Οι ιδιοκτήτες ακινήτων «κάνουν τον λογαριασμό» και βλέπουν πως η βραχυχρόνια μίσθωση δεν είναι τελικά τόσο επικερδής.
Το 2018 και το 2019 η Airbnb ήταν το νέο «Ελ Ντοράντο» για πολλούς ιδιοκτήτες ακινήτων ειδικά στο κέντρο της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης αλλά και σε τουριστικές περιοχές. Φαίνεται όμως πως μετά από δύο χρόνια που το φαινόμενο της βραχυχρόνιας μίσθωσης έδωσε ένα επιπλέον εισόδημα σε εκατοντάδες ιδιοκτήτες διαμερισμάτων αλλά έφερε και τα πάνω-κάτω στην αγορά κατοικίας, έρχεται επιτέλους η ισορροπία.
Η έκρηξη διαθέσιμων διαμερισμάτων στις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης που καταγράφηκε τα προηγούμενα χρόνια, από 130 το 2010 σε περισσότερα από 200.000 το 2019 σύμφωνα με το ΚΕΠΕ, έφερε φαινόμενα υπερπροσφοράς. Χαρακτηριστικά είναι τα στοιχεία που παρουσίασε σε πρόσφατο συνέδριο στέλεχος της εταιρείας AirDNA που συγκεντρώνει στατιστικά στοιχεία για την συγκεκριμένη αγορά:
Το σημείο ισορροπίας
«Μετά από το πάρτι, έρχεται η διαύγεια και η ισορροπία», σημειώνει στο insider.gr έμπειρος κτηματομεσίτης που δραστηριοποιείται κυρίως στο κέντρο της Αθήνας. Όπως αναφέρει σιγά- σιγά οι ιδιοκτήτες ακινήτων «κάνουν τον λογαριασμό» και βλέπουν πως η βραχυχρόνια μίσθωση δεν είναι τελικά η «κότα με τα χρυσά αυγά» που πίστευαν κάποιοι.
«Αν υπολογίσει κανείς την φορολογία, τις προμήθειες, τις λειτουργικές δαπάνες αλλά και τον χρόνο που πρέπει κανείς να ξοδεύει τότε φαίνεται πως η βραχυχρόνια μίσθωση δεν συμφέρει παρά μόνο σε λίγες πολύ καλές τοποθεσίες και καλά ακίνητα», σημειώνει εκτιμώντας ότι στην τσέπη των ιδιοκτητών δεν μένει πάνω από το 1/3 των συνολικών εσόδων. Σύμφωνα με τον ίδιο, διαμερίσματα σε περιοχές όπως το Κουκάκι, το Θησείο και γενικότερα κοντά στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας θα προσφέρουν ικανοποιητικό εισόδημα και τα επόμενα χρόνια. «Αυτό όμως δεν ισχύει για άλλα διαμερίσματα πιο μακριά από το κέντρο», υπογραμμίζει.
Τι θα γίνει με τα ενοίκια
Το φαινόμενο Airbnb οδήγησε τα προηγούμενα χρόνια σε εκτίναξη των ενοικίων λόγω της μείωσης των διαθέσιμων διαμερισμάτων. Στο κέντρο της Αθήνας, του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης οι ζητούμενες τιμές ενοικίασης αυξήθηκαν κατά παραπάνω από 20% τα τελευταία δύο χρόνια. Αποτέλεσμα είναι σε πολλές περιοχές ένα σπίτι κατάλληλο για οικογένεια με δύο υπνοδωμάτια, σε περιοχές των ανατολικών, βορείων και νοτίων προαστίων κοστίζει από 650 έως 850 ευρώ, δηλαδή σχεδόν όσο ένας μέσος μηνιαίος μισθός.
Γιγάντιο παραμένει το πρόβλημα στέγασης, που αντιμετωπίζουν καθηγητές, γιατροί, αστυνομικοί και πολλοί άλλοι, οι οποίοι καλούνται να υπηρετήσουν σε νησιά όπως η Μύκονος, η Σαντορίνη αλλά και περιοχές της Κρήτης. Και αυτό γιατί τα περισσότερα ελεύθερα διαμερίσματα αξιοποιούνται τουριστικά και έτσι τα μισθώματα εκτινάσσονται.
Η μείωση των κερδών από το Airbnb αλλά και οι ρυθμίσεις που ετοιμάζονται από την κυβέρνηση για τα διαμερίσματα που δεν δηλώνουν τα έσοδα στην εφορία, αναμένεται να αυξήσουν τα διαμερίσματα προς μακροχρόνια μίσθωση. Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, όμως, αυτό δεν σημαίνει ότι θα μειωθούν σημαντικά και τα μισθώματα, καθώς έτσι και αλλιώς με τις τράπεζες να μην δίνουν στεγαστικά δάνεια ολοένα και περισσότεροι και ειδικά νέοι στρέφονται στο ενοίκιο.
Πηγή: insider.gr