Όσοι φορολογούμενοι διαπιστώσουν παραλείψεις ή λάθη σε δηλώσεις Ε9 προηγούμενων ετών, θα χρειαστεί να υποβάλουν διορθωτικές δηλώσεις και για τα παλαιότερα έτη.
Η καθυστέρηση οφείλεται αφενός στην κατάργηση του ΕΝΦΙΑ για τα 28 μικρά νησιά που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός από την Θεσσαλονίκη. Η τροπολογία κατατέθηκε στην Βουλή το βράδυ της περασμένης Παρασκευής και ψηφίστηκε ώστε να επανυπολογιστεί ο φόρος από τον οποίο το δημόσιο αναμένεται να εισπράξει 2,5 δισ. ευρώ.
Την Δευτέρα αναμένεται να ψηφιστεί και η διάταξη που κατέθεσε το βράδυ της Τετάρτης το υπουργείο οικονομικών μαζί με τα μέτρα ανακούφισης για τους πληγέντες από τον Ιανό η οποία προβλέπει την παράταση της προθεσμίας πληρωμής της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ μέχρι και το τέλος Οκτωβρίου.
Οι δόσεις του ΕΝΦΙΑ παραμένουν έξι. Με δεδομένο όμως ότι τα εκκαθαριστικά θα αναρτηθούν στους λογαριασμούς των υπόχρεων μόλις έξι ημέρες μέρες πριν την λήξη προθεσμίας πληρωμής της πρώτης δόσης, το υπουργείο οικονομικών δίνει την δυνατότητα στους φορολογούμενους να πληρωθεί η πρώτη (χωρίς την προσαύξηση του 0,73%) μαζί με την δεύτερη δόση του ΕΝΦΙΑ μέχρι και τις 30 Οκτωβρίου. Οι υπόλοιπες τέσσερεις δόσεις θα πληρωθούν κανονικά, η Τρίτη δόση ως τις 30 Νοεμβρίου, η τέταρτη ως τις 31 Δεκεμβρίου, η πέμπτη ως τις μέχρι και τις 29 Ιανουαρίου και η έκτη και τελευταία ως τις 26 Φεβρουαρίου του 2021.
Το ύψος του ΕΝΦΙΑ θα είναι το ίδιο με αυτό του 2019 ,εκτός και αν έχει αλλάξει η περιουσιακή κατάσταση του φορολογούμενου. Με άλλα λόγια θα ισχύσει και για φέτος η μέση έκπτωση του 22% που ψηφίστηκε και εφαρμόστηκε το 2019 και αποκλιμακώνεται από το 30% για ακίνητη περιουσία έως 70.000 ευρώ η έκπτωση θα είναι 27%. Από 70.000 ευρώ έως 80.000 ευρώ η έκπτωση θα είναι 25%.
Από 80.000 ευρώ έως 1.000.000 ευρώ η έκπτωση θα είναι 20%. Από 1.000.000 ευρώ και άνω η έκπτωση θα είναι 10%.
Πλήρη απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ θα απολαύσουν βάσει εισοδηματικών και άλλων κριτηρίων οι τρίτεκνες ή πολύτεκνες οικογένειες και όσοι έχουν αναπηρία 80% και άνω.
Το εκκαθαριστικό του φόρου θα αναρτηθεί στην προσωπική μερίδα του κάθε φορολογούμενου ΕΝΦΙΑ 2020. Πώς θα εκτυπώσετε το εκκαθαριστικό από το taxisnet – gsis. Σε πόσες δόσεις και από πότε θα εξοφληθεί ο Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων. Οι φορολογούμενοι έχουν τη δυνατότητα εφάπαξ καταβολής ή πληρωμής σε δόσεις.
Προσοχή για τυχόν λάθη
Τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ θα πρέπει να ελεγχθούν κωδικό προς κωδικό από τους φορολογούμενους προκειμένου να διαπιστώσουν αν τα στοιχεία των ακινήτων ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.
Όσοι φορολογούμενοι διαπιστώσουν παραλείψεις ή λάθη σε δηλώσεις Ε9 προηγούμενων ετών με αποτέλεσμα η εικόνα της περιουσιακής κατάστασης της 1ης-1-2020 να μην αποτυπώνεται ορθά, θα χρειαστεί να υποβάλουν διορθωτικές δηλώσεις και για τα παλαιότερα έτη.
Έτσι θα εξαλείψουν τις άδικες υπερχρεώσεις και στα εκδοθέντα εκκαθαριστικά του ΕΝ.Φ.Ι.Α. των ετών 2014-2019, ενώ ταυτόχρονα θα γλιτώσουν κι από τις άδικες επιβαρύνσεις στα εκκαθαριστικά ΕΝ.Φ.Ι.Α. του 2020. Oι φορολογούμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η υποβολή των διορθωτικών αυτών δηλώσεων δεν συνεπάγεται την επιβάρυνση τους με το αυτοτελές πρόστιμο εκπρόθεσμης υποβολής των 100 ευρώ, τουλάχιστον μέχρι να ολοκληρωθεί η ένταξη των περιοχών των ακινήτων τους στο Κτηματολόγιο.
Η υποβολή διορθωτικών δηλώσεων στοιχείων ακινήτων (Ε9) θα είναι δυνατή μέσω της εφαρμογής «Ε9 Περιουσιολόγιο», που βρίσκεται στο λογαριασμό κάθε φορολογούμενου στο σύστημα TAXISNET (στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.aade.gr).
Σε κάθε περίπτωση, μετά την ηλεκτρονική υποβολή διορθωτικής δήλωσης με σκοπό την μείωση του αρχικώς βεβαιωθέντος ΕΝ.Φ.Ι.Α., για ένα ή περισσότερα από τα έτη 2014-2020, θα εκδοθεί νέο εκκαθαριστικό σημείωμα ΕΝ.Φ.Ι.Α. μόνο για κάθε έτος για το οποίο προκύπτει μείωση του φόρου μέχρι 300 ευρώ.
Αν από την υποβολή της διορθωτικής δήλωσης προκύψει μείωση του αρχικώς βεβαιωθέντος ΕΝ.Φ.Ι.Α. πάνω από 300 ευρώ, τότε ο φορολογούμενος θα κληθεί με ηλεκτρονικό μήνυμα μέσω του ΤΑΧΙSNET να προσέλθει στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. προσκομίζοντας όλα τα δικαιολογητικά που επιβεβαιώνουν το λόγο υποβολής της διορθωτικής δήλωσης, προκειμένου να γίνει έλεγχος και να οριστικοποιηθεί το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης.