Δοκιμές του πειραματικού εμβολίου της για την καταπολέμηση του κορωνοϊού ξεκίνησε η Pfizer.
Σύμφωνα με το CNBC, η επιχείρηση με έδρα τις ΗΠΑ, που συνεργάζεται με τη γερμανική φαρμακευτική BioNTech, δήλωσε ότι ο πρώτοι άνθρωποι που συμμετείχαν, έλαβαν το πιθανό εμβόλιο, το BNT162. Οι δοκιμές σε ανθρώπους για το πειραματικό εμβόλιο ξεκίνησαν στα τέλη του περασμένου μήνα στη Γερμανία.
«Με το μοναδικό και ισχυρό πρόγραμμα κλινικών μελετών που βρίσκεται σε εξέλιξη, ξεκινώντας από την Ευρώπη και τώρα τις ΗΠΑ, ανυπομονούμε να προχωρήσουμε γρήγορα, με τους συνεργάτες μας και τις ρυθμιστικές αρχές στη BioNTech, για να προσφέρουμε ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο στους ασθενείς που το χρειάζονται περισσότερο», δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Pfizer, Albert Bourla.
Η Moderna Inc στις ΗΠΑ χρησιμοποιεί παρόμοια τεχνολογία για το εμβόλιο που αναπτύσσεται μαζί με την κυβέρνηση των ΗΠΑ. Η δοκιμή της πρώτης φάσης αυτού του υποψηφίου εμβολίου έχει επίσης ξεκινήσει, με τις δοκιμές μεσαίου σταδίου να προγραμματίζονται στο τρέχον τρίμηνο.
«Ακόμη και αν από λίγα εκατομμύρια, πάμε στα 20 εκατομμύρια εμβόλια, αυτό θα επιτρέψει να προστατεύσουμε τα κέντρα εξάπλωσης του ιού και, στη συνέχεια, να απομακρύνουμε τον ιό από την κοινωνία, καθώς θα φτάνουμε σε εκατοντάδες εκατομμύρια εμβόλια», δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας της Pfizer, Mikael Dolsten σε συνέντευξή του στο Reuters.
Το πειραματικό εμβόλιο περιέχει γενετικό υλικό που ονομάζεται messenger RNA ή mRNA. Το mRNA είναι ένας γενετικός κώδικας που λέει στα κύτταρα τι πρέπει να ανοικοδομηθεί – στην περίπτωση αυτή, ένα αντιγόνο που μπορεί να προκαλέσει ανοσοαπόκριση για τον ιό.
Η χρήση της συνθετικής τεχνολογίας mRNA μπορεί να επιτρέψει την ταχύτερη ανάπτυξη και παραγωγή του εμβολίου, από ότι τα παραδοσιακά εμβόλια, ανέφεραν οι εταιρείες. Η Pfizer δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι αναμένει να διαθέσει τα δεδομένα ασφαλείας για το εμβόλιο έως τα τέλη Μαΐου.
Το παρακάτω βίντεο δημοσιεύθηκε τον Μάρτιο, οι δοσολογίες και οι δοκιμές οι οποίες αναφέρονται έχουν ήδη ξεκινήσει.
Τώρα λοιπόν έχουμε στο περίπου ένα χρονοδιάγραμμα για το πότε μπορούμε να περιμένουμε να ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί για τον COVID-19.