Βασίλης Σπαντούρος: Ο κορονοϊός είναι εδώ, ευτυχώς ο πανικός όχι

Date:

Share post:

Είναι πραγματικά αδύνατο πλέον, να μπορέσεις να παρακολουθήσεις τις καταιγιστικές εξελίξεις με το τρόπο που εξαπλώνεται ο κορονοϊός παγκοσμίως και τα μέτρα που λαμβάνονται καθημερινά για να τον αντιμετωπίσουν. Πριν λίγες ημέρες εμφανίστηκαν, όπως και ήταν δεδομένο πως θα συμβεί τα πρώτα κρούσματα και στη χώρα μας τα οποία αυξάνονται κάτι που επίσης είναι απολύτως φυσιολογικό.

Γράφει ο Βασίλης Σπαντούρος

Το σίγουρο είναι πως αντανακλαστικά μέχρι σήμερα έχουν φανεί πως υπάρχουν από πλευράς τόσο κεντρικής όσο και περιφερειακής εξουσίας. Ακύρωση προληπτικά, αποκριάτικων εκδηλώσεων, όπου θα μπορούσε να επιφέρει μαζική εξάπλωση του ιού, εύρεση άμεση στο βαθμό που μπορεί αυτό να συμβεί ατόμων που είχαν επαφή με τους προσβεβλημένους και υποβολή σε καραντίνα, κλείσιμο σχολείων όπου απαιτείται, απολυμάνσεις κ.α.

Σε τοπικό μάλιστα επίπεδο ΟΤΑ και Περιφερειών φαίνεται πως υπάρχει εγρήγορση και προετοιμασία με βάση τους κοινούς αποδεκτούς κανόνες που έχουν αποφασιστεί κεντρικά και προγραμματιστεί ανάλογα με το επίπεδο της κατάστασης.

Κύριο βάρος επίσης έχει δοθεί και είναι προφανές αυτό, εκτός από την ενημέρωση των κατοίκων στη δημιουργία μίας εικόνας ηρεμίας και ασφάλειας, έτσι ώστε να μη δημιουργηθούν φαινόμενα πανικού που εύκολα μέσω διαδικτύου και καλοθελητών μπορεί να δημιουργηθεί… τα κατάλοιπα της κατοχής δεν τα έχουμε ξεπεράσει… ας θυμηθούμε ακραίες αντιδράσεις του κόσμου… ( Ίμια, Τσέρνομπιλ, capital control).

Στο Δήμο Ραφήνας Πικερμίου, από τη πρώτη στιγμή ο Δήμαρχος, Βαγγέλης Μπουρνούς έχει δείξει απόλυτη συγκρότηση αλλά και αποφασιστικότητα. Είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, πως έχει έτοιμα εναλλακτικά σχέδια για κάθε ενδεχόμενο. Συναντήσεις και ενημερώσεις πραγματοποιούνται καθημερινά στο γραφείο του παρουσία φορέων της πόλης  για την λήψη  μέτρων αντιμετώπισης ενδεχόμενης επιδημίας από τον ιό.

Έχει δρομολογηθεί και ακολουθείται μία σειρά μέτρων και οδηγιών προς τους κατοίκους, όπου δίνεται ιδιαίτερο βάρος στην αποφυγή δημιουργίας πανικού με συνεχή ενημέρωση, η οποία περιλαμβάνει και την έκδοση αφίσας.

Ταυτόχρονα η Δημοτική αρχή έχει εστιάσει και στην Ενημέρωση της μαθητικής κοινότητας για τα μέτρα πρόληψης και αποφυγής των χώρων έντονου συγχρωτισμού, όπως και στην ενημέρωση των ευπαθών ομάδων.

Επιπροσθέτως, έχει προγραμματιστεί στο βαθμό που αυτό είναι εφικτό η προμήθεια από τον Δήμο των απαιτούμενων υλικών προφύλαξης.

Σύμφωνα με τον Δημοτικό Σύμβουλο και ιατρό, Μάκη Βουδούρη, ο οποίος συμμετέχει ενεργά στην ομάδα αυτή, τα γενικά μέτρα είναι: Σχολαστική ατομική υγιεινή και πλύσιμο των χεριών, χρήση αντισηπτικών, υγρή απολύμανση των χώρων υγιεινής και των κοινοχρήστων χώρων, με παράλληλη καλή  διατροφή, ξεκούραση, αποφυγή τουλάχιστον στην παρούσα φάση χώρων με «συνωστισμό». Σε περίπτωση δε, εμφάνισης ύποπτων συμπτωμάτων (πυρετός, βήχας), τότε εφαρμογή μάσκας μύτης στόματος και άμεση προσφυγή στον γιατρό.

Πηγή: Εφημερίδα Polis media

spot_img

Related articles

Παρασκευή 28 Ιουνίου στο DIVERS CLUB στη παραλία ΖΟΥΜΠΕΡΙ η πρώτη μεγάλη συναυλία του καλοκαιριού – Σημεία προπώλησης

Τη Παρασκευή 28 Ιουνίου στο DIVERS CLUB στη παραλία ΖΟΥΜΠΕΡΙ θα γίνει η πρώτη μεγάλη συναυλία του καλοκαιριού...

Το απόλυτο καλοκαιρινό ΠΑΡΤΥ με τους Χατζηφραγκέτα the band στο DIVERS CLUB στις 13 Ιουλίου – Link Προπώλησης

Οι Χατζηφραγκέτα the band σε full band σύνθεση μας δίνουν ραντεβού για μια μεγάλη συναυλία στο Divers beach...

Ήταν τελικά αόρατες οι γυναίκες στην Αρχαιότητα; – Η διαφορά ανάμεσα σε Αθηναίες και Σπαρτιάτισσες

Πόσο… αόρατες ήταν οι γυναίκες στην ελληνική αρχαιότητα; Υπήρχαν κοινωνίες στις οποίες η θέση τους ήταν πιο… ορατή; Ποια στερεότυπα είναι καιρός να...

Τι σκέφτονταν για το σεξ οι γυναίκες της Αρχαίας Ελλάδας;

Σύμφωνα με τον Σημωνίδη τον Αμοργιανό, έναν άνδρα ποιητή του 7ου αιώνα π.Χ., -ο οποίος στις ημέρες μας αναφέρεται συχνά...