και πάνω από 3 δεκαετίες»

Είναι νέος, ευγενής, τεχνοκράτης,  χαρακτηρίζεται από τεχνογνωσία, αποτελεσματικότητα, ήθος και διάθεση για προσφορά. Πήρε το βάπτισμα του πυρός στις τελευταίες εκλογές, είδε, άκουσε, έμαθε και από τώρα δηλώνει πως είναι η ώρα ο Δήμος Μαραθώνα να γυρίσει σελίδα, αφήνοντας πίσω ότι παλιό και γερασμένο υπάρχει.

Αυτός είναι ο Άρης , ο οποίος μιλάει στην «Polis» και μας αποκαλύπτει άγνωστες πτυχές της προσωπικότητάς του, πως οραματίζεται τον Δήμο Μαραθώνα και γιατί οι νέοι πρέπει να πάρουν τις τύχες στα χέρια τους..,

Του Βαγγέλη Ιωάννου

 

-Κε Παπουτσή κατεβήκατε στις εκλογές τελευταία στιγμή. Για πολλούς δεν σας κρύβω ότι ήταν μια έκπληξη. Έχετε ένα καλό όνομα στην τοπική κοινωνία, έχετε μια πολύ καλή δουλειά… Γι αυτό και θέλουμε να σας ρωτήσουμε ευθέως: Γιατί ασχοληθήκατε με την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Θέλετε να γίνετε ντε και καλά Δήμαρχος; Σας ενδιαφέρουν τα κοινά; Και στην τελική πείτε μας, ποιος είναι ο Άρης Παπουτσής.

Όντως ανακοίνωσα τελευταία στιγμή την υποψηφιότητα μου, και να σας πω ότι είχε και μια σοβαρή δόση προσωπικού ρίσκου για εμένα και την υστεροφημία μου, αφού δεν είχα έρθει με κανένα σε συνεννόηση. Εννοώ ότι δεν είχα εξασφαλισμένη την ενεργή συμμετοχή κανενός από τους μετέπειτα συνεργάτες μου. Οι περισσότεροι δεν γνώριζαν καν, για την υποψηφιότητα.

Πάντοτε παρακολουθούσα με ενδιαφέρον την πολιτική πραγματικότητα σε εθνικό αλλά και σε αυτοδιοικητικό επίπεδο, και παρόλες τις προτάσεις που μου είχαν γίνει στο παρελθόν επέλεγα την μη ενεργή ενασχόληση.

Τα τελευταία χρόνια όμως διαπίστωσα ένα σοβαρό έλλειμμα πολιτικής βούλησης, ειδικά στο τόπο μας. Η ενασχόληση με τα κοινά κατάντησε να είναι βασική ενασχόληση των ίδιων ανθρώπων εδώ και πάνω από 3 δεκαετίες. Κυριολεκτικά «γέρασαν» ασκώντας πολιτική στον τόπο μας, και θα έλεγα ότι και εμείς «γεράσαμε» να τους παρακολουθούμε να μην κάνουν σχεδόν τίποτα, και για αυτό βλέπουμε τον όμορφο και ιστορικό τόπο μας να παρακμάζει. Δεν χρειάζεται να πω πολλά για αυτό, αρκεί κάποιος να προσπαθήσει να ανακαλέσει στην μνήμη του, πότε ήταν η τελευταία φορά που ο Δήμος Μαραθώνα έγινε πρώτο θέμα στα μέσα ενημέρωσης για κάτι δημιουργικό ή ευχάριστο;

Προσωπικά είμαι πολέμιος της μακροχρόνιας άμεσης εμπλοκής με τα κοινά, δηλαδή για περισσότερο από 2 θητείες στον ίδιο βαθμό. Πιστεύω ότι όλοι οι πολίτες στο 100%, θα πρέπει να έχουμε ενεργό ρόλο και συμμετοχή στα κοινά, σε καμία περίπτωση όμως δεν πρέπει να «ριζώνει» κανείς σε θεσμικές θέσεις. Αυτό δυνητικά θα εξαναγκάσει όλο και περισσότερους να ασχοληθούν, και όλο και περισσότερους να ασκήσουν διοίκηση και να αποκτήσουν πολιτική ενσυναίσθηση του διοικείν και του διοικούμενου. Αυτός είναι ο τρόπος που πιστεύω ότι χτίζονται οι πιο υγιείς κοινωνίες.

Αυτό έχει χαθεί, για αυτό έχουν χαθεί και οι νέοι από την ενασχόληση με τα κοινά. Μας διοικούν μόνο μεσήλικες και γερασμένοι άνθρωποι, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την κοινωνία μας.

Για να απαντήσω τελικά στο αρχικό σας ερώτημα. Η ανάγκη που είχα να εξωτερικεύσω αυτές τις απόψεις μου, μαζί με την ανάγκη που έχω να «επιστρέψω» στην κοινωνία αυτό που αισθάνομαι ότι οφείλω, με κινητοποίησαν να ασχοληθώ με τα κοινά του τόπου μου. Η πραγματικότητα είναι ότι δεν έχω ανάγκη από καρέκλα, και ούτε με ενδιαφέρει. Αυτό που με ενδιαφέρει πραγματικά, είναι τα παιδιά μας να ξυπνήσουν και να καταλάβουν τι συμβαίνει γύρω τους, να πάρουν τη ζωή στα χέρια τους, και να μην αφήσουν το τιμόνι στα χέρια παρωχημένων πολιτικών, και συνταξιούχων.

Όχι γιατί πιστεύω ότι αυτοί δεν έχουν θέση, όλοι έχουμε θέση στην κοινωνία και κανείς δεν περισσεύει. Όμως είναι σημαντικότερο οι νέοι άνθρωποι να πάρουν αυτό που τους αναλογεί, αφού αυτοί είναι η κινητήριος δύναμη της κοινωνίας μας. Να μην ξεχνάμε να γυρίζουμε την σελίδα λοιπόν, για να μην «βαλτώνουμε».

-Αλήθεια θα κατεβείτε ξανά ως υποψήφιος δήμαρχος Μαραθώνα το 2028; Κι αν ναι, τότε γιατί θέλετε να γίνετε δήμαρχος, να πάρετε τα κλειδιά του δήμου.

Ναι σκοπεύω να είμαι ξανά υποψήφιος δήμαρχος Μαραθώνα στις εκλογές του 2028. Βλέπω ότι υπάρχει σοβαρότατο έλλειμμα στην διοίκηση του Μαραθώνα σε επίπεδο οράματος, στοχοθεσίας, αλλά και εκτελεστικής ικανότητας. Αυτό το έλλειμμα υπάρχει εδώ και χρόνια.

Έκανα ένα κάλεσμα το 2023, μια έκκληση σε πιο καινούριες, πιο υγιείς και τεχνοκρατικές δυνάμεις, έξω από το δεδομένο και συνηθισμένο πολιτικό πεδίο της περιοχής μας. Αυτή η έκκληση βρήκε ανταπόκριση στα πρόσωπα ανθρώπων που τόλμησαν για πρώτη φορά να εμπλακούν με τα κοινά, ενώ στην επαγγελματική και οικογενειακή τους ζωή ήταν ήδη επιτυχημένοι, και θα μπορούσαν να κάτσουν σπίτι τους απολαμβάνοντας την καθημερινότητά τους. Αυτοί οι συνεργάτες θεωρώ ότι είναι η δύναμη του τόπου μας και αυτοί που δίνουν δύναμη σε εμένα. Για να παραφράσω λίγο το ερώτημα σας αν μου επιτρέπεται, ίσως εμένα να με βλέπουν σαν το κλειδί, όμως το χέρι που θα ξεκλειδώσει την πόρτα για να λυθούν τα προβλήματα δεκαετιών που ταλανίζουν τον τόπο μας είναι οι πολίτες και οι συνεργάτες που δήλωσαν παρών στο κάλεσμα που τους απεύθυνα.

-Πείτε ότι εγώ είμαι ψηφοφόρος, τι θα μου λέγατε… Για ποιους λόγους να σας ψηφίσω. Πείστε με…

Μα νομίζω ότι αυτό το κάνω ήδη εδώ και 2 ερωτήσεις… Αν δε σας έχω κερδίσει ήδη, τότε δεν τα πάω και πολύ καλά!

Αν κάποιος όμως θέλει να γίνω πιο συγκεκριμένος, μπορεί να σκεφτεί πρώτα όλα αυτά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει στην καθημερινότητα του και τα οποία θα μπορούσαν να λυθούν σε επίπεδο Δημοτικής Αρχής. Στην συνέχεια να αναλογιστεί το προφίλ των ανθρώπων που έχουμε αναθέσει της τύχες του τόπου μας και των οικογενειών μας. Δε νομίζω ότι τα προφίλ των ανθρώπων που διοικούν αυτή την στιγμή είναι κατάλληλα των περιστάσεων. Το έχουν αποδείξει άλλωστε τόσα χρόνια ενασχολούμενοι με τα κοινά. Δεν έχουν και κάποια επιτυχία στο παλμαρέ τους. Κάθε άλλο θα έλεγα, έχουν συνδέσει το όνομα τους με την οπισθοδρόμηση, το γάντζωμα στην εξουσία, και την άσκηση κακοδιοίκησης.

Εμείς είμαστε τεχνοκράτες, με δεδομένη επαγγελματική αυτάρκεια, άνθρωποι της αγοράς, που ποτέ δεν έχουμε δώσει το δικαίωμα για περίεργες πολιτικές και άλλου είδους δοσοληψίες. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την ακμάζουσα τεχνολογία προς όφελος των πολιτών και της διοίκησης του δήμου. Οι συγκεκριμένοι δε μπορούν ούτε να αναμεταδώσουν ζωντανά ένα δημοτικό συμβούλιο. Στην εποχή της ηλεκτρονικής επικοινωνίας. Και αν αυτό το κάνουν, όχι απλά από άγνοια, αλλά εκ του πονηρού ορμώμενοι, τότε είναι ακόμη πιο ακατάλληλοι!

-Στην Τοπική Αυτοδιοίκηση αλλά και στα μεγάλα κόμματα, έχουν νόημα οι κομματικές στηρίξεις εν έτει 2025; Ή θα επικρατήσουν οι συνδυασμοί που έχουν πολυφωνία, είναι πολυσυλλεκτικοί. Μπορούν; Τολμούν; Θα θέλαμε την δική σας άποψη και να μας πείτε εσείς τι «μοντέλο» εφαρμόζεται…

Τα κόμματα είναι ζωντανοί οργανισμοί απαραίτητοι για την λειτουργία της δημοκρατίας έτσι όπως την αντιλαμβανόμαστε σήμερα. Τα κόμματα προϋποθέτουν ιδεολογίες, κάτι που όμως προσωπικά για εμένα είναι ξεπερασμένο, δέχομαι όμως ότι για την πλειονότητα δεν έχει ξεπεραστεί και το σέβομαι. Όλοι έχουμε τις βάσεις μας, και πάνω σε αυτές λειτουργούμε.

Η αυτοδιοίκηση όμως είναι αρκετά διαφορετική. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να θυσιάζουμε χρήσιμους ανθρώπινους πόρους στο βωμό των ιδεολογιών και των ιδεοληψιών. Όλοι είμαστε απαραίτητοι και όλοι εκπροσωπούμε ένα κομματάκι της ίδιας κοινωνίας. Όλοι έχουμε το δικαίωμα να εκφραζόμαστε, και θα πρέπει να έχουμε και την πεποίθηση και την εξωστρέφεια να το κάνουμε αυτό, γιατί μόνο έτσι θα βελτιωθεί η κοινωνία μας.

Επομένως, το μοντέλο είναι ότι πρέπει να ακούγονται και να συμμετέχουν όλοι, και κατόπιν δημοκρατικών διαδικασιών να επικρατεί η άποψη των πολλών, που να σημειώσω όμως ότι δεν είναι πάντοτε και η σωστή. Εκεί λοιπόν θέλει πολύ προσοχή, και οι ισορροπίες είναι πολύ ευαίσθητες. Για αυτό επιμένω τόσο στην αφύπνιση όλων, γιατί με την πολυσυμμετοχικότητα, ελαχιστοποιούμε τις πιθανότητες λάθους, ή τουλάχιστον γνωρίζουμε ότι οι πολλοί κάναμε το τυχόν λάθος, και η κοινωνία αποκτά έτσι μια αυτογνωσία που θα της επιτρέψει αργότερα να αναγνωρίζει τα ίδια της τα λάθη πριν τα κάνει. Δηλαδή Αυτοβελτίωση.

-Ποιο είναι το όραμά σας για τον Μαραθώνα σε βάθος πενταετίας ή δεκαετίας;

Οραματίζομαι ένα Μαραθώνα πόλο έλξης για τον πολιτισμό, την ιστορικότητα, τον αθλητισμό και τον τουρισμό γενικότερα. Ένα Μαραθώνα που να βλέπει τους γειτονικούς δήμους σαν προέκταση του εαυτού του και τον ίδιο συνέχεια των γειτονικών δήμων. Να αναπτύξει την αγροτική του παραγωγή με σύγχρονους μεθόδους. Στα αστικά μας κέντρα να επικρατήσει το μοντέλο της αειφόρου ανάπτυξης και να χρησιμοποιήσουμε δραστικά τις εναλλακτικές πηγές ενέργειας προς όφελος της πόλης και των δημοτών μας. Το μεγαλύτερο τμήμα της μαραθώνιας διαδρομής και ο ονοματοδότης δήμος της να αποκτήσουν μεγαλύτερα προνόμια και ευθύνες στην διεξαγωγή αυτού του ετήσιου μοναδικού και παγκοσμίου φήμης αγώνα.

  • Να κατασκευαστεί ένας χώρος που θα αναδεικνύει με διάφορες μικρές και μεγάλες δράσεις την Μάχη του Μαραθώνα και την παγκοσμίου ενδιαφέροντος σημασία της.
  • Να κατασκευαστεί ένα Δημαρχείο στην φυσική έδρα του δήμου, σε ένα κτίριο αντάξιο της ιστορικότητας του Μαραθώνα.
  • Να αποκτήσουν ζωή και εμπορικότητα τα κέντρα της Νέας Μάκρης και του Μαραθώνα.
  • Να υλοποιηθεί ένα πραγματικό σχέδιο Βιοκλιματικής Ανάπτυξης για το κέντρο της Νέας Μάκρης όπου θα συμπεριλαμβάνει την ανάδειξη και την χρήση της εμβληματικής για τον τόπο Porcelana, καθώς και το παράλιο μέτωπο.
  • Υπάρχουν χώροι που μπορεί να γίνει ένα πάρκο που θα το χαίρονται κάτοικοι και επισκέπτες.
  • Να υπάρχει ένας χώρος που θα μπορούν να στεγάζονται μικρές βιοτεχνικές επιχειρήσεις, προκειμένου να καλύπτουν τις αντίστοιχες ανάγκες των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής.
  • Να μπορεί ο δήμος να είναι αυτάρκης στην διαχείριση των απορριμμάτων του. Να κερδίζει από αυτά, και ταυτόχρονα να μην επιβαρύνει άλλους δήμους.

Αυτά είναι μόνο κάποια από αυτά που οραματιζόμαστε με τους συνεργάτες μου, σίγουρα υπάρχουν πολύ περισσότερα που μπορεί να γίνουν σε μεγαλύτερο χρονικό ορίζοντα. Για να μας προσγειώσω όμως στην πραγματικότητα, πρώτα θα πρέπει να λύσουμε τα βασικά.

-Πώς μπορεί η τοπική αυτοδιοίκηση να συμβάλει στην ανάπτυξη της περιοχής και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών;

Πρέπει πρώτα να ξεκινήσει από τον σχεδιασμό. Να έχει ένα πλάνο για την πενταετία. Όταν οι υπηρεσίες παρακολουθούνται, υπάρχει ευρυθμία στην λειτουργία τους και συνεργασία μεταξύ τους είναι μια καλή αρχή. Όταν ο πολίτης εξυπηρετείται άμεσα με τον ελάχιστο δυνατό κόπο. Όταν υπάρχει αμεσότητα και η Δημοτική Αρχή ζητάει την ενημέρωση από τον πολίτη και επιζητά την αξιολόγηση από τον πολίτη σε μηνιαία βάση και όχι μόνο στις εκλογές.

Η καθημερινότητα του πολίτη είναι πολύ σημαντική, δηλαδή αν παρέχονται οι σωστές εγκαταστάσεις και υπηρεσίες στα σχολεία, και οι γονείς αισθάνονται ασφάλεια να πηγαίνουν τα παιδιά τους στο σχολείο την ώρα που αυτοί εργάζονται, αυτό είναι βελτίωση της ποιότητας ζωής. Αν η πόλη είναι καθαρή και μάθει να αυτοδιαχειρίζεται τα απορρίμματα της τότε αμέσως βελτιώνεται. Όταν υπάρχει χρήση των εναλλακτικών πηγών ενέργειας και διαχείριση όλων των μορφών υδάτων της περιοχής.

Όταν ο δήμος έχει περιουσιολόγιο και σαφή λίστα με τις ιδιοκτησίες του, και ξέρει πως να χρησιμοποιήσει και πως να διαθέσει τους χώρους του προς όφελος των δημοτών και επισκεπτών και όχι προς όφελος φτηνών πολιτικών επιδιώξεων. Όταν η αυτοδιοίκηση ξέρει πως να βρει τις κατάλληλες χρηματοδοτήσεις και αφού τις πάρει σχεδιάσει σωστά αναλόγως των αναγκών των πολιτών. Για όλα τα παραπάνω είναι υπεύθυνη σε πολύ μεγάλο βαθμό η αυτοδιοίκηση, και επομένως πιστεύω ότι σαφέστατα μπορεί να συμβάλει στην βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών.

 

ΕΝΘΕΤΟ

ΤΙΤΛΟΣ

Αλήθεια πόσο πάει το στρέμμα στον Μαραθώνα;

-Τι συμβαίνει με την αγορά ακινήτου για την κατασκευή του νέου Λυκείου Μαραθώνα…

Το τίμημα για την αγορά γηπέδου 4,5 περίπου στρεμμάτων δίπλα στο ρέμα, για την κατασκευή Λυκείου στο Μαραθώνα έφτασε τα €902.000,00!

Η αμοιβή για την μελέτη πολεοδομικού σχεδιασμού για ολόκληρο τον Μαραθώνα δεν θα κόστιζε πάνω από €400.000. Και στη περίπτωση αυτή θα είχαμε ανέξοδα από τις εισφορές οικόπεδα για σχολεία με προαύλια! Αντί αυτού πληρώνουμε σχεδόν 1εκ. για να πάρουμε ένα οικόπεδο που βρίσκεται δίπλα σε ρέμα, στο οποίο μάλιστα πρέπει να γκρεμίσουμε το υπάρχον κτίριο, και φυσικά να κάνουμε πολλά επιπλέον έξοδα πριν ΚΑΝ ακόμα βγάλουμε την οικοδομική άδεια και αρχίσουμε να κατασκευάζουμε! Εμείς έχουμε προσφύγει για αυτό το θέμα σε διάφορες αρχές και αναμένουμε απαντήσεις.

Τέλος, να ενημερώσω ότι ο δήμος αν ήθελε είχε στην διάθεση του εναλλακτικές εκτάσεις ούτως ώστε να κάνει Λύκειο και να χρησιμοποιήσει το 1 εκ. ευρώ για την ανέγερση και όχι την αγορά εκτάσεως. Φαίνεται ότι αυτοί που προσποιούνται ενδιαφέρον εδώ και τόσα χρόνια, θα μπορούσαν να έχουν δώσει λύσεις πολύ νωρίτερα. Ακόμη και για την περιβόητη αγορά που έκαναν θα μπορούσαν να την είχαν ολοκληρώσει πολύ νωρίτερα.

  -Αλήθεια πόσο πάει το στρέμμα;

Αν μπει κανείς σε κάποιο από τα γνωστά sites που ασχολούνται με την αγοραπωλησία ακινήτων μπορεί εύκολα να διαπιστώσει ποιες είναι οι τιμές. Στο κέντρο του Μαραθώνα έχει τιμές από €60-€70/ τετραγωνικό μέτρο και ανεβαίνουν, αναλόγως των χαρακτηριστικών. Πρόσφατα μάθαμε για μια αγοραπωλησία παραρεμάτιας ιδιοκτησίας που κόστισε πάνω από €200/τ.μ.!!!

 

Εφημερίδα Polis

spot_img

Related articles

Κανονισμοί Λειτουργίας Αθλητικών και Πολιτιστικών Χώρων: Ώρα για Υπευθυνότητα και Συνεννόηση

Τη Παρασκευή 21 Μαρτίου, γράψαμε πως έσκασε βόμβα στο Δημαρχείο Ραφήνας Πικερμίου  https://www.polismedia.gr/eskase-i-quot-vomva-quot/   και εννοούσαμε, τη κατάθεση για...

Η τεχνητή νοημοσύνη «εισχώρησε» στη βιομηχανία του πορνό

Εν μέσω των προσπαθειών για την καταπολέμηση του deepfake πορνό, οι άνδρες ανακαλύπτουν τρόπους για να παρακάμψουν τα συστήματα ελέγχου...

Τα ρομπότ του σεξ είναι σχεδιασμένα από άνδρες για άνδρες

«Ο αριθμός των σεξουαλικών πράξεων και των στάσεων που συνήθως υιοθετούνται μεταξύ των ανθρώπων θα επεκταθεί, καθώς τα...