Η “μυστική” συνάντηση στο Βερολίνο επιβεβαιώνει το ενδιαφέρον της Γερμανίας (και όχι μόνον) για την Τουρκία. Σύμφωνα με πληροφορίες η γερμανική πλευρά πιέζει Αθήνα και Άγκυρα για συμφωνία.
Την ώρα που η Τουρκία συνεχίζει τις απειλές κατά της Ελλάδας, το ΝΑΤΟ εξακολουθεί να εμφανίζεται διαλλακτικό απέναντι της και η Γερμανία εμφανίζεται ξανά σε ρόλο διαμεσολαβητή.
Η “μυστική” συνάντηση Τουρκίας, ΗΠΑ, Γαλλίας, Βρετανίας και Γερμανίας στο Βερολίνο, ενόψει της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη στις 29 και 30 Ιουνίου, επιβεβαιώνει το συμμαχικό και ιδίως το γερμανικό ενδιαφέρον για την Άγκυρα, η οποία “παζαρεύει” με την ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας, βάζοντας στο τραπέζι και τις παράλογες αξιώσεις της στο Αιγαίο.
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη «γερμανική θέση για την στρατιωτικοποίηση των ελληνικών νησιών», ο κ. Βάγκνερ επανέλαβε απόσπασμα από πρόσφατη δήλωση της Γερμανίαδς υπουργού Εξωτερικών, Αναλένα Μπέρμποκ:
“Η Ελλάδα διαδραματίζει σημαντικό ρόλο, όταν πρόκειται για την ασφάλεια της περιοχής της Μεσογείου. Σε μια περίοδο όπου η τάξη ασφάλειας της Ευρώπης αμφισβητείται θεμελιωδώς από τον Πρόεδρο Πούτιν, πρέπει ως σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ και Ευρωπαίοι εταίροι να στέκουμε ενωμένοι. Πρέπει προβλήματα να λύνονται με συζήτηση και όχι με κλιμάκωση εντάσεων”.
Η λέξη- κλειδί είναι η “συζήτηση”, καθώς πληροφορίες αναφέρουν ότι το Βερολίνο πιέζει το τελευταίο διάστημα Ελλάδα και Τουρκία “να τα βρούνε”, με μία μάλλον συμβιβαστική διάθεση. Για τους Γερμανούς, όπως και για τους περισσότερους συμμάχους άλλωστε, τα ελληνοτουρκικά είναι ένας πονοκέφαλος, που θα ήθελαν να κλείσει με εκατέρωθεν υποχωρήσεις.
Η Άγκυρα πάντως δείχνει μόνο επεκτακτικές διαθέσεις, κλιμακώνοντας καθημερινά τη ρητορική και αξιοποιώντας και τις νατοϊκές διαδικασίες, δείχνοντας ποιες είναι οι διαθέσεις της εν όψει της Συνόδου Κορυφής της Μαδρίτης.
Κατά τη δεύτερη ημέρα χθες των εργασιών της κοινοβουλευτικής συνέλευσης του ΝΑΤΟ σημειώθηκε και νέο “θερμο επεισόδιο”, αυτή τη φορά μεταξύ του υπουργού Εσωτερικών της Τουρκίας, Σουλεϊμάν Σοϊλού και των Ελλήνων βουλευτών.
Την ίδια στιγμή, η Τουρκία διακινεί non paper στις ξένες πρεσβείες κατηγορώντας την Ελλάδα ότι απειλεί για μονομερή επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια, κάτι που αποτελεί στην πραγματικότητα αναφαίρετο δικαίωμα της χώρας μας με βάση το διεθνές δίκαιο.
Και παράλληλα ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προβαίνει καθημερινά σε απειλητικές δηλώσεις κατά της Ελλάδας.
Η τακτική αυτή φυσικά κάθε άλλο παρά βοηθά το διάλογο, ενώ στην Αθήνα δε λείπουν και οι φωνές που προειδοποιούν ότι η Τουρκία δε θα εγκαταλείψει τις ηγεμονικές της επιδιώξεις εάν λάβει για παράδειγμα μερίδιο στους ενεργειακούς πόρους της Ανατολικής Μεσογείου.
“Με εκπτώσεις σε θέματα εθνικής κυριαρχίας δεν εξαγοράζεται η ειρήνη”, είχε δηλώσει χαρακτηριστικά σε πρόσφατη παρέμβαση του ο πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής.
Δεν είναι όμως μόνο η Γερμανία, που ακούει με προσοχή την Άγκυρα. Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος προχθές κράτησε για άλλη μία φορά ίσες αποστάσεις στα ελληνοτουρκικά και προέτρεψε σε διάλογο, επικοινώνησε τηλεφωνικά χθες με τον κ.Ερντογάν, αφού αυτό που προέχει τη στιγμή αυτή για τη Συμμαχία είναι να αρθεί το τουρκικό βέτο στην ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας πριν τη Μαδρίτη.
Η ελληνική διπλωματία κινείται συνεπώς σε ναρκοπέδιο τις δύο εβδομάδες που απομένουν μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ και ενδεχομένως και για αρκετό καιρό μετά, αφού προβλέπεται θερμό καλοκαίρι στα ελληνοτουρκικά. Πρέπει αφενός να απαντά με ψυχραιμία στις τουρκικές προκλήσεις, αφετέρου να αναδεικνύει πως είναι η γειτονική χώρα που τορπιλίζει κάθε ελπίδα διαλόγου, ο οποίος θα μπορούσε να διεξαχθεί μόνο χωρίς εντάσεις και με βάση το διεθνές δίκαιο.