Σε ποια πόλη οι φτωχοί πεθαίνουν 30 χρόνια νεότεροι από τους πλούσιους

Date:

Share post:

Η πόλη της Γλασκώβης είναι εδώ και καιρό γνωστή για την μεγάλη διαφορά του προσδόκιμου ζωής μεταξύ των πλούσιων και των φτωχών. Οι διαφορές μάλιστα είναι χαοτικές, καθώς ο μέσος όρος ζωής είναι στα 54 χρόνια στις φτωχές περιοχές ενώ ξεπερνά τα 80 χρόνια στις πλούσιες.

Οι ερευνητές φαίνεται ότι κατέληξαν πλέον σε ένα συμπέρασμα για αυτή την χαοτική διαφορά μεταξύ των δύο κατηγοριών. Και την αποδίδουν στην συχνή κατανάλωση φθηνού επεξεργασμένου κρέατος από τους φτωχούς κατοίκους της πόλης.

Τα υψηλά επίπεδα φωσφορικού άλατος στο κόκκινο κρέας συνδέονται με την πρόωρη γήρανση και την καταστροφή των νεφρών. Και οι ερευνητές βρήκαν ότι το φωσφορικό αλάτι που περιέχουν οι επεξεργασμένες τροφές είναι πιο εύκολα απορροφήσιμο από το σώμα παρά από το κανονικό φρέσκο και μη επεξεργασμένο κρέας.

Η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων από αυτή την ουσία, η οποία βρίσκεται σε πολλές τροφές (αυγά, γάλατα ακόμα και λαχανικά) επηρεάζει τα τελομερή, τα οποία είναι βασικά στοιχεία των χρωμοσωμάτων τα οποία προστατεύουν τα κύτταρα από μία σειρά από ασθένειες, μεταξύ των οποίων τα καρδιαγγειακά νοσήματα μέχρι τη νόσο του Αλτσχάιμερ και τον καρκίνο.

Τα τελομερή είναι τόσο σημαντικά για το ανθρώπινο σώμα, ώστε κάποιοι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι αν μετρηθούν μπορούν να δώσουν μια σχετικά ακριβή πρόβλεψη για το πόσο θα ζήσει κάποιος.

Πάντως το κόκκινο κρέας, ιδίως το επεξεργασμένο (όπως για παράδειγμα το μπέικον) και δη το φθηνό, κακής ποιότητας συνδέεται άμεσα με την εμφάνιση καρκίνου έχει υποστηρίξει εδώ και καιρό ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Πάντως στην περίπτωση της Γλασκώβης εντοπίστηκε και μία ακόμα ενδιαφέρουσα παράμετρος: οι άνθρωποι που ζούσαν στις φτωχές περιοχές και κατανάλωναν εκτός από κόκκινο κρέας και αρκετά λαχανικά, είχαν καταφέρει να μειώσουν σημαντικά τις επιπτώσεις και να ζήσουν λίγο παραπάνω από όσους τρέφονταν μόνο με το φθηνό επεξεργασμένο κρέας.

Η έρευνα σημειώνει ότι είναι η φτώχεια και όχι μία προσωπική επιλογή αυτή η συμπεριφορά σε ότι αφορά την διατροφή. «Πρέπει να μπορείς να αγοράσεις καλής ποιότητας φαγητό, διαφορετικά αν δεν έχεις τα χρήματα, τότε σίγουρα θα αντιμετωπίσεις πρόβλημα υγείας» επισημαίνει ένας από τους υπεύθυνους της έρευνας. Κάτι που ακούγεται όχι μόνο κυνικό αλλά και απίστευτα τραγικό, σε μία κοινωνία που εκτός των συντηρητικών στις τροφές συντηρεί και τις ανισότητες μεταξύ των πολιτών της.

spot_img

Related articles

Κολομβία: Συνελήφθη η «Κούκλα», η πιο «επικίνδυνη» γυναίκα στη χώρα – Πώς την έπιασαν

Ποια είναι η «La Muñeca» (η Κούκλα), η επικίνδυνη εκετελέστρια που συνέλαβε η αστυνομία στην Κολομβία; Η 23χρονη Κάρεν...

Τι είναι τα «γκρι διαζύγια» και γιατί έχουν υπερδιπλασιαστεί

Η νέα τάση αναδύεται μεταξύ των ζευγαριών άνω των 50 ετών που αποφασίζουν να τερματίσουν τους μακροχρόνιους γάμους...

Καϊμακτσαλάν: Εκδρομή εξελίχθηκε σε εφιάλτη για 29χρονη – Τη «σάπισε στο ξύλο» και την παράτησε στο βουνό

Σοκ και αποτροπιασμό έχει προκαλέσει το νέο περιστατικό βάναυσης κακοποίησης μιας 29χρονης κοπέλας από τον επί τρεις μήνες...

Σχολεία: «Οικονομική ασφυξία» καταγγέλλουν οι εκπαιδευτικοί μετά την κατάργηση των σχολικών επιτροπών

Αγκάθι αποτελεί τη νέα σχολική χρονιά η κατάργηση των σχολικών επιτροπών στα σχολεία, κάτι το οποίο έχει θέσει...