Ν. Δένδιας: Ολιστική προσέγγιση στην ευρωπαϊκή άμυνα

Date:

Share post:

📲 Κατεβάστε την εφαρμογή μας Polismedia.gr
Ενημερωθείτε άμεσα για όλα τα γεγονότα και κάντε αποδοχή στις ειδοποιήσεις για να λαμβάνετε πρώτοι τα νέα μας!
ℹ️ New Polis Group
Είμαστε πλέον μία ενιαία δύναμη ενημέρωσης.
Έρχεται το Φθινόπωρο το νέο WebTV & WebRadio του New Polis Group – μείνετε συντονισμένοι!

Κατά τη σημερινή (1/12) συνεδρίαση του Συμβουλίου Υπουργών Άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες, ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Δένδιας, επισημαίνει την ανάγκη για ενισχυμένη αμυντική ετοιμότητα και ολοκληρωμένη προστασία του ευρωπαϊκού χώρου, προτάσσοντας την ελληνική οπτική και εμπειρία.

Ανταπόκριση – Βρυξέλλες

Προσερχόμενος στο Συμβούλιο εστίασε στην «αμυντική ετοιμότητα» και στην «προστασία του κοινού ευρωπαϊκού χώρου», Δηλαδή, στη σημασία της ταχείας αντίδρασης σε κρίσεις και απειλές, στον συντονισμό μεταξύ κρατών-μελών για καλύτερη αξιοποίηση πόρων, στη θωράκιση των συνόρων, αλλά και των κρίσιμων υποδομών (ενέργεια, επικοινωνίες), καθώς και στην αντιμετώπιση υβριδικών απειλών (κυβερνοπόλεμος, παραπληροφόρηση).

Η Ευρώπη προγραμματίζει την αμυντική της στρατηγική έως το 2030.

Η Ελλάδα, με την «Ατζέντα 2030», προτείνει μια ολιστική προσέγγιση, που συνδυάζει πολιτικά, στρατιωτικά, τεχνολογικά και διπλωματικά εργαλεία. Είτε αυτά αφορούν στη διασύνδεση τομέων (άμυνα, εσωτερική ασφάλεια, εξωτερική πολιτική, ανάπτυξη τεχνολογιών αιχμής) είτε αφορούν στη συνεργασία με ΝΑΤΟ και άλλους διεθνείς φορείς, χωρίς αποκλεισμούς.

Ωστόσο, η επιτυχία του εγχειρήματος προϋποθέτει συμφωνία στο επίπεδο πολιτικής βούλησης. Κάθε χώρα πρέπει να δεσμευθεί σε κοινές δαπάνες και εξοπλιστικά προγράμματα.

Η δήλωση του Ν. Δένδια

«Θα συζητήσουμε σήμερα μαζί με τους συναδέλφους στο επίπεδο του Συμβουλίου των Υπουργών Άμυνας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το ζήτημα της αμυντικής ετοιμότητας της Ευρώπης, της προστασίας του κοινού μας ευρωπαϊκού χώρου. Σ’ αυτή τη συζήτηση η Ελλάδα έχει να προσφέρει. Η συζήτηση ούτως ή άλλως έχει ορίζοντα το 2030 και εμείς με την ατζέντα του 2030 μπορούμε να δώσουμε προς την Ευρωπαϊκή Ένωση τη δική μας προοπτική και τη δική μας αντίληψη ολιστικής προσέγγισης, ολιστικής προστασίας».

Η τοποθέτηση του υπουργού Άμυνας αναδεικνύει την ενεργό συμβολή της Ελλάδας στη διαμόρφωση μιας κοινής ευρωπαϊκής άμυνας που σέβεται την εθνική ιδιαιτερότητα αλλά ταυτόχρονα προωθεί την αλληλεγγύη και την αυτονομία.

Με ορίζοντα το 2030, η Ευρωπαϊκή Ένωση καλείται να μετατρέψει τις διακηρύξεις σε απτά βήματα, αξιοποιώντας την ελληνική «ολιστική προσέγγιση» ως πρότυπο συνεργασίας.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο GoogleΚάνε like στη σελίδα μας στο FacebookΑκολούθησε μας στο TwitterΚάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο YoutubeΓίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.– –

Θέλετε να προβάλετε την επιχείρησή σας εδώ;
Επικοινωνήστε μαζί μας στο info@polismedia.gr και γίνετε μέρος της δυναμικής ενημέρωσης του Polismedia!


Source link

spot_img

Related articles

Εκεί όπου η μνήμη δεν σβήνει ποτέ – Η Ραφήνα τίμησε τις ρίζες της στον Άγιο Νικόλαο

Υπάρχουν βραδιές που δεν μοιάζουν με καμία άλλη. Βραδιές που δεν μετριούνται με λόγια, αλλά με συναισθήματα. Με...

Το χωριό που μιλούσαν όλοι… και όλα πήγαιναν για αύριο

Επεισόδιο 7 Στον Λογοπόταμο δεν υπήρχαν παρατάξεις. Υπήρχαν παρέες. Τρεις μεγάλες παρέες, τρία καφενεία και μία πλατεία, όπου στο τέλος της...

Η Αχαριστία της Εξουσίας

Υπάρχει μια σπάνια κατηγορία διοικούντων που δεν φοβούνται την αποτυχία. Τη ζουν τόσο συχνά, που στο τέλος τη...

Κυβέρνηση: Πανηγυρίζει γιατί τέσσερις -και όχι 11- βουλευτές και πρώην υπουργοί αντιμετωπίζουν… «απλά πλημμελήματα» – Κανονικά υποψήφιοι στις εκλογές

Με γραμμή άμυνας την… επίθεση προσπαθεί να ξεκολλήσει την πλάτη της από τον τοίχο, στο θέμα του ΟΠΕΚΠΕ,...