Νέα ένταση στον Έβρο – Διάβημα της Αθήνας για τμήμα του ποταμού που παρουσιάστηκε ως τουρκικό – Για “εισβολή” μιλά η Daily Mail

Date:

Share post:

Σε διάβημα προς την τουρκική πλευρά προέβη η Αθήνα, κατόπιν εντολής του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, για το ζήτημα που έχει προκύψει σε σημείο του νοτίου Εβρου, με αφορμή την αλλαγή της κοίτης του ποταμού, όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές.

Πρόκειται για θέμα το οποίο ανέκυψε τις προηγούμενες εβδομάδες, αυτή τη φορά με αφορμή την παρουσίαση ενός τμήματος ελληνικού εδάφους ως τουρκικού.

Συγκεκριμένα, στον Νότιο Εβρο, στη θέση Μελισσοκομείο, η οποία βρίσκεται σε ένα σημείο το οποίο πλημμυρίζει κάθε χρόνο μετά το φθινόπωρο και με βάση τους χάρτες του 1923 ανήκει στην Ελλάδα, βρίσκονται τις τελευταίες εβδομάδες στοιχεία της τουρκικής στρατοχωροφυλακής και των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας της γείτονος.

Η διαφορά δεν είναι νέα και εδράζεται στην αλλαγή της κοίτης του ποταμού Εβρου. Η κοίτη έχει μετακινηθεί, με αποτέλεσμα στη θέση της να βρίσκεται πλέον ένα έλος, το οποίο το καλοκαίρι ξεραίνεται και τον χειμώνα πλημμυρίζει δημιουργώντας εκεί μια νησίδα. Αυτή τη μεταφορά της κοίτης εκμεταλλεύεται η Τουρκία προκειμένου να διεκδικήσει μια περιοχή η οποία φθάνει τα περίπου 16 στρέμματα γης. Τριβές υπήρχαν και στο παρελθόν, ωστόσο, πλέον, στην περιοχή υπάρχει η σταθερή παρουσία δυνάμεων ασφαλείας της Τουρκίας, οι οποίες και εμποδίζουν τις εργασίες των στελεχών της Γεωγραφικής Υπηρεσίας Στρατού να ολοκληρώσουν τη διευθέτηση του χώρου από ελληνικής πλευράς, ενόψει επέκτασης του φράχτη και στον Νότιο Εβρο.

Σε πρακτικό επίπεδο, η Αθήνα επικαλείται τους χάρτες με τους οποίους χαράχθηκαν τα σύνορα το 1923 και έκτοτε κάποια σημεία του επιβεβαιώθηκαν εκ νέου, ακριβώς λόγω της ανάγκης υπολογισμού των αλλαγών που επήλθαν στο ανάγλυφο από την αλλαγή του ρου του ποταμού σε κάποια σημεία.

Για την ελληνική πλευρά το συγκεκριμένο εμπόδιο πρακτικά δημιουργεί προσκόμματα και στην προσπάθεια που γίνεται τους τελευταίους μήνες για επέκταση του φράχτη και στον Νότιο Εβρο, αλλά και για την οχύρωση της περιοχής, ώστε σε περίπτωση επανάληψης ενός σεναρίου όπως αυτό του Μαρτίου, να ελαχιστοποιηθούν οι πιθανότητες προώθησης νέου κύματος μεταναστών προς την Ελλάδα.

Η τουρκική πλευρά επικαλείται τη χάραξη που αποτυπώνεται σε ψηφιακές πλατφόρμες και ελεύθερες πηγές (όπως η google), που, όπως έχει αποδειχθεί επανειλημμένως στο παρελθόν, είναι πρακτικά αδύνατον να ανταποκρίνονται στην ακρίβεια με την οποία έχουν χαραχθεί συνοριακές γραμμές με βάση όλα τα κλασικά όργανα γεωδαισίας (όπως το θεοδόλιχο, κλισιόμετρο κ.λπ.).

Daily Mail: Εισβολή τουρκικής στρατιωτικής δύναμης σε περιοχή του Έβρου

Το θέμα επισημαίνει η βρετανική Daily Mail, την ίδια ώρα που στην Ελλάδα το θέμα υποβαθμίζεται στο πλαίσιο των εξαιρετικά χαμηλών τόνων που τηρεί η κυβέρνηση έναντι της κλιμακούμενης τουρκικής προκλητικότητας. Κάνει λόγο μάλιστα για εισβολή τουρκικής στρατιωτικής δύναμης σε περιοχή του Έβρου και ειδικότερα σε τμήμα όπου αναδιαμορφώθηκε η κοίτη του ποταμού μετά από τις τελευταίες πλημμύρες.

Όλα αυτά συμβαίνουν παράλληλα με τις υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών πάνω από κατοικημένα νησιά του Αιγαίου, γεγονός που δείχνει πως η Άγκυρα επιχειρεί να αναβαθμίσει την ένταση, κάτι που πιθανώς να συνδέεται και με έναν παράλληλο οικονομικό πόλεμο καθώς η Ελλάδα προσπαθεί να στηρίξει τον τουρισμό.

Συγκεκριμένα, όπως γράφει η Daily Mail υπό τον τίτλο “Δεκάδες Τούρκοι στρατιώτες εισβάλλουν και καταλαμβάνουν ένα μικρό κομμάτι ελληνικής γης, εγκαθιστούν τη σημαία τους και στήνουν στρατόπεδο κατά μήκος αμφισβητούμενων συνόρων” :

Τα τουρκικά στρατεύματα εισέβαλαν και κατέλαβαν ένα μικρό κομμάτι ελληνικής γης στα αμφισβητούμενα (;;;) σύνορά τους. Η βρετανική εφημερίδα δέχεται, προφανώς, τις τουρκικές αιτιάσεις περί αμφισβήτησης της συνοριακής γραμμής, εκτός εάν αναφέρεται στις μετακινήσεις του συνόρου όσον αφορά τον ποτάμο Έβρο, ανάλογα με τις συνθήκες και της ροή των νερών κατά τη διάρκεια του έτους.

Κατά την εφημερίδα, περίπου 35 στρατιώτες εγκαταστάθηκαν σε μια περιοχή πλημμυρών στην ανατολική όχθη του ποταμού Έβρου στο Μελισσοκομείο.

Τούρκοι στρατιώτες και ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας έχουν τώρα μια σταθερή παρουσία στην ελληνική επικράτεια και έχουν στρατοπεδεύσει στην τσέπη του Μελισσοκομείου στις Φέρες, όπως αναφέρει και η ελληνική ιστοσελίδα Army Voice .

Στο στρατόπεδο υπάρχει τώρα μια μικρή τουρκική σημαία σε ένα δενδρο. Τα στρατεύματα έχουν απορρίψει τα ελληνικά αιτήματα για απόσυρση.

Περίπου 35 στρατιώτες βαδίστηκαν σε μια περιοχή πλημμυρών στην ανατολική όχθη του ποταμού Έβρου στο Μελισσοκομείο.  Η περιοχή που εισβάλλεται είναι σκιασμένη με κόκκινο χρώμα
Η Daily Mail εξηγεί πως το σκιασμένο τμήμα της φωτογραφίας είναι αυτό στο οποίο εισέβαλαν και κατέχουν τούρκοι στρατιώτες, εκμεταλευόμενοι τις πλημμύρες και την τροποποίηση της κοίτης του ποταμού

Τοπικές αναφορές αναφέρουν ότι η εισβολή ανταποκρίνεται σε έρευνα του ελληνικού στρατού για την περιοχή 1,6 εκταρίων ως μέρος των σχεδίων επέκτασης του συνοριακού φράχτη που κράτησε τους πρόσφυγες έξω.

Η Τουρκία αρνείται να αναγνωρίσει ότι μέρος της γης στην ανατολική πλευρά του ποταμού Έβρου εξακολουθεί να ανήκει στην Ελλάδα, ακόμη και αν ο ποταμός αλλάξει τη φυσική του πορεία.

Οι εντάσεις μεταξύ των δύο χωρών έχουν αυξηθεί υπό τον σκληρό Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Στο στρατόπεδο υπάρχει τώρα μια μικρή τουρκική σημαία από ένα δέντρο.  Τα στρατεύματα έχουν απορρίψει τα ελληνικά αιτήματα για απόσυρση.  Εικόνα: Έλληνες στρατιώτες περιπολούν δίπλα στο φράχτη ασφαλείας στα ελληνοτουρκικά σύνορα στο χωριό Καστανιές στην περιοχή του Έβρου
Στο στρατόπεδο υπάρχει τώρα μια μικρή τουρκική σημαία.Τα στρατεύματα έχουν απορρίψει τα ελληνικά αιτήματα για απόσυρση. Εικόνα: Έλληνες στρατιώτες περιπολούν δίπλα στο φράχτη ασφαλείας στα ελληνοτουρκικά σύνορα στο χωριό Καστανιές στην περιοχή του Έβρου

Ο ΥΕΘΑ Νίκος Παναγιωτόπουλος, εξάλλου, μιλώντας στην ΕΡΤ για την αυξανόμενη τουρκική προκλητικότητα, επεσήμανε για μια ακόμη φορά τον υπαρκτό κίνδυνο ενός ατυχήματος, “με τόση ένταση που υπάρχει σε τόσο μικρό χώρο”.

Ο κ.Παναγιωτόπουλος είπε ότι έχουν γίνει διαβήματα στο ΝΑΤΟ.

Πηγή: Daily Mail

spot_img

Related articles

Η 80ή Επέτειος από την Εκτέλεση των 54 Ελλήνων στο Πικέρμι

Η 80ή Επέτειος από την Εκτέλεση των 54 Ελλήνων στο Πικέρμι Σήμερα, στο Πικέρμι, πραγματοποιήθηκε το μνημόσυνο για την...

Η Ραφήνα χωρίς άμεση ιατρική βοήθεια: Αναγκαία η επέμβαση του Υπουργείου Υγείας

Η Ραφήνα χωρίς άμεση ιατρική βοήθεια: Αναγκαία η επέμβαση του Υπουργείου Υγείας Η χθεσινή τραγωδία στη Ραφήνα, όπου μια...

Χρήστος Μουζακίτης: Το μέλλον είναι εδώ και λάμπει σαν διαμάντι

Η σχέση του παίκτη με την μπάλα είναι ερωτική, οδηγεί σε διαδρόμους μυσταγωγίας και μεταξύ των δύο αναπτύσσεται...

Η νέα γενιά, οι εντολές του «Μέντι» και η ένταση στις προπονήσεις

Ο Ολυμπιακός έδωσε και το δεύτερο φιλικό της προετοιμασίας του στην Ολλανδία, αντιμετωπίζοντας αυτή την φορά την Μέχελεν...