Tο Eurogroup της πανδημίας: Οι πρωταγωνιστές, οι προτάσεις και οι κρίσιμες αποφάσεις

Date:

Share post:

Οι αποφάσεις που καλείται να λάβει το σημερινό Eurogroup είναι εξαιρετικής κρισιμότητας τόσο για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας του κορωνοϊού στα συστήματα υγείας των κρατών μελών της ζώνης του ευρώ, όσο και για την απόκρουση της ύφεσης και των οικονομικών συνεπειών της υγειονομικής κρίσης στην οικονομία της ευρωζώνης.

Η Ευρωομάδα θα συγκληθεί σήμερα στις 6 το απόγευμα ώρα Ελλάδος μέσω τηλεδιάσκεψης και το μεγάλο ερώτημα είναι εάν μέσα στις 29 ώρες που θα έχουν διαμεσολαβήσει, από την ανακοίνωση της αναστολής του χθεσινού Eurogroup, θα έχει βρεθεί η χρυσή τομή για μια συμφωνία που ο προεδρεύων του Eurogroup Μάριο Σεντένο έχει χαρακτηρίσει ως «ένα ισχυρό Ευρωπαϊκό «δίχτυ ασφαλείας» εναντίον των επιπτώσεων του κορωνοϊού» που θα προστατεύει επαρκώς εργαζόμενουςεπιχειρήσεις και κυρίως τις οικονομίες των κρατών μελών.

eurogroup2

Οι υπουργοί Οικονομικών της ζώνης του ευρώ καλούνται να δώσουν ένα διπλό μήνυμα: αφενός ότι η ευρωζώνη είναι αρραγής και πορεύεται συντονισμένα στην αντιμετώπιση της υγειονομικής και οικονομικής κρίσης, αφετέρου πως θα κάνουν ότι είναι απαραίτητο για να προστατευθεί το κοινό νόμισμα.

eurogroup3

 

Δεδομένου ότι το χθεσινό Eurogroup κατέδειξε πως χώρες όπως η Ολλανδία , αλλά και η Ιταλία θέτουν ως προτεραιότητα την εθνική τους γραμμή, θα πρέπει να υπάρξουν συμβιβασμοί από όλες τις πλευρές, ώστε να μην σταλεί λάθος μήνυμα στις αγορές.

Να σημειωθεί πως στον απόηχο του άκαρπου Eurogroup οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων ενισχύθηκαν χθες, ενδεικτικό της νευρικότητας των επενδυτών.

eurogroup4

«Όσο κοντά είμαστε σε μια συμφωνία άλλο τόσο κοντά είμαστε και σε ένα ναυάγιο», ανέφερε χθες στο CNN Greece έμπειρος Ευρωπαίος αξιωματούχος, υπογραμμίζοντας πως τα βασικά επιχειρήματα της Ολλανδίας τα ενστερνίζεται μια μικρή ομάδα χωρών του Ευρωπαϊκού Βορρά και πως τα επιχειρήματα της Ιταλίας βρίσκουν σύμφωνες πολλές χώρες του μπλοκ.

Η Ολλανδία είναι αντίθετη στα ευρωομόλογα και σε όποιο σχήμα μοιάζει με αμοιβαίοποιηση του χρέους, θεωρώντας πως αυξάνουν τους κινδύνους για την Ευρώπη. Ωστόσο, οι περισσότερες χώρες της ευρωζώνης θεωρούν πως αυτό το βήμα είναι καθοριστικό και για να πειστούν οι επενδυτές για το αδιάσπαστο της ευρωζώνης και για να αποκτήσει η νομισματική ένωση ομοσπονδιακά χαρακτηριστικά.

Η Ιταλία από την άλλη φέρεται να επιθυμεί ο δανεισμός από τις πιστωτικές γραμμές του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) να γίνεται χωρίς προϋποθέσεις και συγκεκριμένους όρους. Η ευρωζώνη θέλει όμως να διασφαλίσει πως αυτό θα αφορά αποκλειστικά χρήματα που πηγαίνουν για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης και όχι χρήματα που θα καταλήξουν να χρηματοδοτούν άλλες δαπάνες. Και για το λόγο αυτό αναζητείται μια δικλείδα ασφαλείας που θα αποτρέπει τις «καταχρήσεις».

eurogroup5

Μέσα σε αυτό το κλίμα επενδύονται πολλά στο διαμεσολαβητικό ρόλο Γερμανίας και Γαλλίας και στις επαφές που κατά πληροφορίες έγιναν σε ανώτατο επίπεδο τις τελευταίες ώρες για να γεφυρωθούν οι διαφορές. Η Γερμανία φέρεται να θεωρεί πως ο ESM πρέπει να χρησιμοποιηθεί για να καλυφθούν ιατροφαρμακευτικά κόστη σε αυτές τις εξαιρετικές περιστάσεις και πως υπάρχει τρόπος αυτό να γίνει χωρίς να επηρεαστεί ο ρόλος του Μηχανισμού Σταθερότητας ως δανειστή τελευταίου καταφυγίου.

eurogroup6

Παράλληλα, Γαλλία και Γερμανία φέρονται να συμφωνούν πως μπορεί να σχηματοποιηθεί ένα «δημοσιονομικό εργαλείο» που θα αναλαμβάνει να εκδίδει κοινό χρέος για να χρηματοδοτεί αναπτυξιακές πολιτικές σε χαλεπούς καιρούς.

Ωστόσο, οι δύο χώρες δεν συμφωνούν απολύτως στο χρόνο και στις πηγές χρηματοδότησης αυτού του εργαλείου που το ονομάζουν «recovery fund», κάτι που όμως δεν είναι το κεντρικό ζητούμενο, από τη στιγμή που χρηματοδοτικές λύσεις ύψους 500 δισ. ευρώ είναι ήδη στο τραπέζι.

eurogroup7

Πάντως, πρέπει να τονιστεί πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει ταχθεί ανοικτά υπέρ της έκδοσης ευρωομολόγων και υπέρ της χρήσης όλων των διαθέσιμων χρηματοδοτικών σχημάτων, καθώς θεωρεί πως η ανάταξη της ευρωζώνης από την ύφεση στην οποία θα τη βυθίσει ο κορωνοϊός το 2020, θα απαιτήσει πόρους ύψους τουλάχιστον 1,5 τρις. ευρώ. Και πίσω από αυτή τη θέση της ΕΚΤ αναμένεται να στοιχηθούν στο σημερινό Eurogroup πολλοί υπουργοί Οικονομικών.

eurogroup8

cnn.gr

spot_img

Related articles

Έσπασε το φράγμα του 2021, πλησιάζουν τις 300.000 ψήφους

Σε εξέλιξη βρίσκεται ο πρώτος γύρος της διαδικασίας εκλογής νέου προέδρου στο ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, με τα εκλογικά...

Σύμη: Άγρια κόντρα on air του δημάρχου με τον Άδωνι Γεωργιάδη για την υποστελέχωση του Κέντρου Υγείας

Έντονη αντιπαράθεση είχε ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, με τον δήμαρχο Λευτέρη Παπαδολούκα, για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η...

Τέμπη: Καταπέλτης για την κυβέρνηση η Καρυστιανού – Η συγκλονιστική παρέμβαση στο ευρωκοινοβούλιο

Για προσπάθεια χειραγώγησης του ευρωκοινοβουλίου κατηγόρησε την κυβέρνηση Μητσοτάκη, η Μαρία Καρυστιανού, πρόεδρος του συλλόγου «Τέμπη 2023», μιλώντας στη συνεδρίαση της...

Τέμπη: Φωτογραφίες ντοκουμέντο – Βιολογικό υλικό, προσωπικά αντικείμενα και συντρίμμια πεταμένα σε οικόπεδο

Νέα στοιχεία για τα Τέμπη έρχονται στο φως της δημοσιότητας. Φωτογραφίες ντοκουμέντο από βιολογικό υλικό, προσωπικά αντικείμενα επιβαινόντων και συντρίμμια από...