Βουλιάζουν οι χειμερινοί προορισμοί ενόψει εορτών

Date:

Share post:

του Γιώργου Μανέττα

Δυναμική ανάκαμψη για τον χειμερινό τουρισμό, ο οποίος δείχνει να αφήνει πίσω την πανδημία και να επιστρέφει στην κανονικότητα. Παρά την ανησυχία που προκαλεί η μετάλλαξη Ομικρον, αυτή τη στιγμή, οι πληρότητες στους δημοφιλείς χειμερινούς προορισμούς της χώρας μας για την εορταστική περίοδο του Δεκεμβρίου υπερβαίνουν το 75%-80%, ενώ φθάνουν έως και το 100% στα διαμερίσματα και τις κατοικίες που είναι εγγεγραμμένες σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης (Airbnb). Την υψηλή ζήτηση επιβεβαίωσε πρόσφατα και ο υπουργός Τουρισμού, εκπέμποντας μήνυμα συγκρατημένης αισιοδοξίας.

«Υστερα από δύο σεζόν με μεγάλες απώλειες, οι ιδιοκτήτες ακινήτων εγγεγραμμένων σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης στους δημοφιλείς χειμερινούς προορισμούς της χώρας μας ανακάμπτουν δυναμικά», υπογραμμίζει ο πρόεδρος του πανελλαδικού δικτύου E-Real Estates Θεμιστοκλής Μπάκας, προσθέτοντας πως τα μέχρι σήμερα δεδομένα είναι «τόσο ενθαρρυντικά που θεωρούμε ότι η φετινή χρονιά θα στεφθεί με μεγάλη επιτυχία και θα ξεπεράσει τα δεδομένα του 2019». Ηδη, όπως λέει, η φετινή χειμερινή σεζόν ξεκίνησε με αισιόδοξα μηνύματα τόσο για τον κλάδο των βραχυχρόνιων μισθώσεων όσο και για τους ξενοδόχους ορεινών περιοχών, όπου το τετραήμερο της 28ης Οκτωβρίου οι πληρότητες άγγιξαν το 100% στο σύνολο των δημοφιλών χειμερινών προορισμών, ενώ υψηλές πληρότητες υπήρξαν σχεδόν στο σύνολο των Σαββατοκύριακων του Νοεμβρίου.

O Θεμιστοκλής Μπάκας, κληθείς να εξηγήσει τη δυναμική που υπάρχει για τα καταλύματα τύπου Airbnb, σημειώνει ότι οι περισσότεροι ταξιδιώτες τα τελευταία δύο χρόνια λόγω Covid-19 επιλέγουν κυρίως αυτοτελή διαμερίσματα, μονοκατοικίες – βίλες ή/και σαλέ που διατίθενται μέσω βραχυχρόνιων μισθώσεων, με στόχο να αποφύγουν τον ενδεχόμενο συνωστισμό, να τηρούν τα μέτρα προσωπικής προστασίας και ταυτόχρονα τα παιδιά να μπορούν να απασχολούνται στην ύπαιθρο αν πρόκειται για μονοκατοικία ή/και μεζονέτα με κήπο.

Αναλύοντας τη ζήτηση που αναπτύσσεται στους επιμέρους προορισμούς – πάντοτε για καταλύματα τύπου Airbnb (βραχυχρόνια μίσθωση) και όχι για ξενοδοχεία -, στο Μέτσοβο και στο Καρπενήσι καταγράφεται ήδη μηδενική διαθεσιμότητα για τις ημέρες των Χριστουγέννων. Ενώ υψηλές πληρότητες καταγράφονται και για τους ταξιδιώτες που θα καταφέρουν να έχουν άδεια από την εργασία τους από 20/12 Δευτέρα έως και Παρασκευή 24/12. Το συγκεκριμένο διάστημα, οι προκρατήσεις στους δημοφιλείς προορισμούς πλέον αγγίζουν το 100%. Οσον αφορά τις ημέρες της Πρωτοχρονιάς, στην Πορταριά και στην Καστοριά καταγράφουν μηδενική διαθεσιμότητα, ενώ υψηλές προκρατήσεις καταγράφονται και για το διάστημα από 27/12 έως 2/1, γεγονός που αποδεικνύει ότι όσοι έχουν καταφέρει να εξασφαλίσουν άδεια εορτών, σίγουρα θα κινηθούν στους δημοφιλείς χειμερινούς προορισμούς της χώρας μας.

Μέχρι και πριν από 10 ημέρες, στην Αράχoβα οι προκρατήσεις για τις ημέρες των Χριστουγέννων άγγιζαν το 98%, με μόλις 20 διαθέσιμες προς μίσθωση κατοικίες. Το συνολικό κόστος διαμονής ήταν 714 ευρώ και αφορούσε σαλέ 90 τ.μ. με 3 υπνοδωμάτια. Ενώ για τις ημέρες της Πρωτοχρονιάς το αντίστοιχο κόστος διαμορφωνόταν στα 750 ευρώ για 2 διανυκτερεύσεις. Πλέον στην Αράχoβα η διαθεσιμότητα για τις ημέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς είναι σχεδόν μηδενική.

Στο Μέτσοβο, πλέον καταγράφεται μηδενική διαθεσιμότητα για τις ημέρες των Χριστουγέννων για ολόκληρο διαμέρισμα ή/και αυτοτελή κατοικία, ενώ όσοι επιθυμούν να διαμείνουν την παραμονή της Πρωτοχρονιάς θα πρέπει να γνωρίζουν ότι το κόστος για 2 διανυκτερεύσεις ξεκινά από 350 ευρώ και διαθεσιμότητα καταγράφεται μόνο για το διάστημα 27/12-2/1 διότι το διήμερο της Πρωτοχρονιάς 31/12-2/1 η διαθεσιμότητα είναι σχεδόν μηδενική.

Η πόλη των Ιωαννίνων αποτελεί έναν παραδοσιακό προορισμό για χειμερινές αποδράσεις τόσο για τους κατοίκους του Νομού Αιτωλοακαρνανίας μέσω της Ιόνιας Οδού όσο και για τους Θεσσαλονικείς μέσω της Εγνατίας. Παράλληλα, η πόλη των Ιωαννίνων καταγράφει έντονη επισκεψιμότητα καθ’ όλη τη διάρκεια των χειμερινών μηνών. Οι εγχώριοι εκδρομείς επιλέγουν τα Ιωάννινα τόσο για διήμερες – τριήμερες εξορμήσεις όσο και για το διάστημα των εορτών τόσο λόγω των ιστορικών αξιοθέατων, όσο και της καλής εμπορικής πιάτσας. Οι προκρατήσεις αγγίζουν το 97% για τις ημέρες των Χριστουγέννων και η διαθεσιμότητα περιορίζεται μόλις σε 31 κατοικίες, ενώ για τις ημέρες της Πρωτοχρονιάς οι προκρατήσεις αγγίζουν το 96%.

Στα Καλάβρυτα για τις ημέρες των Χριστουγέννων οι προκρατήσεις αγγίζουν το 98%, με τις ζητούμενες τιμές μίσθωσης για ολόκληρο διαμέρισμα ή/και αυτοτελή κατοικία να κυμαίνονται από 480 έως 730 ευρώ. Τα διαθέσιμα προς μίσθωση διαμερίσματα που μπορούσε να αναζητήσει ο εν δυνάμει ταξιδιώτης ήταν κυρίως από 55 έως 75 τ.μ. Διαμερίσματα που μπορούν να φιλοξενήσουν έως 6 άτομα, ανάλογα πάντα με την πολιτική του εκάστοτε ιδιοκτήτη – διαχειριστή ακινήτου. Την Πρωτοχρονιά, οι προκρατήσεις αγγίζουν το 52%, με το κόστος μίσθωσης για 2 διανυκτερεύσεις να κυμαίνεται από 450 έως 570 ευρώ.

Τα Τρίκαλα Κορινθίας αποτελούν έναν προορισμό που αναδείχθηκε κυρίως στις αρχές των μνημονιακών χρόνων. Η κοντινή απόσταση και το καλό οδικό δίκτυο τόσο από την Αθήνα όσο και από την αχαϊκή πρωτεύουσα έχουν «τοποθετήσει» τα Τρίκαλα Κορινθίας στον χάρτη των δημοφιλών χειμερινών προορισμών της χώρας μας. Μέχρι και πριν από 10 ημέρες, οι προκρατήσεις για τα Χριστούγεννα άγγιζαν το 95%, με τις ζητούμενες τιμές μίσθωσης για ολόκληρο διαμέρισμα ή/και αυτοτελή κατοικία να κυμαίνονται από 360 έως 1.100 ευρώ, ενώ σήμερα η διαθεσιμότητα είναι σχεδόν μηδενική. Αξίζει να αναφέρουμε ότι ανώτερη τιμή μίσθωσης αφορά αυτοτελές σαλέ με 2 υπνοδωμάτια, 72 τ.μ. Την ίδια στιγμή, οι προκρατήσεις για τις ημέρες της Πρωτοχρονιάς, 10 ημέρες πριν, άγγιζαν το 95%, με το κόστος μίσθωσης από 670 έως 1.000 ευρώ για 2 διανυκτερεύσεις, ενώ σήμερα αγγίζουν το 100%.

Εντονη κινητικότητα καταγράφεται και στους χειμερινούς προορισμούς του Νομού Αρκαδίας, με τη διαθεσιμότητα στη Δημητσάνα και στο Λεβίδι να είναι σχεδόν μηδενική για τις ημέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Το καλό οδικό δίκτυο που συνδέει την Αθήνα με τον Νομό Αρκαδίας έχει αναδείξει τους αρκαδικούς χειμερινούς προορισμούς τα τελευταία χρόνια σε «must» τόσο για τις ημέρες των εορτών, όσο και για αποδράσεις διημέρων και τριημέρων τους χειμερινούς μήνες. Οι προκρατήσεις πριν από 10 ημέρες για τις ημέρες των Χριστουγέννων σε Δημητσάνα, Βυτίνα και Λεβίδι άγγιζαν το 96%, ενώ οι ζητούμενες τιμές μίσθωσης κυμαίνονταν από 270 έως και 800 ευρώ στους αρκαδικούς προορισμούς. Για τις ημέρες της Πρωτοχρονιάς οι προκρατήσεις κυμαίνονταν στο 92% και οι τιμές μίσθωσης για 2 διανυκτερεύσεις ξεκινούσαν από 500 ευρώ.

Το Καρπενήσι φαίνεται να προτιμούν τόσο Αθηναίοι που θέλουν να ξεφύγουν τις ημέρες των Χριστουγέννων και να βρεθούν κοντά στη φύση όσο και κάτοικοι τόσο της Φθιώτιδας όσο και των όμορων νομών. Οι προκρατήσεις για τις ημέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς πλέον έχουν αγγίξει το 100%. Σήμερα, διαθεσιμότητα καταγράφεται σε όμορα χωριά, όπως οι Κορυσχάδες με κόστος μίσθωσης 188 ευρώ/διανυκτέρευση, το Μεγάλο Χωρίο με κόστος μίσθωσης 412 ευρώ/διανυκτέρευση, το Νόστιμο με κόστος μίσθωσης 376 ευρώ για 2 διανυκτερεύσεις και ο Αγιος Νικόλαος με ζητούμενη τιμή μίσθωσης ανά διανυκτέρευση στα 100 ευρώ για κατοικία με 1 υπνοδωμάτιο. Περισσότερο τυχεροί τη δεδομένη χρονική στιγμή είναι οι εκδρομείς που θα θελήσουν να διαμείνουν τις ημέρες της Πρωτοχρονιάς, με το κόστος για 2 διανυκτερεύσεις να ξεκινά από 350 ευρώ και τις προκρατήσεις να αγγίζουν το 96%. Στην Καλαμπάκα οι προκρατήσεις σήμερα αγγίζουν το 97%, με το κόστος να κυμαίνεται πλέον από 410 έως 540 ευρώ για τις ημέρες των Χριστουγέννων. Τις ημέρες της Πρωτοχρονιάς, πλέον καταγράφεται μηδενική διαθεσιμότητα.

spot_img

Related articles

Ξεκαρδιστικό βίντεο: Αγελάδες… καβάλησαν η μία την άλλη μπροστά στη Βασίλισσα Καμίλα – Ξέσπασε σε γέλια

Ένα ξεκαρδιστικό περιστατικό συνέβη κατά την επίσκεψη του Βασιλιά Καρόλου και της Βασίλισσας Καμίλα στο Τζέρσεϊ των Αγγλονορμανδικών...

To παραμυθένιο love story της πριγκίπισσας Λεονόρ με νεαρό ισπανό ποδοσφαιριστή της Barcelona

Μια ακόμη ιστορική βραδιά ήταν η χθεσινή για την Ισπανία, και συγκεκριμένα για την Εθνική ποδοσφαιρική ομάδα της χώρας,...

Ολυμπιακός – Φορτούνης: Αποφασίζει Αραβία και οι «ερυθρόλευκοι» δεν περιμένουν άλλο

Ο Κωστάς Φορτούνης είχε στα χέρια του την μεγαλύτερη πρόταση που έκανε ποτέ σε Έλληνα ποδοσφαιριστή ο Ολυμπιακός. Αναγνωρίζοντας τη...

Ποια είναι η πλουσιότερη ηθοποιός του κόσμου με περιουσία ύψους 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων;

Αν σας ρωτούσαν ποιος πιστεύετε ότι είναι ο/η πλουσιότερος/η ηθοποιός στον κόσμο, ποιος θα λέγατε; Ο Ντουέιν Τζόνσον ή ο Τομ...