Τουλάχιστον 20 χιλιάδες παιδιά νοσούν αυτή τη στιγμή από κορονοϊό και τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να είναι πολλαπλάσια. Η κατάσταση αυτή δείχνει πως δεν θα υπάρχει κανονικότητα στο άνοιγμα ων σχολείων σε μια βδομάδα.
Έντονος είναι ο προβληματισμός σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων σε μια εβδομάδα από σήμερα, δηλαδή στις 10/1/2022, καθώς η εξάπλωση της παραλλαγής Όμικρον αλλάζει τα δεδομένα. Αυτή τη στιγμή νοσούν τουλάχιστον 20.000 παιδιά, με βάση τις επίσημες καταγραφές των τελευταίων 5 ημερών και τις επόμενες μέρες αναμένεται ο αριθμός αυτός να αυξηθεί.
Η Κυβέρνηση θέλει να χτυπήσει το πρώτο κουδούνι της νέας χρονιάς για όλους τους μαθητές στις 10 Ιανουαρίου, όμως είναι σχεδόν σίγουρο πως πάρα πολλά παιδιά δεν θα είναι παρόντα λόγω νόσησης με κορονοϊό. Βέβαια αυτό μπορεί να αφορά ένα πολύ μικρό ποσοστό σε σύνολο 1,4 εκατομμυρίων μαθητών, όμως δεν είναι αμελητέο.
Η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων εξετάζει προσεκτικά τα δεδομένα για την πορεία της Όμικρον και αναμένεται να αποφασίσει αφενός για την ημερομηνία ανοίγματος για την οποία οι περισσότεροι δεν θέλουν να μεταθέσουν, αφετέρου για τη διασπορά του ιού σε αυτές νεαρές ηλικίες οι οποίες είναι σε μεγάλο ποσοστό ανεμβολίαστες.
Η διασπορά τα Χριστούγεννα
Μια σημαντική παράμετρος την οποία θα πρέπει να εξετάσουν οι ειδικοί, είναι η διασπορά του ιού στις νεαρές ηλικίες. Αυτό που προκαλεί σημαντική εντύπωση είναι πως ενώ η Όμικρον προσβάλλει έντονα τα άτομα με μεγάλη κινητικότητα, στα παιδιά είδαμε να υποχωρούν οι διαγνώσεις μέσα στα Χριστούγεννα!
Πιο συγκεκριμένα, ενώ όσο τα σχολεία ήταν ανοιχτά βλέπαμε ότι το 1 στα 4 νέα κρούσματα ήτα σε μαθητές, με το που έκλεισαν τα σχολεία για τις διακοπές των Χριστουγέννων το ποσοστό αυτό μειώθηκε πάρα πολύ.
Ειδικότερα από τις 25 Δεκεμβρίου μέχρι και χθες, μόνο το 13,5% των νέων διαγνώσεων αφορούσαν σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ ηλικίες έως 17 ετών.
Εδώ λοιπόν μπορεί να έχουμε δύο εξηγήσεις:
1. Είτε τα παιδιά ενώ έπρεπε δεν έκαναν self test όπως θα έπρεπε ακόμη και αν δεν πήγαιναν σχολείο, όμως αυτό δεν φαίνεται ως σενάριο να επικρατεί.
2. Είτε στο περιβάλλον εκτός σχολείου η επιτήρηση από γονείς και η συναναστροφή με οικεία και λιγότερα άτομα τα οποία αποτελούν τη λεγόμενη “φούσκα” τα προστάτευσε από την νόσηση.
Να σημειώσουμε ότι τα παιδιά δεν είναι λιγότερο ευάλωτα από τους μεγάλος στην παραλλαγή Όμικρον. Απλά φαίνεται πως εκτός σχολείου μάλλον τα παιδιά ήταν πιο ασφαλή.
Η τελευταία αυτή διαπίστωση θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη.
Τα σενάρια που εξετάζει η Κυβέρνηση
Το Υπουργείο Υγείας θεωρεί επιτυχημένη τη λειτουργεία των σχολείων το προηγούμενο διάστημα και με απλές αριθμητικές πράξεις κατέληξε στο συμπέρασμα ότι σε κάθε τάξη το πολύ να νόσησε μόνο ένα παιδί. Πράγμα αντικειμενικά αδύνατο. κανένα περιβάλλον δεν είναι αποστειρωμένο ώστε να μη γίνει η μετάδοση σε 2-3 παιδιά ακόμη.
Πάρα πολλά παιδιά επίσης ακόμη κι αν δεν βρέθηκαν θετικά, παρέμειναν σε καραντίνα οικειοθελώς από τους γονείς τους επειδή ήταν επαφές παιδιών που νόσησαν. Όλα όμως αυτά τα στοιχεία δεν έχουν κοινοποιηθεί.
Το σενάριο που εξετάζει η Κυβέρνηση είναι να ανοίξουν τα σχολεία με ιδιαίτερα αυξημένο testing και φυσικά όχι μόνο με self test αλλά με rapid δηλαδή να το κάνει κάποιος ειδικός και έτσι ο έλεγχος να είναι πιο αξιόπιστος.
Είναι γνωστό δε πως δεν υπάρχει χρόνος για να εμβολιαστούν περισσότερα παιδιά, καθώς ακόμη και αν ήταν εφικτό να εξασφαλιστούν 600-700.000 παιδικά εμβόλια η θωράκισή τους δεν θα εξασφαλίζονταν πριν από τα μέσα Φεβρουαρίου.
Οδηγούμαστε λοιπόν σε άνοιγμα των σχολείων, με μεγάλο ρίσκο να αυξηθεί περισσότερο η διασπορά του ιού. Και το χειρότερο είναι ότι φέτος διαπιστώνονται και πολλές άλλες λοιμώξεις και ο πιθανός συνδυασμός με τον κορονοϊό ελλοχεύει πολλούς κινδύνους για την υγεία παιδιών και ενηλίκων.