Οι δύο άνδρες είχαν νωρίτερα τηλεφωνική επικοινωνία.
Ο Πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο ζήτημα της Αγίας Σοφίας κατά την τηλεφωνική συνομιλία του με τον Τούρκο ομόλογό του Ταγίπ Ερντογάν, επισημαίνοντάς του τη δημόσια κατακραυγή στη Ρωσία για την απόφαση της Άγκυρας για τη μετατροπή σε τζαμί.
Σύμφωνα με το Κρεμλίνο:
«Ο Βλαντίμιρ Πούτιν έστρεψε την προσοχή του Ταγίπ Ερντογάν στη σημασία της δημόσιας κατακραυγής στη Ρωσία για την απόφαση αλλαγής του καθεστώτος της Αγίας Σοφίας».
Ο Ερντογάν από την πλευρά του δεσμεύτηκε ότι όσοι επιθυμούν να παρευρεθούν στο τζαμί θα γίνουν δεκτοί, ενώ και τα χριστιανικά ιερά αντικείμενα θα διατηρηθούν.
Θυμίζουμε πως στο ζήτημα της Αγίας Σοφίας αναφέρθηκε νωρίτερα σήμερα και ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Βερσίνιν, υπογραμμίζοντας ότι «πρόκειται για εσωτερικό ζήτημα της Τουρκίας στο οποίο ούτε εμείς ούτε οποιοσδήποτε άλλος πρέπει να αναμιχθεί».