ΡΩΣΙΑ-ΟΥΚΡΑΝΙΑ-ΝΑΤΟ: Ένα «τσαφ» και ξεσπάει ΠΟΛΕΜΟΣ -Όλες οι λεπτομέρειες με ΧΑΡΤΕΣ και ΒΙΝΤΕΟ

Date:

Share post:

Το κρύο στην Ανατολική Ευρώπη είναι έντονο, ζεστές όμως είναι οι μηχανές των παντός είδους οχημάτων, τεθωρακισμένων και μή του Ρωσικού Στρατού, ο οποίος συνεχίζει τη μεταφορά ενισχύσεων προς τα Δυτικά, ανενόχλητος πλέον από τυχόν απειλές όπως ήταν αυτή του Καζακστάν η οποία απέτυχε εν τη γεννέσει της. η Μόσχα παρουσιάζει νέα οπλικά συστήματα και παρά τις προσπάθειες της διπλωματίας, το θερμόμετρο παραμένει στο «κόκκινο», καθώς η Ρωσία βλέπει μία προσπάθεια της Δύσης να συνασπιστεί σε ένα ενιαίο μέτωπο απέναντί της. 

Η περίπτωση του Καζακστάν μάλιστα θορύβησε την Μόσχα, η οποία αντιλήφθηκε ότι όσο αφήνει περιθώριο στους Δυτικούς να παίζουν μπάλα σε κράτη που ανήκουν στην αυλή της, θα έχει αργά ή γρήγορα σοβαρά προβλήματα ασφαλείας, αφού η πίεση των δυτικών αυξάνεται σταδιακά μέχρι να επιτευχθούν οι στόχοι της οι οποίοι δεν είναι άλλοι από την αδρανοποίηση της Ρωσίας.

Η Ουκρανία ήταν ένα σημαντικό βήμα για τη Δύση, καθώς η χώρα διέθετε έναν ικανό πληθυσμό και μία βάση αμυντικής βιομηχανίας, ώστε μέσω της ενίσχυσής του χρόνο με το χρόνο, να αποτελέσει ένα προπύργιο του ΝΑΤΟ ακριβώς στην αυλή της Ρωσίας, το οποίο η «Αρκούδα» θα έπρεπε να επενδύσει πολλά για να καταλάβει με την επιτυχία να είναι άγνωστη σε ενδεχόμενη σύρραξη. Η Δύση μάλιστα, πριμοδοτεί την ουκρανική αμυντική βιομηχανία  στους τομείς των βαλλιστικών πυραύλων, των αντιπλοϊκών μέσων, του Ναυτικού και των αντιαεροπορικών, εξυπηρετώντας αυτό το σχεδιασμό που προαναφέραμε.

Μέχρι τώρα, τόσο οι Ρώσοι όσο και το ΝΑΤΟ είχαν κρατήσει τα προσχήματα τηρώντας ένα τυπικό ποσοστό δυνάμεων στα σύνορα που τους χωρίζουν, αλλά αυτό  δεν ισχύει πλέον και η κατάσταση αυτή δεν πρόκειται να αλλάξει καθώς η Ρωσία μαζεύει μέρα με τη μέρα  περισσότερες δυνάμεις,  ενώ άλλες τις αναδιατάσσει στο πεδίο. Μεγάλο ενδιαφέρον έχει προκαλέσει η αθρόα μεταφορά ρωσικών στρατευμάτων εντός της Λευκορωσίας όπου μάλιστα, οι μονάδες αυτές έχουν καταφθάσει από την ρωσική Άπω Ανατολή μαζί με όλο το προσωπικό, τον εξοπλισμό και τα υλικά τους. Το πρόσχημα για την μάζωξη τόσων μονάδων είναι οι στρατιωτικές ασκήσεις που θα εκτελέσει ο Λευκορωσικός Στρατός μαζί με τον Ρωσικό, στο έδαφος της Λευκορωσίας  τις επόμενες μέρες σε συνθήκες ακραίου ψύχους για την Ανατολική Ευρώπη.

Οι μονάδες αυτές έχουν φροντίσει ήδη να έχουν καλύψει τα διακριτικά τους, ώστε να μην γίνει αντιληπτή η προέλευσή τους. αν και υπάρχουν ενδείξεις για το από που προέρχονται από τις προηγούμενες μέρες.

 

Τεθωρακισμένα BMP στο σταθμό της Polonka της Λευκορωσίας στις 19/1/2021. Διακρίνεται η κάλυψη των διακριτικών των οχημάτων.

 

 

 

Πλήθος μονάδων συνεχίζει να μεταφέρεται μέσω σιδηροδρόμων δυτικά περιλαμβανομένων αντιαεροπορικών συστημάτων και παντοειδούς τροχαίου υλικού.

 

Μονάδα αεράμυνας με συστήματα S-400  στην περιοχή του Khabarovskπιθανός προορισμός η Δυτική Στρατιωτική Περιφέρεια.

Στρατιωτική φάλαγγα στο Χοϊνίκι στη Λευκορωσία πλησίον των συνόρων με την Ουκρανία

Ρωσικά τεθωρακισμένα με καλυμμένα τα διακριτικά τους μεταφέρονται μέσω σιδηροδρομικής γραμμής στη Ρασίτσα στη νοτιοανατολική Λευκορωσία

Μονάδα εξοπλισμένη με βαλλιστικούς Iskander διέρχεται της περιοχής Καλούγκa 155 χλμ. δυτικά της Μόσχας

 

Ειδικά το τελευταίο αποτελεί και απόδειξη ότι οι Ρώσοι μεταφέρουν και έχουν ήδη μεταφέρει, πλήθος βαλλιστικών συστημάτων όσο δυτικότερα γίνεται και άγνωστο πόσα έχουν μεταφερθεί ήδη δυτικά των Ουραλίων όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα.

Τα δυτικά κράτη έχουν αποφασίσει να αποστείλουν επιπλέον εξοπλισμό και υλικά στην Ουκρανία, σε μία προσπάθεια να αποτρέψουν μία ρωσική επίθεση σύντομα ή να την καταστήσουν κοστοβόρα. Αν δεν πραγματοποιηθεί κάποια ρωσική ενέργεια κατά της Ουκρανίας το επόμενο διάστημα, οι δυτικοί θα έχουν την ευκαιρία να ενισχύσουν περισσότερο το ουκρανικό οπλοστάσιο με επιπλέον όπλα, κυρίως ATGMs(κατευθυνόμενοι αντιαρματικοί πύραυλοι) και επιπλέον μέσα επικοινωνιών και πιθανότατα drones. Σε περίπτωση επίσης που δεν κινηθούν οι Ρώσοι, τότε είναι βέβαιο ότι το ΝΑΤΟ θα το εκλάβει σαν αδυναμία και σταδιακά θα προχωρήσει στην ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ με ότι συνεπάγεται αυτό μελλοντικά για την Ρωσία, η οποία εκ των πραγμάτων δεν πρόκειται να αποδεχτεί κάτι τέτοιο, εκτός αν έρθει σε κάποιου είδους προσωρινή συμφωνία με τις ΗΠΑ για το ζήτημα.

Οι Ρώσοι γνωρίζουν ότι αν δεν  επιτεθούν τώρα, σταδιακά ο αντίπαλος θα ενισχυθεί και θα είναι πιο κοστοβόρο στο μέλλον να τον καταβάλλει  με στρατιωτικά μέσα οπότε και η συγκέντρωση τόσο μεγάλων δυνάμεων του Ρωσικού Στρατού στα Δυτικά μπορεί να είναι και νομοτελειακή.

Το μεγάλο πάντως ενδιαφέρον συγκεντρώνεται στην κοινή ρωσο-λευκορωσική άσκηση στη νοτιοανατολική Λευκορωσία όπου άνω των 10.000 στρατιωτών αναμένεται να λάβουν μέρος καθώς ο αριθμός ρωσικών δυνάμεων που έχουν εισέλθει στη χώρα κρίνεται ως πρωτοφανής και έχει πυροδοτήσει σενάρια στη δυτική πλευρά για πιθανή έναρξη επιχειρήσεων κατά της Ουκρανίας.

Το πρώτο σενάριο που κυκλοφόρησε από τους Δυτικούς είναι ότι οι Ρώσοι σκοπεύουν να εκτελέσουν αστραπιαία επιχείρηση εκ του Λευκορωσικού εδάφους με αερομεταφερόμενες και χερσαίες δυνάμεις για την κατάληψη του Κιέβου με πρόσχημα την εν λόγω άσκηση, και  μέσω αυτών να πετύχουν την ανατροπή της Κυβέρνησης ή την αχρήστευση της ουκρανικής αντίστασης με το.. καλημέρα. Μία τέτοια ενέργεια όμως θα απαιτούσε και ενέργειες εκ των ρωσικών συνόρων στα ανατολικά για πλήρη αποκλεισμό του Κιέβου και επομένως θα ήταν ευθεία επιθετική ενέργεια κατά της Ουκρανίας. Με το κεφάλι κομμένο, κάθε αντίσταση θα έπαυε λίαν συντόμως για το ουκρανικό κράτος σχετικά σύντομα, εκτός από περιοχές στα δυτικά και κεντρικά της χώρας. Το μέλλον μετά από αυτό θα ήταν άγνωστο ως προς την εξέλιξη.

 

Στο χάρτη, με τη μπλέ γραμμή η ρωσική και λευκορωσική επικράτεια ως ένα και οι άξονες πιθανών επιχειρήσεων κατά του Κιέβου στο παραπάνω σενάριο

 

 

Το δεύτερο εκ των σεναρίων που αναφέρουν οι  Δυτικοί είναι ότι η Ρωσία θα ενορχηστρώσει προβοκάτσια εναντίων των αποσχισθισών περιοχών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, ώστε να προκαλέσει σύρραξη στις περιοχές αυτές. Έπειτα θα τις τροφοδοτήσει ταχύτατα με δυνάμεις και θα επιτεθεί ώστε να διαλύσει τον κύριο όγκο του Ουκρανικού Στρατού με το Ρωσικό Στρατό να έχει φορέσει το μανδύα του αποσχιστικού στρατού.

Με πιο περιορισμένο ίσως ρίσκο αλλά πιο χαμηλό ρυθμό μάχης και πιο μεγάλες απώλειες αφού το μέτωπο περιορίζεται, οι Ρώσοι μπορούν να επιχειρήσουν τη διάλυση του κύριου όγκου του Ουκρανικού Στρατού που είναι ταγμένος έναντι των περιοχών του Ντονμπάς και του Λουγκάνσκ σε διαδοχικές φάσεις επιχειρήσεων με πιθανές ενέργειες, όπως φαίνονται στον παρακάτω χάρτη, χωρίς την χρήση αποβατικών δυνάμεων εκ θαλάσσης και αεραποβατικών δυνάμεων.

 

Πιθανές ρωσικές επιθετικές ενέργειες σε περίπτωση περιορισμένου πολέμου μεταξύ αποσχιστών και Ουκρανών

 

 

Στην περίπτωση αυτή, η Ρωσία κινδυνεύει οι επιχειρήσεις να μην πάνε βάση σχεδίου με αποτέλεσμα να εμπλακεί σε ένα πόλεμο φθοράς με τους Ουκρανούς τον οποίο πιθανότατα θα κερδίσει  μέσω της προχώρησης σε βάθος κάποια στιγμή αλλά με αρκετές απώλειες σε προσωπικό και μέσα, κάτι το οποίο οι Ρώσοι θα ήθελαν να αποφύγουν στην καλύτερη περίπτωση.

Το τρίτο σενάριο παραμένει εκείνο της μαζικής ρωσικής στρατιωτικής επίθεσης  από τρείς κύριες κατευθύνσεις, με στόχο την ταχεία διάλυση του ουκρανικού Στρατού και την επίτευξη προέλασης είτε μέχρι το Δνείπερο, είτε κατάληψης όλης της χώρας  όπως έχουμε περιγράψει και σε παλαιότερα άρθρα μας. Στην τελευταία αυτή ειδικά περίπτωση, η εμπλοκή του ΝΑΤΟ είναι και πιθανή ενώ στην πρώτη είναι πιο περιορισμένη αν οι Ρώσοι επιδιώξουν να αλλάξουν την κυβέρνηση στο Κίεβο.

Τελευταίο σενάριο παραμένει μία πιθανή διπλωματική συμφωνία μεταξύ Ρωσίας-ΗΠΑ για την Ουκρανία η οποία θα προβλέπει πιθανότατα την παράδοση εδάφους στη Ρωσία πράγμα που όμως είναι πολύ δύσκολο να συμφωνηθεί ποτέ αφού οποιοδήποτε έδαφος της ανατολικής ή Νότιας Ουκρανίας προστεθεί στη Ρωσική Ομοσπονδία, θα έχει μερικά εκ. Ρώσους/ρωσόφωνους να εντάσσονται σε αυτό χωρίς απώλειες οποιουδήποτε είδους για τους Ρώσους. Η άποψη του νύν Προέδρου της Ουκρανίας ότι οι ίδιοι αποφασίζουν για την χώρα τους, είναι δήλωση εσωτερικής κατανάλωσης και για αφελείς.

 

 

Δυστυχώς γι αυτόν, ο αδύναμος πεθαίνει και οι μεγάλοι πάντα θα αποφασίζουν για τη μοίρα του.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έκανε δηλώσεις ότι οι ΗΠΑ θα θεωρήσουν εισβολή οποιαδήποτε ενέργεια του Ρωσικού Στρατού στα ουκρανικά σύνορα, με την ρητορική και του Στόλτενμπεργκ να είναι στα ίδια επίπεδα, ως μέσο εκφοβισμού των Ρώσων, ότι μπορεί να συμβεί Γ’ Π.Π. αν οι Ρώσοι εισβάλουν στην Ουκρανία.

Πάντως, δυτικοί αξιωματούχοι τον τελευταίο μήνα έχουν προβεί σε πολλές δηλώσεις, στις οποίες αναφέρουν πιθανές ημερομηνίες εισβολής στην Ουκρανία στηριζόμενοι σε πολιτικές, κοινωνικές συνθήκες και φυσικά τον.. καιρό και την ρασπουτίτσα που ξεκινά με το λιώσιμο των χιονιών του χειμώνα στις πεδιάδες της Ανατολικής Ευρώπης γεμίζοντάς τες λάσπη και εμποδίζοντας έτσι την κίνηση των μηχανοκίνητων σχηματισμών. Κανείς δε μπορεί να  γνωρίζει προφανώς τι σκοπεύουν να κάνουν οι Ρώσοι στην συγκεκριμένη περίπτωση.

Ωστόσο, η Ρωσία δεν πρόκειται να αφήσει την Ουκρανία να ενταχθεί πλήρως στο δυτικό άρμα όντας χώρα που βρίσκεται ακριβώς απ’ έξω από τα σύνορά της και για το λόγο αυτό, σε περίπτωση που οι συνομιλίες Ρωσίας-ΗΠΑ δεν ευοδώσουν, τότε μπορεί να έχουμε κανονική ρωσική εισβολή στην Ουκρανία με τους διεθνιστές να πρέπει  να απαντήσουν με συμμετοχή στον πόλεμο ή στο να περιοριστούν στην απλή προμήθεια μισθοφόρων και εξοπλισμού προς την ουκρανική πλευρά, η οποία αργά ή γρήγορα θα σαρωθεί από τη ρωσική πλημμυρίδα τεθωρακισμένων, οπότε η Ουκρανία θα περάσει στην ρωσική δικαιοδοσία και πιθανότατα θα διχοτομηθεί. Αλλιώς, θα ενεργοποιηθεί το μέτωπο στο Ντονμπάς και ο Ρωσικός Στρατός θα αντιμετωπίσει τον Ουκρανικό στα ανατολικά με καλυμμένα τα σήματά του, ώστε να φαίνονται μόνο οι αποσχιστές.

el.gr

spot_img

Related articles

Βενζίνη: Στο «κόκκινο» η τιμή της αμόλυβδης

Πασχαλινή έξοδο με τις τιμές της βενζίνης να βρίσκονται στο ζενίθ θα κάνουν οι εκδρομείς φέτος. Ένας από τους λόγους που...

Δυσαρέσκεια που αναζητά διέξοδο

Φαντάζομαι ότι η κυβέρνηση αντιμετώπισε την απεργία ως περίπου εθιμοτυπική. Άκουγα, άλλωστε και ορισμένους σχολιαστές της κοινής γνώμης...

Μπορεί ο ελληνοτουρκικός διάλογος να «πνιγεί» στα θαλάσσια πάρκα;

Μπορούν τα θαλάσσια πάρκα να «πνίξουν» την «Διακήρυξη των Αθηνών» και να γίνουν η αφορμή για να εκτροχιαστούν...

Μπαρτσελόνα – Παρί Σεν Ζερμέν 1-4: Μυθική ανατροπή και πρόκριση στα ημιτελικά για τους Γάλλους

Στα ημιτελικά του Champions League μετά από 3 χρόνια η Παρί Σεν Ζερμέν. Οι Παριζιάνοι ανέτρεψαν το 3-2 του πρώτου αγώνα με...