Οι ειρηνευτικές συνομιλίες για τη Γάζα δεν σημαίνουν ακόμη το τέλος του πολέμου, λέει ο Ρούμπιο

Date:

Share post:

📲 Κατεβάστε την εφαρμογή μας Polismedia.gr
Ενημερωθείτε άμεσα για όλα τα γεγονότα και κάντε αποδοχή στις ειδοποιήσεις για να λαμβάνετε πρώτοι τα νέα μας!
ℹ️ New Polis Group
Είμαστε πλέον μία ενιαία δύναμη ενημέρωσης.
Έρχεται το Φθινόπωρο το νέο WebTV & WebRadio του New Polis Group – μείνετε συντονισμένοι!

Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Μάρκο Ρούμπιο, σε συνέντευξή του την Κυριακή, υποστήριξε ότι οι συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις ανάμεσα στη Χαμάς και το Ισραήλ δεν αποτελούν ακόμη το τέλος του πολέμου. Εξήγησε ότι η σύσταση ενός οργάνου διακυβέρνησης για τη Γάζα «δεν μπορεί να γίνει μέσα σε λίγες ημέρες», αλλά διαβεβαίωσε πως υπάρχει ένα σχέδιο προς αυτή την κατεύθυνση.

Οι δηλώσεις του έρχονται τη στιγμή που Ισραήλ και Χαμάς φαίνεται να πλησιάζουν στην εφαρμογή του σχεδίου ειρήνης που πρότεινε ο Ντόναλντ Τραμπ.

«Όλοι έχουν συμφωνήσει, συμπεριλαμβανομένου του Ισραήλ, ότι σε κάποιο στάδιο της διαδικασίας η Γάζα θα διοικείται από μια παλαιστινιακή τεχνοκρατική ομάδα, που δεν θα είναι η Χαμάς και δεν θα περιλαμβάνει τρομοκράτες, με τη βοήθεια και καθοδήγηση μιας διεθνούς κοινοπραξίας, όπως το Συμβούλιο Ειρήνης» ανέφερε ο Ρούμπιο, επαναλαμβάνοντας το πνεύμα του σχεδίου.

Σύμφωνα με το προτεινόμενο πλαίσιο, η Γάζα θα τεθεί υπό «προσωρινή μεταβατική διοίκηση» από μια παλαιστινιακή επιτροπή τεχνοκρατών, ενώ η Χαμάς δεν θα έχει καμία μελλοντική συμμετοχή στη διακυβέρνηση. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου έχει ήδη εκφράσει δημόσια τη στήριξή του στο σχέδιο, το οποίο προβλέπει και την απελευθέρωση όλων των Ισραηλινών ομήρων.


Η στάση της Χαμάς και οι επερχόμενες συνομιλίες

Η Χαμάς, από την πλευρά της, έχει δηλώσει πρόθεση να απελευθερώσει όλους τους ομήρους και αναμένεται να στείλει αντιπροσωπεία στο Κάιρο την Κυριακή, όπου οι εντατικές διαπραγματεύσεις πρόκειται να αρχίσουν τη Δευτέρα.
Εκ μέρους των ΗΠΑ, στις συνομιλίες θα παραστούν ο ειδικός απεσταλμένος της κυβέρνησης Τραμπ, Στιβ Γουίτκοφ, και ο σύμβουλος και γαμπρός του προέδρου, Τζάρεντ Κούσνερ.


«Δεν έχει τελειώσει ακόμη ο πόλεμος»

Απαντώντας στην ερώτηση της δημοσιογράφου Κρίστεν Γουέλκερ για το αν οι ειρηνευτικές συνομιλίες σημαίνουν το τέλος του πολέμου στη Γάζα, ο Ρούμπιο απάντησε: «Όχι ακόμη. Υπάρχει ακόμη δουλειά να γίνει».

Όπως είπε, οι συνομιλίες επικεντρώνονται πλέον στα πρακτικά ζητήματα εφαρμογής της συμφωνίας, όπως το χρονοδιάγραμμα για την απελευθέρωση των ομήρων και η δημιουργία νέας παλαιστινιακής ηγεσίας.

«Πρέπει να βρεθεί τρόπος να συγκροτηθεί μια παλαιστινιακή τεχνοκρατική ηγεσία που δεν θα συνδέεται με τη Χαμάς και την τρομοκρατία, με τη βοήθεια της διεθνούς κοινότητας», τόνισε ο Αμερικανός υπουργός. «Και παράλληλα να αφοπλιστούν οι ένοπλες ομάδες που θα προσπαθούσαν ξανά να επιτεθούν στο Ισραήλ».

Όπως εξήγησε, οι τεχνικές λεπτομέρειες για την απελευθέρωση των ομήρων βρίσκονται ακόμη υπό διαπραγμάτευση. «Πρέπει να συμφωνηθεί πότε και πού θα παραδοθούν, ποιος θα είναι παρών, αν ο Ερυθρός Σταυρός μπορεί να τους προσεγγίσει. Όλα αυτά πρέπει να διευθετηθούν», σημείωσε.

Ερωτηθείς αν οι πρώτες απελευθερώσεις θα μπορούσαν να γίνουν μέσα στην εβδομάδα, ο Ρούμπιο απάντησε: «Το επιθυμούμε όσο το δυνατόν συντομότερα».

Θέλετε να προβάλετε την επιχείρησή σας εδώ;
Επικοινωνήστε μαζί μας στο info@polismedia.gr και γίνετε μέρος της δυναμικής ενημέρωσης του Polismedia!


Source link

spot_img

Related articles

Καμία αλλαγή προπονητή στη Serie A πριν από τη διακοπή του Οκτωβρίου – Πότε είχε συμβεί κάτι ανάλογο;

Η φετινή Serie A καταγράφει ένα εντυπωσιακό στατιστικό για τα Ιταλικά δεδομένα καθώς κανένας προπονητής δεν έχει...

Φθιώτιδα: Αρκούδα επιτίθεται σε κυψέλες μελισσοκόμου

Ένα ασυνήθιστο περιστατικό σημειώθηκε το βράδυ της Κυριακής (5/10) στο ορεινό χωριό Αργύρια Φθιώτιδας, όταν μία αρκούδα επιτέθηκε...

Φθινοπωρινό glow up 3 σε 1: Χαρίζουμε λάμψη και υγεία σε δέρμα, μαλλιά και νύχια

Η αλλαγή της εποχής δεν επηρεάζει μόνο τη διάθεσή...