Από την Ασία και την Ευρώπη μέχρι τη Λατινική Αμερική και τις χώρες της υποσαχάριας Αφρικής έχει εξαπλωθεί η πανδημία του κορονοϊού και είναι πλέον θέμα χρόνου να φτάσει σε κάθε γωνιά του πλανήτη.
Κρούσματα καταγράφονται αυτή τη στιγμή σε 139 χώρες του κόσμου με τον συνολικό αριθμό τους να υπερβαίνει τα 145.000 και τους νεκρούς να ανέρχονται πλέον σε 5.429. Από τους καταγεγραμμένους ασθενείς, οι 71.694 εμφανίζονται να έχουν αναρρώσει.
Ολο και περισσότερα κράτη κλείνουν τα σύνορά τους και αναστέλλουν όλες τις πτήσεις από και προς εξωτερικό σε μια προσπάθεια να περιορίσουν την εξάπλωση της νόσου. Επίσης, ολοένα και περισσότερες κυβερνήσεις λαμβάνουν δρακόντεια μέτρα όπως το κλείσιμο σχολείων και καταστημάτων, την απαγόρευση συγκεντρώσεων και την επιβολή καραντίνας σε μεγάλο μέρος του πληθυσμού. Μεγαλουπόλεις έχουν μετατραπεί σε «φαντάσματα», με τους κατοίκους να φοβούνται να κυκλοφορήσουν και να μένουν κλεισμένοι στα σπίτια τους.
Στην Ισπανία υπάρχουν φόβοι ότι θα μετατραπεί σε δεύτερη Ιταλία, με τα θύματα να έχουν φτάσει ήδη τα 133 και τους ασθενείς να ανέρχονται σε 5.232. Και σε αυτή την περίπτωση κηρύχτηκε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, με τον πρωθυπουργό της χώρας να προειδοποιεί ότι τα κρούσματα μπορεί να ξεπεράσουν τα 10.000 την επόμενη εβδομάδα.
Στην Ιταλία η κατάσταση παραμένει εφιαλτική με 1.266 θανάτους και 17.660 επιβεβαιωμένα κρούσματα.
Στην Γαλλία καταγράφηκαν 800 νέα κρούσματα μέσα σε μια ημέρα, από την Πέμπτη στην Παρασκευή, ενώ το ίδιο 24ωρο ανέκυψαν 693 νέοι ασθενείς στη Γερμανία.
Κίνα
Ο αριθμός των εισαγόμενων από το εξωτερικό κρουσμάτων ξεπέρασε για πρώτη φορά τον αντίστοιχο που καταγράφηκε από τοπική μετάδοση την Παρασκευή. Στη χώρα εντοπίστηκαν μόνο 11 νέα κρούσματα, εκ των οποίων τα 4 αφορούν σε μόλυνση εντός της κοινότητας – όλα στην επαρχία Χουμπέι.
Αυτή είναι η 9η συνεχόμενη μέρα που σημειώνεται μείωση των κρουσμάτων. Το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 13 νέοι θάνατοι, ανεβάζοντας τον τραγικό απολογισμό στους 3.189.
Ιαπωνία
Τα κρούσματα σκαρφάλωσαν στα 1.423 το Σάββατο, εκ των οποίων τα 697 προέρχονται από το κρουαζιερόπλοιο Diamond Princess. Τουλάχιστον 28 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους.
Νότια Κορέα
Εχουν καταγραφεί 8.086 ασθενείς, εκ των οποίων οι 107 το τελευταίο 24ωρο, και 73 θάνατοι. Για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, ωστόσο, ο αριμθός των ατόμων που ανάρρωσαν ξεπέρασε τον αντίστοιχο των νέων κρουσμάτων. Η Νότια Κορέα είναι η χώρα της Ασίας που δέχθηκε το μεγαλύτερο πλήγμα μετά την Κίνα.
Κρούσματα παντού και χώρες σε έκτακτη ανάγκη
Οι αρχές του Ισημερινού ανακοίνωσαν τον πρώτο θάνατο εξαιτίας του νέου κορονοϊού, διευκρινίζοντας ότι επρόκειτο για μια γυναίκα 71 ετών η οποία επέστρεψε από την Ισπανία. Ηταν το πρώτο κρούσμα της ασθένειας στη χώρα, ενώ ο θάνατός της είναι ο πέμπτος στη Λατινική Αμερική – δύο θανάτους μετρά η Αργεντινή, έναν η Γουιάνα και άλλον έναν ο Παναμάς. Ο Ισημερινός κήρυξε την Τετάρτη κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία όπως και η Κολομβία.
Ο πρωθυπουργός της Τζαμάικα κήρυξε το νησί σε κατάσταση καταστροφής και πρόσθεσε ότι η χώρα ζητεί 100 νοσηλευτές από την Κούβα για να μπορέσει να αντιμετωπίσει την κρίση.
Η Νέα Ζηλανδία ανακοίνωσε ότι όποιος επιστρέφει στη χώρα από τα μεσάνυκτα της Κυριακής και μετά θα πρέπει να παραμένει σε καραντίνα για 14 ημέρες. Εξάλλου κανένα κρουαζιερόπλοιο δεν θα γίνεται δεκτό στα λιμάνια της Νέας Ζηλανδίας ως τις 30 Ιουνίου.
Η Σαουδική Αραβία αναστέλλει όλες τις διεθνείς πτήσεις για δύο εβδομάδες από αύριο Κυριακή. Η ίδια περίοδος δεκατεσσάρων ημερών θα κηρυχθεί κατ’ εξαίρεση αργία για τους υπηκόους και τους κατοίκους του βασιλείου που δεν θα είναι σε θέση να επιστρέψουν στην επικράτεια.
Τα δύο πρώτα επιβεβαιωμένα κρούσματα εντοπίστηκαν και στη Βενεζουέλα, σε έναν άνδρα και μία γυναίκα που είχαν ταξιδέψει πρόσφατα στην Ευρώπη. Μετά την ανακοίνωση αυτών των δύο πρώτων κρουσμάτων του ιού SARS-C0V-2 ο πρόεδρος της Βενεζουέλας κήρυξε τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. «Μπαίνουμε όλοι σε καραντίνα, μια κοινωνική καραντίνα», τόνισε σε διάγγελμά του.
Οι υγειονομικές αρχές της Γουατεμάλας ανακοίνωσαν ότι επιβεβαιώθηκε το πρώτο κρούσμα μόλυνσης από τον κορονοϊό. Και το Σουρινάμ κατέγραψε τον πρώτο του ασθενή.
Ο πρόεδρος της Χιλής Σεμπαστιάν Πινιέρα ανακοίνωσε ότι απαγορεύει τις δημόσιες συγκεντρώσεις με τη συμμετοχή περισσοτέρων από 500 ανθρώπους. Αντίστοιχα, οι δήμαρχοι των 16 προαστίων της Μανίλα στις Φιλιππίνες ανακοίνωσαν ότι επιβάλλεται απαγόρευση της κυκλοφορίας τη νύκτα και κάλεσαν τα εμπορικά κέντρα να αναστείλουν τη λειτουργία τους για ένα μήνα.
Η πρωτεύουσα της Ινδονησίας, Τζακάρτα, θα κλείσει όλα τα σχολεία για τουλάχιστον δύο εβδομάδες. Την ίδια ώρα οι αρχές του Βιετνάμ ανακοίνωσαν ότι από αύριο Κυριακή δεν θα επιτρέπουν την είσοδο και δεν θα εκδίδουν βίζες για τους πολίτες από τις 26 χώρες της ζώνης Σένγκεν και τη Βρετανία.
(με πληροφορίες από CNN, Reuters, ΑΠΕ)