Ράμα: Καλέσαμε την Ελλάδα στα Ανοιχτά Βαλκάνια αλλά αρνήθηκε – Ηρθε όμως η Τουρκία

Date:

Share post:

Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Εντι Ράμα «κάρφωσε» Ελλάδα και Ιταλία, οι οποίες «αρνήθηκαν με μια κομψή συγγνώμη» την πρόσκλησή μας να συμμετέχουν στη σύνοδο των Ανοιχτών Βαλκανίων, αλλά την αποδέχθηκε η Τουρκία, «αναντικατάστατος στρατηγικός εταίρος της Αλβανίας».

Η καινοτομία της συνόδου κορυφής των Ανοιχτών Βαλκανίων στο Βελιγράδι ήταν η συνεδρίαση στο ίδιο τραπέζι με τον πρόεδρο Βούτσιτς, τους πρωθυπουργούς Ράμα, Κοβάτσεφσκι, Αμπάζοβιτς και Τεγκελτίγια, καθώς και τους υπουργούς Εξωτερικών της Τουρκίας και της Ουγγαρίας, γράφει το αλβανικό top-channel.tv (απ’ όπου η φωτογραφία, επάνω).

Οι συμμετοχές

Στη σύνοδο συμμετείχαν ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς και οι πρωθυπουργοί της Αλβανίας Εντι Ράμα και Βόρειας Μακεδονίας Ντιμίταρ Κοβάτσεβιτς.

 

Επίσης, ο απερχόμενος πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου, Ντριτάν Αμπάζοβιτς, και ο πρόεδρος του υπουργικού Συμβουλίου της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης, Ζόραν Τεγκελτίγια καθώς και οι υπουργοί Εξωτερικών της Ουγγαρίας Πέταρ Σιγιάρτο και της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ενα σαφές μήνυμα ότι τα Ανοιχτά Βαλκάνια έχουν αρχίσει να παύουν να είναι απλώς μια άκαμπτη περιφερειακή πρωτοβουλία, σημειώνει το αλβανικό top-channel.tv

«Τον αγαπητό μου φίλο Μεβλούτ Τσαβούσογλου»

Και συνεχίζει, επισημαίνοντας ότι είναι χαρακτηριστική η πρόσκληση του αλβανού πρωθυπουργού, που είπε τα εξής:

«Είμαι πολύ χαρούμενος που βρίσκονται εδώ μαζί μας σήμερα δύο πολύ σημαντικοί φίλοι για εμάς, που εκπροσωπούν δύο εξίσου σημαντικές χώρες για την περιοχή μας, τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, τον φίλο μας και αγαπητό μου φίλο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, τον οποίο θέλω να ευχαριστήσω για την παρουσία του.

»Η Τουρκία είναι αναντικατάστατος στρατηγικός εταίρος της Αλβανίας, αλλά και σύμμαχος όλων των θετικών διεργασιών στην περιοχή μας, καθώς και ο υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας, φίλος μας Πέτερ Σιγιάρτο, τον οποίο θέλω επίσης να ευχαριστήσω.

Αρνήθηκαν «με μια κομψή συγγνώμη»

»Με τον ίδιο τρόπο το δημοσιοποιήσαμε την τελευταία Σύνοδο Κορυφής, καλέσαμε και τους υπουργούς Εξωτερικών της Ελλάδας και της Ιταλίας, οι οποίοι για αντικειμενικούς λόγους και αδυναμία, με μια κομψή συγγνώμη, δεν μπόρεσαν να είναι εδώ, αλλά θα κληθούν ξανά και εγώ ελπίζω να είμαστε όλοι μαζί παρόντες στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής στα Τίρανα», είπε ο Ράμα.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας βλέπει τα Ανοιχτά Βαλκάνια ως μια ευκαιρία για τη χώρα του, επισημαίνει το αλβανικό δημοσίευμα.

«Είναι καιρός να πάρουμε τη μοίρα μας στα χέρια μας. Η πρωτοβουλία απαιτεί ελεύθερη πρόσβαση στην αγορά εργασίας, ανταλλαγή φοιτητών, αναγνώριση ακαδημαϊκών προσόντων, τα οποία μπορούν επίσης να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα της διαρροής εγκεφάλων που υπάρχει στα Βαλκάνια.

»Ελπίζω ότι περισσότερες χώρες θα ενταχθούν στα Ανοιχτά Βαλκάνια. Ελπίζουμε ότι η πρωτοβουλία Ανοιχτά Βαλκάνια θα επιταχύνει την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση της περιοχής. Η Τουρκία είναι στα Βαλκάνια και είμαστε περήφανοι γι’ αυτό. Τα Βαλκάνια πρέπει να πάρουν τον έλεγχο της μοίρας τους», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

«Στο ιστορικό τους μέγιστο»

Ο πρόεδρος Βούτσιτς και άλλοι ηγέτες των Ανοιχτών Βαλκανίων εξέφρασαν την ετοιμότητά τους να προωθήσουν αυτήν την πρωτοβουλία.

«Οι σχέσεις μας βρίσκονται στο ιστορικό τους μέγιστο. Θυμάμαι την πρώτη συνάντηση – 70 χρόνια μετά από εκείνη ανάμεσα στον Τίτο και τον Ενβέρ Χότζα – όταν συναντηθήκαμε με τον Εντι Ράμα, πριν πολλά χρόνια, ήταν μια συνάντηση με εξαιρετική πολιτική ενέργεια, εν τω μεταξύ σήμερα έχουμε φιλικές συναντήσεις, οι λαοί μας καταλαβαίνουν ο ένας τον άλλον πολύ καλά.

»Με περηφάνια λέω επίσης ότι έχουμε τις καλύτερες σχέσεις μεταξύ Βελιγραδίου και Σκοπίων. Ολα αυτά τα επιτεύγματα θα συμβάλουν περαιτέρω στην προώθηση και την πρόοδο της περιοχής», είπε ο πρόεδρος Βούτσιτς.

Η πολιτική πτυχή αυτής της συνόδου έδωσε τη θέση της στην υπογραφή αρκετών συμφωνιών. Το πιο σημαντικό είναι η άρση των φραγμών ή των ποσοστώσεων για την εισαγωγή σιταριού και άλλων τροφίμων μεταξύ των χωρών των Ανοιχτών Βαλκανίων, σημειώνει το αλβανικό top-channel.tv .

Πηγή: top-channel.tv, echedoros-a.gr

spot_img

Related articles

Παρασκευή 28 Ιουνίου στο DIVERS CLUB στη παραλία ΖΟΥΜΠΕΡΙ η πρώτη μεγάλη συναυλία του καλοκαιριού – Σημεία προπώλησης

Τη Παρασκευή 28 Ιουνίου στο DIVERS CLUB στη παραλία ΖΟΥΜΠΕΡΙ θα γίνει η πρώτη μεγάλη συναυλία του καλοκαιριού...

Το απόλυτο καλοκαιρινό ΠΑΡΤΥ με τους Χατζηφραγκέτα the band στο DIVERS CLUB στις 13 Ιουλίου – Link Προπώλησης

Οι Χατζηφραγκέτα the band σε full band σύνθεση μας δίνουν ραντεβού για μια μεγάλη συναυλία στο Divers beach...

Ήταν τελικά αόρατες οι γυναίκες στην Αρχαιότητα; – Η διαφορά ανάμεσα σε Αθηναίες και Σπαρτιάτισσες

Πόσο… αόρατες ήταν οι γυναίκες στην ελληνική αρχαιότητα; Υπήρχαν κοινωνίες στις οποίες η θέση τους ήταν πιο… ορατή; Ποια στερεότυπα είναι καιρός να...

Τι σκέφτονταν για το σεξ οι γυναίκες της Αρχαίας Ελλάδας;

Σύμφωνα με τον Σημωνίδη τον Αμοργιανό, έναν άνδρα ποιητή του 7ου αιώνα π.Χ., -ο οποίος στις ημέρες μας αναφέρεται συχνά...