Σαφή μηνύματα τόσο στην Τουρκία όσο και στη διεθνή κοινότητα έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου στη ΔΕΘ, που φέτος πραγματοποιήθηκε υπό διαφορετικές συνθήκες λόγω της πανδημίας.
Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ικανοποίηση για την επιστροφή του Oruc Reis στο λιμάνι της Αττάλειας και τη μη ανανέωση της τουρκικής Navtex.
Επανέλαβε δε, τη διάθεσή του για διάλογο με την γείτονα, τονίζοντας ότι εναπόκειται στην Άγκυρα να προχωρήσει στην αποκλιμάκωση.
Συγκεκριμένα, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε:
«Η επιστροφή του Oruc Reis στην Αττάλεια είναι ένα θετικό βήμα, ελπίζω να έχει και μια συνέχεια. Ουδέποτε κρύψαμε ότι θέλουμε να συζητήσουμε με την Τουρκία.
Απαγορεύονται όμως οι μονομερείς ενέργειες. Είναι προφανές πως αυτές οι ενέργειες πρέπει να σταματήσουν για να συζητήσουμε.
Αν έχουμε ενδείξεις αποκλιμάκωσης, πρώτος εγώ είμαι διατεθειμένος να κάτσω στο τραπέζι για συζητήσεις αποκλιμάκωσης.
Η Ελλάδα είναι μια δύναμη ειρήνης. Τώρα είναι στο χέρι της άλλης πλευράς να δείξει ότι θα υπάρξει συνέχεια προς την αποκλιμάκωση».
Ο πρωθυπουργός αρνήθηκε επίσης ότι κάνε μυστική διπλωματία.
Για το δε έγγραφο του Βερολίνου, είπε ότι δεν είναι διεθνής συμφωνία, αλλά γραπτή αποτύπωση για το τι συμφώνησαν οι διπλωματικοί σύμβουλοι της Ελλάδας, της Τουρκίας και της Γερμανίας.
Εξετάζεται η στράτευση στα 18
Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα δεν θα μπει σε νέα κούρσα εξοπλισμών.
Προσέθεσε ότι το εξοπλιστικό πρόγραμμα που ανακοίνωσε, είναι εντός των αντοχών της ελληνικής οικονομίας.
Εκτίμησε ότι τα πρώτα Rafale θα παραληφθούν μέσα στο 2021.
Το πρόγραμμα των φρεγατών που είναι το πιο σημαντικό, έχει μακροπρόθεσμο χαρακτήρα.
Η είδηση όμως που έδωσε ο κ. Μητσοτάκης είναι ότι εξετάζεται η υποχρεωτική στράτευση για όλους στα 18.