Δεύτερη ποινή κάθειρξης για διαφθορά στον πρώην πρόεδρο του Περού Αλεχάντρο Τολέδο

Date:

Share post:

📲 Κατεβάστε την εφαρμογή μας Polismedia.gr
Ενημερωθείτε άμεσα για όλα τα γεγονότα και κάντε αποδοχή στις ειδοποιήσεις για να λαμβάνετε πρώτοι τα νέα μας!
ℹ️ New Polis Group
Είμαστε πλέον μία ενιαία δύναμη ενημέρωσης.
Έρχεται το Φθινόπωρο το νέο WebTV & WebRadio του New Polis Group – μείνετε συντονισμένοι!

Δικαστήριο στο Περού επέβαλε χθες Τετάρτη στον πρώην πρόεδρο Αλεχάντρο Τολέδο ποινή κάθειρξης 13 ετών και τριών μηνών για ξέπλυμα χρήματος, μετά τη δεύτερη καταδίκη του για υπόθεση διαφθοράς.

Ο κ. Τολέδο, 79 ετών, κρίθηκε ένοχος για δωροληψία από τη βραζιλιάνικη κατασκευαστική εταιρεία Οντεμπρέχτ (έχει μετονομαστεί σε Novonor) και τη χρήση μέρους των ποσών που έλαβε για την απόκτηση ακινήτων υψηλής αξίας.

Σύμφωνα με την εισαγγελία, ο πρώην πρόεδρος (2001-2006) και η σύζυγός του κατέβαλαν 5,1 εκατομμύρια δολάρια για την αγορά κατοικίας και γραφείου σε ακριβή συνοικία της πρωτεύουσας και για να αποπληρώσουν ενυπόθηκα δάνεια για άλλα δυο ακίνητα. Τα ποσά διοχετεύτηκαν μέσω εξωχώριας εταιρείας, με έδρα την Κόστα Ρίκα, που ο κ. Τολέδο κρίθηκε πως χρησιμοποίησε σαν βιτρίνα για να ξεπλύνει τα παράνομα έσοδα, κατά την ίδια πηγή.

Η νέα ποινή ακολουθεί εκείνη που του επιβλήθηκε τον Οκτώβριο του 2024, όταν ο πολιτικός καταδικάστηκε να εκτίσει 20 χρόνια κι έξι μήνες κάθειρξης επειδή έλαβε δωροδοκίες ύψους 35 εκατ. δολαρίων από την Οντεμπρέχτ με αντάλλαγμα την ανάθεση κρατικών συμβάσεων.

Θα εκτίσει τις ποινές κατά συγχώνευση.

Οικονομολόγος με σπουδές σε αμερικανικά πανεπιστήμια (Στάνφορντ, Σαν Φρανσίσκο), ο κ. Τολέδο εκτίει την ποινή του σε φυλακή μέσα σε βάση της αστυνομίας στη Λίμα. Εκεί κρατούνται επίσης άλλοι τρεις πρώην πρόεδροι της χώρας (Μαρτίν Βισκάρα, Πέδρο Καστίγιο, Ογιάντα Ουμάλα).

Στο πολύκροτο σκάνδαλο της Οντεμπρέχτ ενεπλάκησαν πολιτικοί σε διάφορες χώρες της Λατινικής Αμερικής — και, ειδικά στο Περού, σχεδόν όλοι οι πρόεδροι της χώρας αυτόν τον αιώνα. Ακόμη ένας πρώην πρόεδρος, ο Πέδρο Πάμπλο Κουτσίνσκι, δικάζεται στο πλαίσιο της ίδιας υπόθεσης το τρέχον διάστημα. Η εισαγγελία επιδιώκει να του επιβληθεί ποινή 35 χρόνων κάθειρξης.

Ειδήσεις σήμερα:

Αρχιμανδρίτης Μελχισεδέκ: Είχα επαφή με τον κατηγορούμενο στο πλαίσιο της εκκλησιαστικής ζωής, ούτε ζήτησα ή έλαβα την πολιτική του μεσολάβηση

Δημόσιοι υπάλληλοι και διευθυντές υπουργείων «ξέπλεναν» ποσά μέσω στοιχηματικών εταιρειών, έπαιζαν έως και €1 εκατ. – Πάνω από 200 άτομα στο στόχαστρο του Βουρλιώτη

Τα καφενεία των Ελλήνων: Ταξίδι στην παράδοση και τη γεύση – Από το χθες στο σήμερα και οι 8 απαράβατοι κανόνες των θαμώνων

Θέλετε να προβάλετε την επιχείρησή σας εδώ;
Επικοινωνήστε μαζί μας στο info@polismedia.gr και γίνετε μέρος της δυναμικής ενημέρωσης του Polismedia!


Source link

spot_img

Related articles

Κυψέλη: Μπήκαμε στα σπίτια με τις ρωγμές – Κραυγή αγωνίας από τους κατοίκους

Στην πολυκατοικία επί της οδού Κυψέλης όλοι οι ένοικοι είναι ανήσυχοι εδώ και μήνες. Τόσο στους κοινόχρηστους χώρους...

Κύπρος: Ποιοι άνοιξαν τον ασκό του Αιόλου

Οι αμαρτίες των Απριλιανών (στα της Κύπρου και όχι μόνο) δεν έχουν προηγούμενο (ενδεχομένως δε θα έχουν και...

«Πώς πέταξε δίπλα στο Ιράν με αυτό;» – Η προειδοποίηση αξιωματούχων για την ασφαλεία του νέου Air Force One και η απάντηση Τραμπ

Η ιδέα να μετακινείται ο Πρόεδρος των ΗΠΑ με ένα ειδικό αεροπλάνο γεννήθηκε στη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου...

Γιατί θα αργήσει να μειωθεί η τιμή στη βενζίνη

Το κλείσιμο των Στενών του Ορμούζ δημιούργησε την μεγαλύτερη έλλειψη πετρελαίου παγκοσμίως θέτοντας σε κατάσταση συναγερμού κυβερνήσεις και...