Αύριο στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες θα γίνει συνάντηση Ελλήνων και Τούρκων στρατιωτικών με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ.
Όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές στις Βρυξέλλες, στη συνάντηση θα συζητηθούν οι προτάσεις του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ και η ελληνική πλευρά θα καταθέσει τις παρατηρήσεις της στο κείμενο που έχει επιδώσει ο κ. Στόλτενμπεργκ.
Σε συνέντευξη Τύπου, ο κ. Στόλτενμπεργκ είχε πει ότι οι συζητήσεις στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ δεν θα μπουν στην ουσία των ελληνοτουρκικών διαφορών, αλλά έχουν στρατιωτικό – τεχνικό χαρακτήρα.
Στόχος του γενικού γραμματέα είναι να διαμορφωθεί ένας μηχανισμός αποτροπής τυχόν εμπλοκής των ελληνικών και τουρκικών πολεμικών σκαφών που έχουν συγκεντρωθεί στην Ανατολική Μεσόγειο.
Το παζάρι με το Oruc Reis
Η συνάντηση θα γίνει στο βελτιωμένο κλίμα που δημιούργησε η επιστροφή του Oruc Reis στο λιμάνι της Αττάλειας. Η Άγκυρα επέλεξε να μην ανανεώσει τη Navtex για το ερευνητικό σκάφος, ανοίγοντας παράθυρο ελπίδας στην αποκλιμάκωση. Στη συνέντευξη Τύπου της ΔΕΘ ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε το εξής σχόλιο:
«Η επιστροφή του Oruc Reis στην Αττάλεια είναι ένα θετικό πρώτο βήμα. Ελπίζω πραγματικά αυτό το βήμα να έχει συνέχεια. Είπα εχθές ότι ο επίλογος των προκλήσεων θα πρέπει να είναι ο πρόλογος των συζητήσεων. Εμείς ουδέποτε κρύψαμε ότι θέλουμε να συζητήσουμε με την Τουρκία, αλλά σε κλίμα ειρηνικό χωρίς προκλήσεις και κυρίως χωρίς μονομερείς ενέργειες.»
Ωστόσο, σήμερα ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι το Oruc Reis επέστρεψε στην Αττάλεια για συντήρηση.
Προσέθεσε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει τις έρευνες για υδρογονάνθρακες στην Ανατολική Μεσόγειο.
Το προφανές συμπέρασμα είναι ότι δεν έχουμε μπει ακόμα σε πραγματική διαδικασία αποκλιμάκωσης, αλλά γίνεται διπλωματικό παζάρι στο οποίο (εκτός των άλλων) από τη μια μεριά μπαίνουν οι έρευνες του Oruc Reis και από την άλλη η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου που θα συζητήσει το ενδεχόμενο ευρωπαϊκών κυρώσεων στην Τουρκία.
Ο Στέλιος Πέτσας σε σχετική ερώτηση του CNN Greece στο briefing, είπε ότι η κυβέρνηση περιμένει να δει αν η επιστροφή του Oruc Reis στην Αττάλεια αποτελεί κίνηση τακτικισμού από την πλευρά του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογαν. Προσέθεσε ότι αν υπάρξει συνέχεια και συνέπεια από την Τουρκία, η Ελλάδα θα επανακαθορίσει, αν χρειαστεί, τη στάση της.
Η φράση του κ. Πέτσα «κίνηση τακτικισμού» υπονοεί την ανησυχία της κυβέρνησης ότι το Oruc Reis θα κάνει μια ανάπαυλα 10 ημερών, περιμένοντας να περάσει «αναίμακτα» για την Τουρκία η Σύνοδος Κορυφής, και στη συνέχεια θα πλεύσει ξανά.
Ο Σαρλ Μισέλ στην Αθήνα
Αύριο θα επισκεφτεί την Αθήνα ο Σαρλ Μισέλ, ενώ την Τετάρτη θα βρεθεί στη Λευκωσία. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα έχει συναντήσεις με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Νίκο Αναστασιάδη.
Ο κ. Μισέλ, κατά τα φαινόμενα, θα επιχειρήσει να προωθήσει τον ελληνοτουρκικό διάλογο, ζητώντας ενδεχομένως μια πιο ελαστική στάση από την ελληνική πλευρά.
Στο τραπέζι είναι και η ιδέα για μια διεθνή διάσκεψη για την Ανατολική Μεσόγειο, η οποία όμως προσκρούει στην άρνηση της Τουρκίας να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία.
Βεβαίως, αν υπάρξει πολιτική βούληση, υπάρχουν τρόποι διευθετήσεων του ζητήματος για να γίνει η διάσκεψη.
Το υποχείριο του Μακρόν
Η κατάσταση περιπλέκεται από την κόντρα της Άγκυρας με το Παρίσι.
Η μικρότερη εμπλοκή των ΗΠΑ στην περιοχή, αφήνει ελεύθερο πεδίο το οποίο φιλοδοξεί να καλύψει η Τουρκία.
Η κυβέρνηση Ερντογάν δεν κρύβει την πρόθεσή της να καταστήσει την Τουρκία την κυρίαρχη στρατιωτική δύναμη στην Ανατολική Μεσόγειο.
Γι’ αυτό άλλωστε έχει εμπλακεί στη σύγκρουση της Λιβύης. Από την άλλη μεριά, η Γαλλία θεωρεί την Ανατολική Μεσόγειο χώρο ζωτικών συμφερόντων της. Μην ξεχνάμε ότι η Γαλλία ήταν αποικιοκρατική δύναμη στην παλιά Συρία, η οποία περιλάμβανε τη σημερινή Συρία και τον σημερινό Λίβανο. Ο Εμανουέλ Μακρόν με κάθε ευκαιρία επαναλαμβάνει ότι δεν υπάρχει περίπτωση να δεχτεί τα τουρκικά σχέδια.
Σήμερα το κρατικό τουρκικό πρακτορείο Anadolu κυκλοφόρησε βίντεο με ελληνική μετάφραση δηλώσεων του Χουλουσί Ακάρ.
Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας καλεί την Ελλάδα να μη γίνει υποχείριο (μεζές) του Μακρόν.
Πέρα από το προσβλητικό ύφος τους, οι δηλώσεις Ακάρ δείχνει ότι η αντιπαράθεση στην Ανατολική Μεσόγειο είναι πολυπαραγοντική, πράγμα που καθιστά ακόμα πιο δύσκολη την επίλυσή της.