Συνέντευξη με την Άννα Ραφτοπούλου – Υποψήφια Δήμαρχο Σπάτων–Αρτέμιδας και επικεφαλής της “ΑΝΑΣΣΑ”
Η Άννα Ραφτοπούλου είναι ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα πρόσωπα της αυτοδιοίκησης στην Ανατολική Αττική. Πολιτικός μηχανικός με πολυετή εμπειρία, έχει βοηθήσει δεκάδες συμπολίτες της να λύσουν προβλήματα που σχετίζονται με την πολεοδομία, τα τεχνικά έργα και την καθημερινότητα. Ως επικεφαλής της παράταξης “ΑΝΑΣΣΑ”, έχει δώσει τρεις εκλογικές μάχες για τον Δήμο Σπάτων–Αρτέμιδας, φέρνοντας στο προσκήνιο τα κακώς κείμενα και αναδεικνύοντας την ανάγκη για αλλαγή.
Με αφορμή την προεκλογική περίοδο που ανοίγει, μιλά για το αν θα είναι ξανά υποψήφια, για τα μεγάλα προβλήματα που ταλαιπωρούν τον Δήμο, για το ενδεχόμενο η “τέταρτη φορά” να είναι και η νικηφόρα, αλλά και για το όραμά της σχετικά με την ανάπτυξη, τον τουρισμό, τον πολιτισμό και τον αθλητισμό.
Κυρία Ραφτοπούλου, θα ξεκινήσω με το μεγάλο ερώτημα: θα είστε ξανά υποψήφια Δήμαρχος;
Δεν είναι προσωπική φιλοδοξία ούτε υποχρέωση. Είναι κάτι που ο κόσμος το ζητάει. Το εισπράττω καθημερινά, από πολίτες που μου λένε “Μην τα παρατήσετε τώρα”. Αυτό με γεμίζει ευθύνη. Αλλά είναι απόφαση που χρειάζεται σκέψη. Γιατί το να διεκδικήσεις ξανά τη δημαρχία σε έναν τόσο ταλαιπωρημένο Δήμο δεν είναι απλή υπόθεση. Θέλει προετοιμασία, σχέδιο, και κυρίως πίστη ότι μπορείς να αλλάξεις πράγματα.
Έχετε ήδη δώσει τρεις εκλογικές μάχες. Πώς αποτιμάτε αυτή την πορεία;
Κάθε φορά ήταν και ένα βήμα μπροστά. Την πρώτη φορά ο κόσμος μας γνώρισε. Τη δεύτερη μας εμπιστεύτηκαν περισσότεροι. Την τρίτη δώσαμε μια σκληρή μάχη, αλλά οι συγκυρίες δεν μας ευνόησαν. Δεν το θεωρώ αποτυχία. Το βλέπω ως μια πορεία ωρίμανσης – και για εμένα προσωπικά, αλλά και για την παράταξη.
Στη Ραφήνα, ο Γιώργος Χριστόπουλος κέρδισε την τέταρτη φορά απέναντι στον Ανδρέα Κεχαγιόγλου. Σας εμπνέει αυτό το παράδειγμα;
Είναι ένα ζωντανό παράδειγμα ότι η επιμονή και η συνέπεια ανταμείβονται. Ο Γιώργος Χριστόπουλος χρειάστηκε τέσσερις προσπάθειες για να πείσει την κοινωνία ότι ήρθε η ώρα της αλλαγής. Αυτό δείχνει πως τίποτα δεν πάει χαμένο. Αν έχεις σχέδιο, καθαρή στάση και αγάπη για τον τόπο, κάποια στιγμή η κοινωνία σε δικαιώνει.
Ποια είναι σήμερα τα μεγαλύτερα προβλήματα του Δήμου;
Ο Δήμος μας υποφέρει σε πολλά επίπεδα. Η καθαριότητα είναι σε κακή κατάσταση· εικόνες με σκουπίδια και εγκατάλειψη συναντάς παντού. Το ζήτημα της αποχέτευσης παραμένει ανοιχτή πληγή: οι πολίτες πληρώνουν, αλλά τα έργα καθυστερούν.
Και έπειτα έχουμε το πολεοδομικό. Εδώ η Αρτέμιδα είναι εγκλωβισμένη δεκαετίες. Η άναρχη ανάπτυξη, οι εκκρεμότητες, η απουσία σύγχρονου σχεδίου κρατούν πίσω οικογένειες και επιχειρήσεις. Όσο το πολεοδομικό μένει πίσω, δεν μπορούμε να μιλήσουμε για κανονικότητα ή ανάπτυξη.
Το πιο ανησυχητικό, όμως, είναι ότι η δημοτική αρχή λειτουργεί χωρίς στρατηγικό πλάνο. Σβήνει “φωτιές” καθημερινότητας, αλλά δεν κοιτά μπροστά. Και ο πολίτης έχει κουραστεί από λόγια. Ζητάει έργο και λύσεις.
Στα σχολεία η κατάσταση φαίνεται να είναι εκρηκτική. Ποια είναι η εικόνα;
Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι η κατάσταση είναι ντροπή για τον Δήμο μας. Μαθητές που κάνουν μάθημα σε κοντέινερ, σχολικά κτίρια χωρίς ασφάλεια, αίθουσες που δεν επαρκούν για τον αριθμό των παιδιών. Γονείς που φοβούνται καθημερινά αν το παιδί τους είναι σε ένα ασφαλές σχολείο. Έχουμε αναδείξει πολλές φορές αυτά τα προβλήματα, αλλά δυστυχώς η δημοτική αρχή περιορίζεται σε πρόχειρες λύσεις. Η παιδεία δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται με μπαλώματα. Τα παιδιά μας αξίζουν σύγχρονα, ασφαλή και λειτουργικά σχολεία.
Το κυκλοφοριακό είναι μια μόνιμη πληγή. Τι προτείνετε;
Το κυκλοφοριακό στην Αρτέμιδα έχει γίνει ανυπόφορο. Τους καλοκαιρινούς μήνες, η πόλη παραλύει. Δεν υπάρχουν μελέτες που να εφαρμόζονται, δεν υπάρχουν χώροι στάθμευσης, οι συγκοινωνίες είναι ανεπαρκείς. Το αποτέλεσμα είναι χιλιάδες πολίτες να ταλαιπωρούνται καθημερινά.
Υπάρχουν λύσεις: κυκλοφοριακές μελέτες, νέοι δρόμοι, έξυπνες παρεμβάσεις στη στάθμευση, καλύτερη σύνδεση με μέσα μαζικής μεταφοράς. Εμείς τις έχουμε προτείνει. Αλλά η δημοτική αρχή αρκείται σε αποσπασματικές κινήσεις που δεν λύνουν το πρόβλημα. Αν δεν υπάρξει συνολικό σχέδιο, η πόλη θα συνεχίσει να ασφυκτιά.
Ο Δήμος έχει και τουριστικό χαρακτήρα, αλλά δεν αξιοποιείται. Τι μπορεί να γίνει;
Η Αρτέμιδα είναι μια πόλη με θάλασσα, με παραλία μοναδικής ομορφιάς, δίπλα στο αεροδρόμιο, λίγα χιλιόμετρα από την Αθήνα. Θα έπρεπε να είναι τουριστικός προορισμός πρώτης γραμμής. Αντί γι’ αυτό, έχουμε μια παραλία χωρίς οργάνωση, χωρίς υποδομές, χωρίς σχέδιο ανάπτυξης.
Ο τουρισμός μπορεί να φέρει ανάπτυξη, επενδύσεις, νέες θέσεις εργασίας. Μπορεί να δώσει ζωή στην πόλη, όχι μόνο το καλοκαίρι, αλλά όλο τον χρόνο. Χρειάζεται όμως στρατηγική: ανάπλαση παραλιακού μετώπου, επενδύσεις σε υποδομές, στήριξη της τοπικής επιχειρηματικότητας. Η Αρτέμιδα μπορεί να γίνει “πύλη της Αττικής στον τουρισμό”, αλλά πρέπει να το πιστέψουμε και να το σχεδιάσουμε.
Τι γίνεται με τον αθλητισμό και τον πολιτισμό; Ο Δήμος έχει ελλείψεις και εκεί.
Τεράστιες ελλείψεις. Στον αθλητισμό, οι εγκαταστάσεις είναι ελάχιστες, πολλές φορές ακατάλληλες. Σωματεία που παλεύουν να σταθούν, παιδιά που θέλουν να αθληθούν αλλά δεν βρίσκουν χώρο. Αυτό είναι άδικο για μια κοινωνία που έχει τόσο δυναμική νεολαία.
Στον πολιτισμό, τα πράγματα είναι εξίσου δύσκολα. Ο Δήμος δεν έχει επενδύσει σε χώρους πολιτισμού, σε εκδηλώσεις που θα έδιναν ζωή στην πόλη. Ο πολιτισμός και ο αθλητισμός δεν είναι πολυτέλεια· είναι βασικά συστατικά της κοινωνικής συνοχής. Και είναι ντροπή ο Δήμος μας να υστερεί τόσο.
Κυρία Ραφτοπούλου, η “ΑΝΑΣΣΑ” δεν είναι μόνο εσείς. Ποιον ρόλο παίζουν οι συνεργάτες σας στην πορεία της παράταξης;
Είναι αλήθεια. Η «ΑΝΑΣΣΑ», είναι μια ομάδα ανθρώπων με γνώσεις, με διάθεση προσφοράς, με πραγματικό ενδιαφέρον για τον τόπο μας. Είμαι υπερήφανη για τους συναδέλφους που εκλέχθηκαν δημοτικοί σύμβουλοι και στέκονται με ευθύνη και αξιοπρέπεια μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο. Αλλά είμαι το ίδιο υπερήφανη και για εκείνους που δεν εξελέγησαν· που συνεχίζουν όμως να δουλεύουν δίπλα μας, να συμμετέχουν, να δίνουν ιδέες, να βοηθούν σε κάθε δράση. Η παράταξη δεν είναι μια προσωπική υπόθεση· είναι συλλογικότητα. Και σε αυτό το σημείο θέλω να τους ευχαριστήσω όλους, έναν προς έναν, γιατί χωρίς αυτούς τίποτα δεν θα ήταν εφικτό.
Πώς απαντάτε στην κριτική ότι είστε πολύ σκληρή στην αντιπολίτευση;
Η αντιπολίτευση δεν είναι για να λες “ναι σε όλα”. Είναι για να αναδεικνύεις τα προβλήματα και να προτείνεις λύσεις. Αν αυτό με κάνει σκληρή, τότε το δέχομαι. Αλλά ο κόσμος ξέρει ότι δεν χαρίζομαι σε κανέναν και ότι λειτουργώ με διαφάνεια και ειλικρίνεια.
Και τέλος: ποιο είναι το προσωπικό σας κίνητρο να συνεχίζετε;
Η αγάπη για τον τόπο μου. Δεν είμαι επαγγελματίας πολιτικός. Είμαι μητέρα, επαγγελματίας, κάτοικος αυτού του Δήμου. Θέλω τα παιδιά μας να μεγαλώσουν σε μια πόλη που θα τα κάνει περήφανα. Αυτό είναι το κίνητρό μου και αυτό θα συνεχίσει να με οδηγεί.
Εφημερίδα Polis


