«Αντίδοτο» στην εξάπλωση του κορωνοϊού, αλλά και τρόπους χειρισμού του προσφυγικού αναζητά η κυβέρνηση, ώστε να μην εξαπλωθεί η διπλή κρίση και προκαλέσει πανικό στους πολίτες.
Το κόστος για την διατήρηση όλου του ανθρώπινου ένστολου δυναμικού στα σύνορα και τα νησιά είναι τεράστιο, ενώ στην περίπτωση του κορωνοϊού, το ζήτημα είναι το κατά πόσο θα αντέξει το ΕΣΥ, γιατί και στην περίπτωση αυτή το κόστος είναι τεράστιο.
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο περιθώριο του Ελληνογερμανικού Οικονομικού Φόρουμ που πραγματοποιήθηκε χθες, Δευτέρα, στο Βερολίνο ενημέρωσε, σύμφωνα με πληροφορίες, τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ ότι «το 2020 εξαιτίας της επιδημίας του κορονοϊού η οικονομική δραστηριότητα θα επηρεαστεί σε ευρωπαϊκό αλλά και παγκόσμιο επίπεδο» για να προσθέσει πως είναι ευθύνη των ηγετών να λάβουν όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία του πληθυσμού και ιδίως των ευάλωτων ομάδων.
«Επειδή η επιδημία και τα μέτρα αυτά έχουν οικονομικό κόστος απαιτείται συντονισμένη δράση και το κόστος της λήψης των δημοσιονομικών μέτρων δεν θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη στους στόχους των πρωτογενών πλεονασμάτων των κρατών-μελών» ανέφερε.
Από την πλευρά της η Γερμανίδα καγκελάριος παραδέχθηκε ότι η αντιμετώπιση αυτών των δαπανών θα πρέπει να είναι ομοιόμορφη σε επίπεδο ΕΕ.
Στο Eurogroup οι πρώτες συζητήσεις
Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, στη συνάντησή του με τον εκτελεστικό διευθυντή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ, ζήτησε να υπάρξουν συντονισμένες ευρωπαϊκές δράσεις «στην κατεύθυνση πρόληψης της εξάπλωσης του ιού και ενίσχυσης των συστημάτων υγείας, όσο και τόνωσης της ρευστότητας και διαφύλαξης της απασχόλησης», αφού επαναξιολογηθεί η κατάσταση στο Eurogroup της επόμενης εβδομάδας.
Οι πρωτοβουλίες «πρέπει να εξαιρεθούν -ως προς τις σχετικές δημοσιονομικές επιπτώσεις- από το υφιστάμενο πλαίσιο, με την σχετική ευελιξία που προβλέπεται σε έκτακτες περιστάσεις από τους ευρωπαϊκούς κανόνες» τόνισε ο υπουργός Οικονομικών.
«Έχουμε ζητήσει και επιδιώκουμε την εξαίρεση συγκεκριμένων δαπανών που καλύπτονται από τον κρατικό προϋπολογισμό για τη διαχείριση των μαζικών πιέσεων από μετακινήσεις πληθυσμών στα ανατολικά, χερσαία και θαλάσσια, σύνορά μας, από την προσμέτρησή τους στο -κατά πρόγραμμα- δημοσιονομικό αποτέλεσμα» επισήμανε ο κ. Σταϊκούρας.
«Ειδικά την τελευταία περίοδο, κατά την οποία η χώρα μας δέχεται μια οργανωμένη και ασύμμετρη απειλή κατά της εθνικής ασφάλειάς της, την οποία, όμως, εθνική ασφάλεια περιφρουρεί, όπως έχει δικαίωμα και υποχρέωση, με αποφασιστικότητα και αυτοπεποίθηση» είπε.
Στην κυβέρνηση παρ’ ότι οι δημοσκοπήσεις εμφανίζουν μεγάλη διαφορά από την αξιωματική αντιπολίτευση, δεν εφησυχάζουν γιατί γνωρίζουν ότι το επόμενο χρονικό διάστημα δεν θα είναι ρόδινα τα πράγματα γιατί εξ αιτίας του προσφυγικού και του ιού η κυβέρνηση θα κληθεί να διαχειριστεί μια διαφορετική οικονομική κατάσταση που σε συνδυασμό με την ευρωπαϊκή δεν θα είναι καθόλου ευχάριστη.
Ο κ. Σταϊκούρας, παρ’ ότι η ελληνική κυβέρνηση λαμβάνει τα μέτρα της, δεν ξέρει τι θα αντιμετωπίσει από την πλευρά των Ευρωπαίων στην περίπτωση που επιδεινωθεί οικονομικά η ευρωπαϊκή οικονομία και άρα το επόμενο διάστημα είναι ιδιαιτέρως «άγνωστο». Ασπίδα σε όλα αυτά είναι η τήρηση των δημοσιονομικών κανόνων, ωστόσο στην περίπτωση που και το προσφυγικό συνεχιστεί αλλά και η κατάσταση με τον κορωνοϊό λάβει ευρύτερες διαστάσεις, τότε τίποτε δεν είναι δεδομένο και θα χρειαστούν νέες πολιτικές αποφάσεις.
Τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν για την στήριξη των περιοχών που πλήττονται από τον ιό είναι μόνο η αρχή. Διότι αν η κατάσταση χειροτερέψει το επόμενο διάστημα, τότε και το οικονομικό επιτελείο θα αναγκαστεί να λάβει νέα μέτρα.
Η κυβέρνηση αναζητά επιπλέον στήριξη, ως «αντίδοτο» απέναντι στα δύο αυτά μέτωπα, με την αντιπολίτευση να την επικρίνει ότι δεν έχει καταφέρει μέχρι στιγμής τίποτα.
Πηγή: cnn.gr