Τούρκος οικονομολόγος: “Ή θα προσφύγουμε στο ΔΝΤ ή θα πέσει πείνα”

Date:

Share post:

Ένας από τους κορυφαίους οικονομολόγους στην Τουρκία άσκησε σκληρή κριτική στην κυβέρνηση Ερντογάν για τον τρόπο που έχει διαχειριστεί την πανδημία του κορωνοϊού σε σχέση με την οικονομί. Εξήγησε την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα και τόνισε πως αν η Άγκυρα δεν πάρει δραστικά οικονομικά μέτρα, τότε η επιλογή να στραφούν στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είναι μονόδρομος ειδάλλως θα «πέσει πείνα» στην Τουρκία.

 Σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο Atilla Yeşilada εξήγησε πως ο προϋπολογισμός για την υγειονομική περίθαλψη αυξήθηκε κατά 17,7% για το 2020, την ίδια στιγμή που το σύστημα υγείας της χώρας υποφέρει και ο αριθμός των θανάτων αυξάνεται, ειδικότερα σε υγειονομικό προσωπικό, γιατρούς και νοσηλευτές, με τον ίδιο να τονίζει ότι οι ΜΕΘ δεν αντέχουν άλλη πίεση και δεν επαρκούν για τη φροντίδα των ασθενών.

Στη συνέχεια επισήμανε πως η Τουρκία πρέπει να πάρει δραστικά μέτρα και να προχωρήσει σε lockdown για τέσσερις βδομάδες σε πρώτο στάδιο, ειδάλλως οι αριθμοί των νεκρών θα αυξηθούν κατακόρυφα λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «είμαι καπιταλιστής, αλλά δεν είμαι δολοφόνος κατά συρροήν. Για χάρη του Θεού, θα χάσουμε τόσους πολλούς ανθρώπους».

Ο αναλυτής στο debate που συμμετείχε στην τουρκική τηλεόραση δήλωσε πως κατανοεί την πίεση που θα υποστεί η τουρκική οικονομία, επιχειρήσεις και επιχειρηματίες από ένα lockdown, ωστόσο όπως εξήγησε «σε ένα lockdown, τουλάχιστον τέσσερα εκατομμύρια περισσότεροι άνθρωποι θα χάσουν τη δουλειά τους, εκ των οποίων δύο εκατομμύρια είναι ήδη ανεπίσημα άνεργοι, ενώ ένα ακόμη εκατομμύριο άνθρωποι θα χάσουν τα προς το ζην όταν η μικρή τους επιχείρηση χρεοκοπήσει».

Ωστόσο πρόσθεσε ότι αυτό μπορεί να αντιμετωπιστεί με πακέτα υποστήριξης προς τους ανθρώπους με τα χαμηλότερα εισοδήματα, από το να ρισκάρουν χιλιάδες άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους, όμως για να γίνει αυτό τότε η Τουρκία πρέπει να στραφεί στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Η Τουρκία, είπε ο οικονομολόγος, πρέπει να απευθυνθεί στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, να αυξήσει τους φόρους στους πλούσιους και να σταματήσει τη σπατάλη δημόσιου χρήματος, ένα σημαντικό μέρος των οποίων έρχεται με τη μορφή εγγυήσεων πληρωμών που γίνονται για έργα υποδομής δημόσιου-ιδιωτικού τομέα, όπως γέφυρες και αυτοκινητόδρομοι.

spot_img

Related articles

Γιατί τόσες πολλές γυναίκες στρέφονται προς την θεραπευτική κραυγή;

«Ξέρεις, μερικές φορές έρχομαι εδώ κάτω και απλά περιμένω», λέει η Liza Minelli ως Sally Bowls, αμέσως μετά...

«Η Ευρώπη αποσύρεται προς τέρψη της Ρωσίας»

H είδηση μέσω των μεγάλων ιστοσελίδων διπλωματίας και ενημέρωσης αρχίζει να κάνει τον γύρο του κόσμου. Η Ευρώπη αποσύρεται στρατιωτικά...

Για κοίτα με στα μάτια

Μιλώντας στη Βουλή ο πρωθυπουργός επέμεινε ότι μας κοιτάζει στα μάτια και μας διαβεβαιώνει ότι δεν υπήρξε καμία...

Δημογραφικό: Προς «παγκόσμια συνταξιοδοτική κρίση» – «Τεράστια πίεση» από τη γήρανση του πληθυσμού

Η δραματική μείωση της παγκόσμιας γονιμότητας καθ’ όλη τη διάρκεια του αιώνα αποδεικνύεται στις επικαιροποιημένες και ολοκληρωμένες δημογραφικές εκτιμήσεις των...