Τι κρύβεται πίσω από την οδηγία της Κομισιόν για τον κοροναϊό και τους εργαζόμενους – Τι θα κάνει η Ελλάδα;

Date:

Share post:

Οι αντιδράσεις κορυφώνονται και κλιμακώνονται πανευρωπαϊκά μετά την απόφαση της Κομισιόν να μην ταξινομήσει τον νέο κοροναϊό στο μέγιστο επίπεδο επικινδυνότητας που προβλέπει η νομοθεσία για την προστασία των εργαζομένων, προκαλώντας απογοήτευση στα εργατικά συνδικάτα.

Ευρωπαϊκή οδηγία του 2000 για την προστασία των εργαζομένων από τους κινδύνους της έκθεσής τους σε βιολογικούς παράγοντες στους χώρους εργασίας ορίζει μια κλίμακα σοβαρότητας των μικροβίων σε τέσσερα επίπεδα.

Η ομάδα 1, η λιγότερο επικίνδυνη, δεν είναι “πιθανό να προκαλέσει ασθένεια στον άνθρωπο”. Η ομάδα 4, η πιο επικίνδυνη, εκτός από την πρόκληση σοβαρών ασθενειών, “συνιστά σοβαρό κίνδυνο για τους εργαζόμενους” και παρουσιάζει “υψηλό κίνδυνο μετάδοσης στην κοινότητα”.

Η επιτροπή τεχνικής προόδου (αποτελούμενη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ειδικούς από τα κράτη μέλη) “έδωσε θετική γνωμοδότηση για να συμπεριληφθεί η Covid-19 στον κατάλογο (…) στο επίπεδο κινδύνου 3”, δήλωσε σήμερα η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Mάρτα Βιτσόρεκ, σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες.

Η απόφαση τούτη αναμένεται να τεθεί σε ισχύ τον Ιούνιο πρόσθεσε η ίδια, τονίζοντας πως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο (που εκπροσωπεί όλα τα κράτη μέλη) έχουν ένα μήνα για να προβάλλουν τις αντιρρήσεις τους στην απόφαση.

Αυτή η ανακοίνωση προκάλεσε την οργή των συνδικάτων που τις προηγούμενες ημέρες είχαν ζητήσει από την Επιτροπή να περιλάβει τον κορονοϊό στην πιο επικίνδυνη ομάδα.

“Λυπούμεθα γι’ αυτήν την απόφαση”, ανέφερε σε δήλωσή του ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων (CES) Περ Χίλμερσον.

Για την CES, θα ήταν απολύτως σκόπιμο να ταξινομηθεί ο κορονοϊός στην υψηλότερη κατηγορία (4) «όχι μόνο λόγω της απουσίας αποτελεσματικής θεραπείας ή εμβολίου, αλλά και επειδή υπάρχει υψηλός κίνδυνος μετάδοσης του ιού από εργαζόμενους που έρχονται σε επαφή με το κοινό”.

Τα κράτη μέλη έχουν το δικαίωμα να μην υιοθετήσουν την οδηγία να κατατάξουν τον κοροναϊό στη βαθμίδα κινδύνου που υποδεικνύει η Κομισιόν, όμως κάποιες άλλες μπορούν να “πατήσουν” εκεί ώστε να περικοπούν δικαιώματα και μέτρα υπέρ των εργαζομένων τα οποία προϋποθέτει η κατηγορία “4”. Τι θα γίνει στην Ελλάδα είναι το ερώτημα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

spot_img

Related articles

Τι προκάλεσε την πληθυσμιακή κατάρρευση της νεολιθικής Ευρώπης;

Η απότομη μείωση του πληθυσμού της βορειοδυτικής Ευρώπης πριν από 5.000 χρόνια ίσως προκλήθηκε από αλλεπάλληλες επιδημίες πανώλης,...

Ελεύθερη, ωραία και στη Μύκονο η Νάταλι Πόρτμαν

Ο ένας μετά τον άλλο καταφθάνουν στον νησί των Ανέμων οι χολιγουντιανοί αστέρες. Ανάμεσά τους και η Νάταλι Πόρτμαν που...

«Σκίζει» ο «Κανένας» σε νέα δημοσκόπηση για τον πιο δημοφιλή πρωθυπουργό – Ρωγμές στο προφίλ Μητσοτάκη

Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι τάσεις της MRB, που καταγράφουν το πολιτικό σκηνικό της χώρας, στέλνοντας ηχηρά μηνύματα στα κόμματα...

Μητσοτάκης: Ο Μίτσκοσκι μέσα στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ χρησιμοποίησε την ονομασία Βόρεια Μακεδονία

Για τη Βόρεια Μακεδονία, την Τουρκία και το Κυπριακό, αλλά και τη στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία, μίλησε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης σε δηλώσεις του...